Лечков: Футболът ни е слаб, не става за гледане

11:28
Лечков: Футболът ни е слаб, не става за гледане
Президентът на Сливен Йордан Лечков сглобява нов отбор за пролетния сезон. Твърдят, че клубът му е в криза, но Лечков е категоричен: "Не е вярно!" За отношенията на Сливен с ЦСКА, обслужването на дълга на "червените" и финансовата криза във футбола ни "7 дни спорт" разговаря с Лечков вчера.

- Г-н Лечков, обвиниха ви, че сте си взели парите от ЦСКА по някакъв страничен начин, тъй като сметките на футболния ви клуб били запорирани. Каква е истината?

- Истината е, че като всяко нещо във футбола ни и това се преекспонира. Става въпрос за взаимоотношения между два клуба, които по никакъв начин не са престъпили закона. ЦСКА и Сливен са два от клубовете във футбола ни, които дават хляб на много хора.

- Факт е обаче, че има иск от ваш бивш играч, заради което сметките на Сливен са блокирани.


- Казвал съм го и друг път - за съжаление много от футболистите ни са хем прости момчета, хем ментета. В България сигурно има 1000 професионални футболисти, но на техен гръб живеят още 2000 мениджъри, адвокати и всякакви такива. След като е така, значи футболът ни всъщност не би трябвало да е чак толкова зле. На всичкото отгоре точно той е най-европеизираната сфера у нас. Питам - къде другаде има нормативни документи като тези във футбола, които да уреждат незабавни разплащания? Само че не знам по каква причина, но точно футболът се оказва трън в очите на всички.

- Какво точно имате предвид?


- Ами това, че в България сме една шепа хора, които даваме пари за футбола, а има страшно много други, които ни пречат. В Сливен например не искат да признаят за разход на нашия спонсор сумата, която е дал за клуба. Къде го има това? И как това ще мотивира фирмите, които биха желали да инвестират във футбола? Тотално преследване е това! Има и един прокурор, който също се е заял с нас. И не е проблемът само в Сливен. Пускате телевизора - някой обяснява какви лоши неща се вършели във футбола. Отваряте вестниците - същата работа. Отвсякъде струи негативизъм. И в същото време футболът работи по европейски документи. Питам - колко фирми чакат да си получат парите от държавата и от общините? Само че там документите не са такива, като във футбола.

- В същото време обаче футболът ни обеднява, сигурно няма да отречете този факт?

- Не отричам, напротив. Ето, аз казвам така - футболът ни не се котира никак. То няма и начин да е иначе, след като отвсякъде се сипе този негативизъм, а институциите нямат никакво отношение към този спорт. Но и ние сме си виновни, защото търпим слабите футболисти. Казвал съм на доста колеги от другите клубове - този, като сме го изгонили за некадърност, защо сте решили, че при вас ще стане голям играч? Цялата тази група ментета съсипва футбола, ходят и мамят собствениците на клубове. Като играят слабо, кой да дойде да ги гледа? Ето в това е проблемът. Аз затова залагам на школата в Сливен и на младите играчи, защото търсим да извадим нещо по-добро.

- Така де, ама ви се разбяга и на вас половината отбор. Казаха: Не ни плащат.

- Е, то така е много лесно. А те какво толкова са дали? Вижте, дори в Италия почнаха да бавят заплатите с по няколко месеца. Кризата е навсякъде. Като не искат да играят в Сливен, няма проблем, и без тях ще се справим. Имаме млади момчета, с които вярвам, че през пролетта ще си запазим мястото в "А" група. Навремето нали си продадохме на ЦСКА четиримата най-добри футболисти. Е, тогава се оправихме, защо да не се оправим и сега.

- Треньорът Дуци Симонович напусна Сливен. Защо стана това?

- Дайте направо следващия въпрос, че този не го чух добре...

- Окей, очевидно не ви се говори за него. От дълга на ЦСКА към Сливен ли се появи тази криза за пари?

- Да, от там. Ние си правим разчета година за година. И за тази година бяхме калкулирали 620 000 лв. постъпления, които имаме да взимаме от ЦСКА. Това забавяне на сумата ни лиши от важен приход. Аз тези пари ги чакам, за да се разплатя с играчите, с НАП и с два клуба. Днес имахме среща с ръководството на ЦСКА. Разбрахме се, че ще изчистят задължението в близко време. Като си получим парите, ще си платим и ние на когото каквото дължим.

- Да де, но се оказва, че няколко отбора сте се навързали като свински черва за едни 620 000 лв. от ЦСКА. Това, поне според мен, е индикация, че футболът ни тотално обеднява.

- Така е, обеднява. Докато не почнем да вадим качествени млади футболисти, няма да се оправим. Виждате, че като няма пари, не може да ангажираш силни играчи. И трябва да взимаш или някого от ментетата, или чужденци останали без договори. И третият вариант е сам да си създаваш футболистите, какъвто е нашият случай в Сливен.

- Като погледнем обаче трансферния пазар през зимата, се вижда, че младите играчи като че ли почнаха да се котират добре. Левски например взе вратаря на Видима Пламен Илиев, а за Станислав Костов от Пирин имаше предложена сума от 180 000 лв., преди да отиде в ЦСКА без пари.

- Всъщност това най-добре беше реализирано от Любо Пенев в ЦСКА. Помните, че когато той дойде в клуба, привлече пет-шест млади играчи. И с Любо ЦСКА заигра хубав футбол. Това е пътят, ако искаме мачовете да стават по-интересни.

- С чужденци няма ли да стане?

- Не. Виждате, че освен Гара Дембеле в "А" група няма нито един, който да превъзхожда останалите с нещо. Навремето, когато ние играехме в чужбина, се налагаше да бъдем три пъти по-добри от местните футболисти. А сега между тези и нашите играчи няма такава разлика.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

gaby98
20.01.2011 23:06

Лечкоф питка ли е или ония от ЦЕЦА го ефат *cigarette*

vladolinko
20.01.2011 20:21

няма да коментирам за това какво е положението на бг футбола то е ясно! но искам да попитам защо не отива към по-добро а само към по-лошо? в момента живея в дания в 80 000 град казва се Хорсенс сигурно сте чували футболния им отбор. Ами знаете ли? в този малкия и празен градец има стадион колкото националния ни и има спортна база 120 пъти по-добра от нашата в бг. та въпроса ми е КАК ТЕ МОГАТ А НИЕ НЕМОЖЕМ?!

traiankotlar
20.01.2011 17:43

искам само да кажа на ле4коф приателю вие го направихте такова първенството с тези ваши мом4ета които ги навкарвахте по школите а талантливите играят по Б и В групите без шанс за изява като ги гледам са като кютуци така 4е си ги гледайте вие

tenebrum
20.01.2011 15:53

Браво бе Лече откри топлата вода,ще се сетиш за какво хората не ходят на стадионите а си седят в къщи и си гледат английското,преди 15,20 години не беше така

sam26
20.01.2011 13:49

на мен лично А група ми е интересна и не пропускам мач

donatelo
20.01.2011 13:34

А когато вземаш парички под масата ти е добре,нали? *thumb_down*

Xwells
20.01.2011 11:36

Лечков: Футболът ни е слаб, не става за гледане
Напълно сам съгласен ! Какво да им гледаш на нашите как са таркалят в калта ли...