Едно десетилетие Киш във ФА Къп

09:03
Едно десетилетие Киш във ФА Къп
Радостин Кишишев чества горд юбилей в събота. Вечният боец излезе в мач от най-стария футболен турнир в света десетилетие след дебюта си. Неговият третодивизионен Брайтън победи с 3:1 у дома Портсмут и се класира за 4-я кръг за Купата на Англия. Това бе на 8 януари 2011 година. А на 6 януари 2001 г. Киш стъпи на терена с екипа на Чарлтън, който прие третодивизионния тогава Дагенъм и Редбридж на същия етап (1:1). В преиграването българинът не участва, но Чарлтън продължи, информира вестник "Труд".

Но дебютният флирт на Кишишев за Купата на Англия завърши нещастно - още в 4-тия кръг лондонският комшия Тотнъм уби мечтата - 4:2. След това Киш изигра 15 двубоя в турнира, стигна и до четвъртфинал през 2006 г. Там Чарлтън с българина отстъпи на Мидълзбро чак с преиграване.

През този сезон бившият капитан на националния отбор опита и от най-романтичния привкус на турнира. Брайтън се включи от първия кръг, тъй като не е от Висшата лига или Чемпиъншип. Така "чайките" с Киш прелетяха над два съперника, за да стигнат до януарския 3-ти кръг. И в мач №15 на Киш за Купата на Англия сразиха Портсмут.

Най-резултатен в турнира от играещите в момента българи е Димитър Бербатов, забил 6 гола в 11 мача с Тотнъм и Манчестър Юнайтед” Стилиян Петров има 9 двубоя с 2 гола за Астън Вила, а Мартин - 7 участия и едно попадение за Манчестър Сити и Болтън.

Но пионерът и най-голям "любовник" на турнира е друг. На 12 януари 1993 г. Бончо Генчев излезе титуляр за Ипсуич срещу Плимут в мач, спечелен с 3:1. Това е първият българин в най-стария турнир! Десетина дни по-късно, на 23 януари 1993 г., Бончо вкара първия гол за 2:1 навън с Транмиър в 4-тия кръг, а на 13 февруари изригна с 3 гола при 4:0 с Гримзби. С българските попадения Ипсуич стигна четвъртфинал с Арсенал. На 6 март 1993 г. Генчев пак бе титуляр и вкара първото попадение, но тимът му загуби с 2:4 от гранда, който после спечели купата.

Кишишев е играл в турнира още с Хендън и Карлсалтън Атлетик, но в предварителните кръгове, тъй като отборите са аматьорски.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари