Велков: Ще задържим всички основни футболисти

12:51
Велков: Ще задържим всички основни футболисти
Феновете на Черноморец Бургас разчитат изключително много на това новият треньор Антон Велков да продължи линията, начертана от предшественика му Красимир Балъков , и акулите да постигнат поставените амбициозни цели. "Тема Спорт" потърси специалиста за интервю, в което той разкри какви са първоначалните му впечатления от тима на бургазлии след сбора и първите занимания за календарната година.

Г-н Велков, опознахте ли се вече с футболистите на Черноморец ? Какви са първите ви наблюдения от тях?

- В интерес на истината едва вчера (б.а. - събота) се събрахме за първи път 6 пълен състав, тъй като имаше доста играчи, които позакъсняха. Радва ме обаче това, че всички те ми доказаха още в началото, че не са загубили времето в последните 20-ина дни в безкрайни празници. У тези хора видях много професионално отношение към ангажиментите. Имат си добре изградени трудови навици и на този етап това напълно отговаря на очакванията, които ние имаме към тях.

Важи ли това и за новите попълнения?

- Вижте, след само две-три тренировки няма как да ви дам кой знае колко подробна информация за тях. От заниманията в момента мога да трупам впечатления само за физическото им състояние, тепърва ще ги оценяваме. А и смятам, че ако прекалено рано започна да коментирам качествата на момчетата, това може да навреди на самите тях. По-добре да изчакам с оценката си.

Всички чужденци ли се присъединиха към състава?


- С повечето от тях се бе получило разминаване с програмата - първоначално им е казано, че се събираме на 6 януари, затова те са си резервирали самолетни билети за тази дата. Вече са тук и няма никакви проблеми от това естество. Единствен повече се забави Ай Мутис. Той обаче е имал лични проблеми, за които своевременно е уведомил ръководството и му бяхме разрешили да отсъства по-дълго. Вече и той е в Бургас.

Взехте ли вече решение около евентуална продажба на футболисти? Заговори се, че има интерес към Мутис от Мароко, а Матиас Морис е на проби в немския Аален...

- Матиас Морис не се е появявал тук, а това с неговия трансфер се е случило още преди моето назначение в Черноморец . Дори да не бъде одобрен от въпросния тим, той повече няма да е наш футболист . С него се разделяме със сигурност.

Как стои въпросът с другите играчи, спрягани да преминат в други тимове - Енис Хайри, Марсио Нуньо, Орлин Старокин?

- Разбираемо е другите клубове да се облизват за тези футболисти - все пак те са много класни. В момента ситуацията е такава, че може би доста хора се подвеждат по информации, които четат тук и там за Черноморец - че има проблеми, че играчите ще напускат масово и т.н. Мога да ви уверя, че в това няма нищо вярно. А освен това нямаме никакво намерение да се разделяме с водещите ни футболисти. Трансферният период тепърва започва и ще става все по-интензивен. Ако има нещо, което удовлетворява и клуба, и играча, сме склонни да преговаряме. Основните изпълнители обаче няма да продаваме.
Няма причина да разваляме колектива направен тук. Все пак всичко е въпрос на преговори, преценяване на плюсове и минуси. А Старокин, Марсио и Хайри се харесват на грандовете, това е хубаво.

А да очакваме ли още нови футболисти?


- Вижте, ние определено имаме места за попълване на кадъра. Да, предстои ни да намаляваме бройката, но целта не е да останем съвсем без футболисти. В следващите дни ще има яснота - ако следваме политика на освобождаване на състезатели, на тяхно място трябва да помислим и за други.

Красимир Балъков се изказа ласкаво за вас в интервю за „Тема Спорт". За какво си говорехте по телефона?

- Съвсем нормално бе да го потърся. Все пак тук, в Бургас, заварих една много добра основа, която няма как да не бъде асоциирана именно с Красимир Балъков . Далеч съм от познатите ни треньорски клишета от типа „колко грешно е било всичко дотук" и как „трябва да започнем всичко отначало". Чувствах се длъжен да потърся Краси, за да му благодаря за всичко, което е направил в Черноморец С него се познаваме добре, освен това много сме спорили по най-различни футболни въпроси. Хубавото е обаче, че вижданията ни за отбора и неговото бъдеще съвпадат напълно. Краси ми обеща, че ако има с какво да помага, винаги ще го направи, дори когато е далеч от клуба. Това няма как да не ме радва.

Какво ще кажете за новия си помощник Никола Попович?

- От няколко дни работим заедно, но вече напълно се синхронизирахме. Имах голяма нужда от човек като него, който да помага 8 оперативната работа. Разбираме се чудесно и взаимно се допълваме. За малкото време, което имахме досега, набързо усвои изискванията ми и оправдава напълно очакванията. Не желая да се спекулира по този въпрос - аз казвам кой какво да прави в Черноморец , а Никола е професионалист, който влага много желание в работата си. До два-три дни ще е окончателно ясно и кой ще е другият ми асистент.

Следите ли конкуренцията и има ли отбор, който да ви изненадва със селекцията си?

- Като активност определено Локомотив Пловдив ми направи впечатление. Там освен нови футболисти има и голям ентусиазъм, подплатен от резултатите и силните игри през есенния полусезон. Иначе следя всички отбори. Знаем обаче, че в тези периоди доста от написаното не се случва, а често има трансферни новини, за които никой не подозира. Изненади ще има и това е нормално. Всеки клуб си има собствена стратегия за преследване на целите. Ето, в бившия ми тим Миньор също направиха някои радикални промени, привлякоха доста състезатели и освободиха други. Това, разбира се, крие и рискове, но перничани могат и да са голямата изненада напролет.

Като заговорихме за Миньор, проследихте ли последните скандали в клуба между Младен Стоев и Йордан Димитров?

- Съжалявам, че отново се създава такава ситуация в клуба. Не одобрявам проблемите да се разрешават по този начин. Там обаче работят сериозни хора, които ще предприемат адекватни действия. Най-лошото е, че човек като Никифор Вангелов не заслужава да вижда такива неща да се случват в отбора, който е негова собственост. Не ми хареса обаче нито изказването на футболиста, нито ответната реакция на ръководството.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация