Бербатов е код да си купиш цигари на черно

08:48
Бербатов е код да си купиш цигари на черно
"Един Бербатов". "А за мен златото на Бербатов."

Такива позивни могат да се чуят из столичните пазари. Те не са искане за автограф от именития футболист, а за пакет нелегални цигари.

Хит са 4 непроизвеждани и непознати в България марки, разказа бившият шеф на митниците Емил Димитров-Ревизоро. Кутиите на две от "реномираните" марки са червени, а другите - бели. Тъй като истинската марка на червените е “Манчестър" започнали да им викат "Бербатов". Другите пак са продавани в Англия, надписът на кутиите е “Голдън" - бял и черен.

“Интригата в цялата работа е, че тези марки се произвеждат някъде из Арабския свят, а се продават в Англия. Според мен става дума за пратки, които пътуват транзит за Англия", смята Ревизоро. Той твърди, че кутиите цигари, които се продават главно от роми по пазарите, са си "чисто плащане в натура затова, че сме го пропуснали да минат през наша територия."

Той изчислява, че дилърите им заедно със съответния антураж- от шеф, до съгледвач, "усвоявали" около 10% от парите, които носят нелегалните цигари. Така, ако по официални данни митниците са обмитили 50% от цигарите и са събрали за хазната около 1,5 милиарда лева, то точно толкова останали и в цигарената ни мафия. Това означава, че

200-250 млн. лв.остават вромския електорат,който ги продава, казва Ревизоро.

"24 часа" реши да провери как е организирана "дистрибуцията" и продажбата на нелегални цигари на столичния пазар "Димитър Петков". Оказа се, че ромите продавачи са ориентирани в стройна структура със съгледвачи, които дебнат за полиция, мургави продавачки, които стоят "на терен", босове и снабдители. Последните носят стекове с цигарите, скрити в апартамент в близост до тържището.

Те предават пликове с папиросите на млад мъж, който ги закачва на клон на дърво до входа на пазара и оттам раздава по няколко кутии на продавачките. Мургавите дами крият кутиите с цигари в бельото си или в панталоните си. За всеки случай пъхат по някой и друг стек под ламарините на покрива на близките сергии.

"Идват сутрин към 9 ч и си тръгват с последните купувачи на пазара. Започнаха през миналото лято и оттогава е ужас, не можем да работим от тях", жалват се продавачи.

Една от най-продаваните марки на пазара "Димитър Петков" е тази. Произходът е неясен.

Според тях мургавите продавачи си докарвали между 300 и 400 лв.

"Откакто тези хора се настаниха на пазара, оборотът ми е паднал с 40%. Подавала съм жалби в "Булгартабак", 3-о РПУ и митниците. Всички вдигат рамене и нищо не правят", казва управител на магазин за алкохол и цигари."Плащаме си данъци, имаме касови апарати, непрекъснато сме обект на проверки от данъчни, а тези никой не ги закача да си въртят далаверите", негодуват и негови колеги.

Явно търсенето на евтини цигари независимо от лошото качество е голямо, след като на пазара "Димитър Петков" има над 40 души, които ги продават. Разпределени са в началото му откъм бул. "Александър Стамболийски", през "средата" между сергиите и до края на тържището на ул. "Пиротска".

Само за три часа над 10 души си купиха контрабандни цигари, катотаксиметров шофьор си взедаже стекот мургавите търговки, видя екип на "24 часа".

Около 12 ч на обяд обаче двамата съгледвачи, разположени от двете страни на "Пиротска", дават невидим сигнал и продавачките се шмугват спешно в тълпата навътре в пазара.

След малко по улицата минава полицейски автомобил, но той не спира. "Фалшива тревога" и продавачките отново са на линия. Съгледвачите също.

Всички те действат под зоркия поглед на боса. Той обикаля наоколо, прибира парите и надзирава всичко да е окей. Другите групи продавачи, пръснати по пазара, си имат отделни отговорници, съгледвачи и босове.

"Правиха няколко полицейски акции, атакуваха ги дори и цивилни полицаи. Като ги хванат обаче, те имат в тях по една или две кутии цигари. След час пак са на пазара и продават отново", казват легалните търговци. "24 часа" видя, че мургавите търговки спокойно се разминаваха с гардовете на пазара, които са от частна охранителна фирма. Продаващите легално на сергии твърдят, че нелегалните им колеги толкова спокойно си работят, защото купуват пици и безалкохолни на полицаите от патрулките.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация