Бербатов изпревари Стоичков по резултатност

11:09
Бербатов изпревари Стоичков по резултатност
Цяла България съжалява, че във времето, в коeтo Димитър Бербатов играе най-силния футбол в ка­риерата си, вече не е нацио­нал. Дори така обаче Митко продължава да е най-добрият ни посланик зад граница. В сря­да деветката вкара 18-ия и 19-ия си гол в Премиършип за Манчестър Юнайтед и на практика сам обърна надъхания тим на Блекпул. Според Фъргюсън това е бил от онези мачове, в които се печели титлата.

Освен обаче за червените дяволи (преследващи рекордна 19-а титла), поредният реци­тал на Бербо бе ключов и за личната му визитка. С двете попадения срещу „мандарините” той вече официално е най-ре­зултатният български футбо­лист в чуждестранни първен­ства. Това е 11-ят му сезон, откакто напусна родината през зимата на 2000 г. Отто­гава в Първа Бундеслига и Висшата лига той натрупа 136 шампионатни попадения, с което изпревари другата наша икона - Христо Стоичков. Камата има 134 попадения, peaлизирани по терените на Примера дивисион, Серия А, Джей лигата и МЛС. Още с 5-те си гола срещу Блекбърн по-рано през сезона Бербатов бе издухал и Любо Пенев.

Тараньт от златното ни поколение наниза феноменалните 129 попадения по испанските терени с екипите на Валенсия, Атлетико Мадрид, Компостела и Селта, за да се превърне във водещия реализатор на 90-те години в Примера дивисион.

Четвъртият изявен наш голаджия (също част от четвъртите в света) - Петър Александров, остана далеч назад с 96 попадения, вкарани предимно в швейцарския елит. Той обаче все още превъзхожда всички изброени по друг показател -ставал е два пъти голмайстор на чуждо първенство (през сезони 1994/95 и 1995/96), макар и не от ранга на Примера дивисион или Премиършип.

Сега Бербатов е на път да го повтори, тъй като основният му конкурент за голмайсторската корона във Висшата лига - Карлос Тевес, вече е на 5 попадения зад него.

Паралелите между водещите ни голаджии са повече от любопитни. Ако трябва да ги класираме само по голове в Европа, то Стоичков ще падне чак до четвърта позиция, тъй като попаденията му в Примера дивисион и Серия А са 88. Разбира се, трябва да уточним, че от четиримата само Камата не е класически таран. Освен това Стоичков има само 4 сезона, в които прехвърля границата от 10 гола (ако не броим последните му години в МЛС). От своя страна Бербатов играе на постоянно ниво вече цяло десетилетие, при това не в комерсиални експерименти като Джей лигата, а в най-силните шампионати на планетата.

Митко вече има 7 сезона с повече от 10 пoпaдeния, а това почти сигурно ще се окаже третата му кампания, в която нанизва 20 или повече - нещо, което не се е yдавало на нито един българин дoсега. Любо Пенев е прескачал 10-те гола също в 7 случая, но само веднъж е отбелязвал 20. На Бербатов му трябват само още два гола, за да изравни най-резултатния си сезон зад граница - 2005/06, когато вкара 21 пъти с екипа на Леверкузен в Бундеслигата. Ако запази сегашния си ритъм, Митко не само ще го постигне, но и ще счупи друг рекорд - този за най-много български голове в рамките на един сезон, притежание на Петър Александров. През сезон 1994/95 таранът на Ксамакс вкара 24 пъти.

Друг интересен ракурс е, че Бербо сериозно се намеси в бит­ката за "Златната обувка" този сезон. 19-те му гола го изравни­ха със самия Лионел Меси в кла­сирането и пpeд него е един­ствено Кристиано Роналдо. През октомври се смяташе, че лидерите на Реал Мадрид и Барса еднолично ще водят битката, но ето че само за месец бяха настигнати от нашия. Симптоматично е, че напоследък двете мегазвезди на Примера дивисион почти спряха да вкарват,докато точно в този период Бербо се скъсва да бележи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

hooli
08.02.2011 22:01

ама тоя палячо напусна национала

Tsankot0
04.02.2011 07:55

Стоиков ще си остане най великия *thumb_up*

thrill
28.01.2011 00:14

Самият факт, че си се напъхал във ФУТБОЛЕН форум, а не в пехливански , обезсмисля цялото ти останало хленчене. *joking* Като ти се коментира борба, отиди си във форум за борба и ако там случайно срещнеш някой грамотен борец( защото такива са рядкост), пишете си с него "простотиЙ" с "Й" в края. *smile* А, относно това, че в САЩ борбата е страшно популярен спорт .... няма нужда. Също и това, че "сокъра" в тази страна не е толкова развит, това си е техен проблем. По целия останал свят , тази игра е била, е и ще бъде №1 . Това, че в САЩ гледат техния си футбол и бейзбол , хокей и баскет,касае само и единствено тях. Пътувай и приятно прекарване във форумите за ...... борба с другите борчета ... *lol*

StoyanovKST
27.01.2011 23:35

thrill - Умнико! Теб те знаем че си професор!!! ЕВАЛА! Само да ти кажа че знам всеки един световен и олимпийски шампион по борба,защото самият аз съм борец! И философче "грамотно" да те информирам че живея в USA,Iowa,Iowa city, и се боря и уча в америка.Тук като им кажа Бербатов те не го знаят нито Стоичков, поради простата причина че там не е известен Футболът - Сокер,както те го наричат! Но като им кажеш името Валентин Йорданов , ти казват 7-кратния велик световен шампион, прославил БГ! Не те интересува защото си малоумник, а Футболът е известен най-вече в европа,нищо против това, но тези които най-много са прославили българиа с уважение към другите футболисти, са световни и олимпийски шампиони по всички останали спортове...Уви по футбол никога няма да имаме световна титла..Затова като те интересува България вземи поне от обща култура да знаеш едно име! Което е не по малко от това на Бербатов или Стоичков професорче!

thrill
27.01.2011 23:24

StoyanovKST , Това , че си написал "простотиЙ" с главни букви, не го прави по-вярно. Далеч по-добър щеше да е ефекта, ако го беше написал грамотно. Писна ми , някакви недоносени, недоучени и неграмотни келешчета да ми се напъват и да дават оценки. Искал да напише "простотиЙ" , а не знае как се пише. Научете първо елементарните неща от първи клас, а едва тогава се опитвайте да си мъчите мозъчетата с по-глобални теми. *sick* Относно "борците - световни шампиони" . Ти знаеш ли , кой е шампион в категория до 52 кг. клас. стил ? Не ? ... Аз също. И честно казано, не ме и интересува. Този спорт не ме вълнува , а още по-малко вълнува той хората в останалите държави. Колкото теб те интересува, че Иран има световен шампион в борбата, толкова и иранците ги интересуват нашите шампиони в този спорт. Да не говорим пък за останалия свят. Това са непопулярни спортове и конкуренцията тук е слаба . Но в най-престижните спортове като тенис и футбол , успехите на дадена нация имат световен отзвук и носят огромен престиж и популярност. Съответно, инвестициите и конкуренцията се несравнимо по-високи.

lozan_kr
27.01.2011 21:36

ама никога, никога няма да стане трети на световно!!! *party* *lol* *thumb_up*

MeToDueB
27.01.2011 20:11

но и двамата имат сходности в характерите, не можете да ме оборите в противното, и двамата знаят от къде са тръгнали и до къде са стигнали и са много директни и точни, Стоичков може да говори с лек диалект, да обижда от време на време, но въобще ни на малко не е глупав човек, какъвто безспорно не е и Бербатов. На тях и характерите са им помогнали да стигнат до тук, Стоичков също за себе си никога не е казвал - Аз съм най-добрия, аз направих така че националния да спечели 4-то място примерно .. винаги е споменавал колегите си и отборната игра, ВИНАГИ ВИНАГИ и Бербатов и той ! Това са такива хора, че аз им се възхищавам и уважавам ги и с цялото си сърце дори ги ОБИЧАМ, като хора, като легенди и не знам просто .. великани за мен това са хората, това са идолите ми.

MeToDueB
27.01.2011 20:08

StoyanovKST написа егото на Стоичков наистина е много голямо, но той каквото и да каже, все ще е прав, той винаги е прав и винаги казва нещата така, както са без да му пука от нищо и от никой, безспорно е умен човек, директен и точен, но просто казва това, което му е на сърце,а това не не изнася на много хора .. Но Стоичков е прав да има такова самочувствие, все пак е наистина наистина много много много нависоко, думите няма как да олицетворят неговото недостижимо ниво и той може да говори каквото си иска и трябва да вникнем в смисъла, без да се правим на идиоти и да го обиждаме. Бербатов също има его, също има самочувствие и е много директен, не знам къде е разликата между тях, и Бербатов е отказвал интервюта, просто когато му е било на устата да обиди някого (било то журналист например или колега на терена, съдия и т.н), просто си замълчава, уважава другите тоест, Стоичков ако го настъпят .. хапе,

StoyanovKST
27.01.2011 19:48

Чааакай малко!!! НЕ МИ ГОВОРИ ПРОСТОТИЙ !!! Това не са хората с които най много се знае името на БГ!!! ИМАМЕ БОРЦИ КОИТО ВСЯКА ГОДИНА СТАВАТ СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ! ЩАНГИСТИ И ТН. Просто имаме едно малко 4-то място на световно първенство , но футболът не е всичко въпреки че е най-популярния спорт! Но наистина тези двамата са много големи! *beer*

thrill
27.01.2011 17:18

Странна порода е подуенеца. ... Готов е да лиже топките на някакъв негър - престъпник, дошъл от нищото, слязъл току-що от палмите, който е имал наглостта за краткия си престой в държавата ни да извърши две престъпления, и останал съвършено безнаказан, а се опитват да хулят единственото, с което България се гордее по света и единствените, българи, които са получили световна популярност и признание. Всяка държава пръска ежегодно милиони за подържане на дипломатически мисии, рекламни кампании и т.н. , с които се опитва да популяризира страната си в света. Това носи не само престиж и национална гордост, но преди всичко води до приток на чуждестранни инвестиции, туристически приходи и т.н. Не е тайна за никого, че огромната част от чужденците са чували името на България именно заради двамата най-успешни български спортисти, а останалата част , уви - заради масовите кражби, проституките, сводниците и другите престъпници, като малийския негър.

marinov_user
27.01.2011 17:10

Хубаво че има сайтове като този че да си пишете глупостите *thumb_up*
И Стоичков и Бербатов са големи, а вие малки - за това си обсъждате кой какви данъци платил, кой какво казал и кой от какво се отказал - ВЪЗХИЩАВАЙТЕ ИМ СЕ или просто замълчете *beer* *party*

glimbo
27.01.2011 16:06

"Човекът който не се отказа от България и българите дори когато го псуваха" ШШШШшшш ей ! Ти в час ли си бе момче?! Кога тук някой е псувал Стоичков, само той псува наред! Първият път, в който твоя идол се отказа от България, беше като го накараха да си плати данъците за парите, които изкара в САЩ с националния отбор. Къде беше ти, когато ТВОЯ любимец Стоичков се наежи и каза " В България заслужават, само да ми виждат статуята и да ме чешат по топките!" , КЪДЕ ПИТАМ ??? Когато го погнаха, че се разхожда със син буркан като линейка из София и искаха да го съдят, за нарушаване на закона , какво стана ? Пак се отказа от България ... Колко пъти питам???? Колко? Как реши, че Бербатов се отказа при "най-малките" критики , като 5 години поне такива измисленяци като тебе, си осмисляха съществуването, като обвинаваха за неуспехите на ОТБОР от 11 човека , само един единствен. Смешен си дечко !!! Смешен си!!!

mitaka06
27.01.2011 14:51

до bokava: Не оспорвам качествата на Стоичков като футболист, недодялан е като човек... невъзпитан и т.н и т.н.. В това отношение Бербатов е много по -голям от Стоичков.. мое мнение... ти си дръж на твоето, не ме интересува .
Второ: Критиките към Бербатов не са никак малки, не са били и продължават да не са... все още е най-големия грешник заради цяло едно футболно поколение. Бербатов е само един, а футболът е колективен спорт . Щеше да е интересно какво би направил Стоичков със съотборници като тези льольовци от сегашния национален тим.
Трето: Стоичков много пъти се е отказвал от България... може да си припомниш
Четвърто: Спести си определенията за хора, които не познаваш...

thrill
27.01.2011 14:19

Да, наистина фактите от статистиката сочат Димитър Бербатов за рекоирдьор по отбелязани голове в чужбина. Все още обаче, той се намира на трета позиция по отбелязани голве в кариерата си на всички нива в професионалния футбол. Водач е Петър Жеков с 253 гола. Следва Христо Стоичков с 239 гола и трети е Бербатов с 216 гола. *thumb_up* Ако към головете, отбелязани в клубните отбори добавим и тези от националния(съответно 25 , 37 и 47) , подреждането се запазва със следните показатели : Петър Жеков - 278 , Христо Стоичков - 276 , Димитър Бербатов - 263 , т.е. Бербатов е само на 15 гола от абсолютния рекорд по отбелязани голове в цялата кариера. *thumb_up*

Rusiq111
27.01.2011 13:53

как така стана че всички започнахте да боготворите Бербатов... До миналата година когато не вкарваше много за МЮ повечето дет сте тука го псувахте и викахте че е време да се връща в ЦСКА или Пирин ... Сега вече е бог за вас така ли ??? Аз ви казвах преди че на Бербатов просто трябва да му се дава шанс и вижте сега какво прави ...

machocka
27.01.2011 13:40

И да го харесвате и да не го харесвате ще го подкрепяте защото е Българин и ни прославя по света.

StoyanovKST
27.01.2011 13:18

Първо MeToDueB е много прав,според мен! И двамата са големи легенди в Българския футбол. Но за мен лично Берба превъзхожда Камата с интелигентноста си! Това качество Стоичков го няма!Има прекалено голямо его... няма значение аз уважавам и двамата! А относно националния през 1994 ние сме имали не само по добри играчи а и по добра държава , която малко или много е помагала повече от сега! Сега единствено да вземат пари или да вкарват някви сакати кобили (роднини на някой с много пари или връзки) друго не правят, черно тото и пари.Нищо друго не се гледа в този национален и изобщо в Българската лига футбол! А съм на 100% сигурен че имаме страшно много талантливи момчета,които поне заслужават шанс, който за съжаление не им го дават.Аз лично така мисля! А за Берба специално му пожелавам тази година да натрие носа на много хора и да вземе златната обувка или топка , няма значение, искрено му го пожелавам! *thumb_up*

crreal
27.01.2011 12:57

valk0v Меси наниза 2 гола за Купата на Краля бе...Златната обувка се дава за голове само в първенството на дадено страна...не го ли научихте това най-после.

ip
27.01.2011 12:56

Стоичката определено беше машина, но се изцепи мъжката с някои свои изказвания за Бербатов. И двамата са легенди, но Бербо притежава едно много ценно качество - от големите футболисти само Меси го превъзхожда по скромност и липса на високомерие. Също така е и перфектен професионалист що се отнася до изявите му извън терена.

MeToDueB
27.01.2011 12:34


bokava написа: - а ти си много глупав, някой ден и ти ще го осъзнаеш, загубихме Стоичков .. сега го осъзнахте .. осъзнахте какъв играч е мачкал наред в отбор, като Барселона и той е бил българин, ще дойде време ще разберете, че и Бербатов е бил такъв играч за Манчестър Юнайтед, най-скъпия им футболист, най-техничен, играч с мисъл, интелект на терена и извън него, играч с класа, по-различен от всеки друг
Бербатов стила му е друг, това не означава, че не тича и не се раздава, в офанзивната част на играта дава всичко от себе си, в дефанзивна в случаите, които се намесва при корнер, или когато трябва да отнема има 90% успеваемост, но не гони безнадеждните топки, той е 188 см всеки висок футболист няма такава издържливост, като по-ниските, сам си преценява силите, изградил си е такъв стил и това му е играта, той е нападател, не защитник и халф да гони топките пред собствената си врата

MeToDueB
27.01.2011 12:32

Бербатов когато игра .. зад себе си нямаше никой. Един дефанзивен борбен халф, като Стенли, един често контузен Мартин Петров .. и другите пълни дупки, резерви .. които са титуляри само в кръчмите, разни пияници, лигльовци и манекени .. така че не трябва да сравняваме нито Стоичков и Бербатов, нито времето в което са играли ,просто трябва да признаем и двамата и да се радваме, че някога сме ги имали, защото никога никога никога никога никога никога никога няма да имаме подобни футболисти, пък камо ли по-силни от тях хахаха това е невъзможно .. Бербатов когато игра .. зад себе си нямаше никой. Един дефанзивен борбен халф, като Стенли, един често контузен Мартин Петров .. и другите пълни дупки, резерви .. които са титуляри само в кръчмите, разни пияници, лигльовци и манекени .. така че не трябва да сравняваме нито Стоичков и Бербатов, нито времето в което са играли ,просто трябва да признаем и двамата и да се радваме, че някога сме ги имали, защото никога никога никога никога никога никога никога няма да имаме подобни футболисти, пък камо ли по-силни от тях хахаха това е невъзможно ..


MeToDueB
27.01.2011 12:29

е не искам сравнения, за мен Стоичков си е една легенда, един идол и икона, най-добрия играч в миналото ни и няма да го забравя никога и винаги ще съм му фен, а Бербатов е много голям футболист и има още да играе, любимия ми играч в настоящето, така че никога не бих сравнил двамата, за мен двамата са идоли, гиганти, футболни богове, любими футболисти . А и като стил са коренно различни, както на терена, така и извън него, но и двамата в едно са еднакви, те са велики и постигнали много, Стоичков е постигнал повече, но Бербатов има поне 3 год футбол 4 и повече, а както върви този сезон и на него му предстои много, Стоичков в националния играеше, но до себе си имаше футболисти титулярни в отбори, като Байерн М - Емо Костадинов, играчи като Пенев, Лечков, Балъков, Боби Михайлов, Трифон Ив и още много други,

bokava
27.01.2011 12:16

до mitaka06:Кой е недодялан бе?Човекът който спечели златната обувка(за разлика от барби куклата)?Човекът който взе златната топка(най-добър играч по времето на Ромарио,ван Бастен и други култови играчи а не манекени)?Човекът който не се отказа от България и българите дори когато го псуваха(за разлика от човекът който при най-малките критики се отказа от националния)?Човекът който се раздаваше по терените и не спираше да тича(за разлика от други)?Жалък си.....(или не си гледал Стойчков.....

mitaka06
27.01.2011 11:48

Бербатов е най-добрия и лице на българския футбол и единственото хубаво нещо, с което България е позната по света. Време е да покаже че не всички българи са недодялани като Стоичков *lol* Добре, че се отказа от националния и без това обираше всички негативи заради играта на целия "отбор".

Gogata85
27.01.2011 11:31

valk0v евала брат.и аз се надявам Бербо да успее.дано да е жив,здрав и късмета му да не изневерява *beer*

valk0v
27.01.2011 11:29

Меси наниза 2 гола, дано нашия да направи някой хетрик следващите мачове, много ми се иска да стане голмайстор и да вземе златната обуква - и най-хубавото е да я вземе във времето на Меси и Роналдо когато и двамата са в топ форма и се скъсват да вкарват. Ето тогава ще е голям кеф да вкара повече голове от тях и то в Англия.
Успех Мите, знай че сме зад теб и ти се кефим на макс *beer*