Стадион за 40 млн. евро в Разград

09:12
Стадион за 40 млн. евро в Разград
Втородивизионният тим Лудогорец 1947 прави мащабна селекция на 12 нови играчи, които от 26 февруари трябва лъвски да атакуват "А" група. Целта, поставена от спонсора Кирил Домусчиев, е недвусмислена - първо място в "Б" група накрая на сезона, пише "24 часа".

За успехите на "Лудогорец" в "А" група ръководството е осигурило всичко необходимо за футболистите - високи доходи, удобни места за живеене, диетична храна. Тренировъчната база се ремонтира ударно, докато бъде построен чисто нов стадион по всички европейски изисквания. Върви ремонт и на сателитното игрище на "Биовет", където ще се провеждат част от тренировките.

Новият стадион, който пръв обеща на разградчани премиерът Бойко Борисов при посещението си в града, ще е за 8000 зрители. Той ще отговаря на всички изисквания, за да приема европейски грандове, ще има помощни съоръжения и база за подготовка на 120 деца, юноши и младежи. Проектът за 6 млн. евро е готов, а новото съоръжение ще струва на спонсора Кирил Домусчиев около 40 млн. евро. Докато той бъде готов, градският стадион също ще бъде ремонтиран, тъй като общината го отстъпи на клуба с 50-годишна концесия.

Летящият старт за делиорманския отбор започна през юли 2010 година с покупката на клуба от намиращия се на челна позиция в топ 100 на родните богаташи Кирил Домусчиев. Един от собствениците на “Български морски флот” и основен акционер в "Хювефарма" има трайни бизнес интереси в Разград.

Преди няколко години фирмата му придоби бившия завод за антибиотици и го превърна в "Биовет-Разград". 95 процента от продукцията на завода се изнася в САЩ и Западна Европа. През октомври премиерът Бойко Борисов направи първа копка на нов високотехнологичен завод за 50 млн.евро в Разград, в който ще се открият нови работни места за 250 души с висока квалификация. Вторият завод за продукти за ветеринарната медицина и биотехнологии на "Биовет" в Разград ще бъде готов за 12 месеца. Компанията притежава заводи в Пещера, Ботевград, в САЩ и Китай, но е избрала да инвестира във втори завод в Разград, подчерта при първата копка Кирил Домусчиев.

В края на октомври той обеща на разградчани и новия стадион. Два месеца по-късно амбициите на спонсора са превърнати в реализиращи се проекти.

Твърди се, че Кирил Домусчиев притежава и управлява активи за над 500 млн. евро. Името му фигурира в ръководствата на "Хювефарма", "Биовет", БМФ, "Кей Джи Маритайм", "Варна Комерс", "Търговски център Тракия" и "Адванс Пропъртис". Той и брат му Георги почват в бизнеса с приватизационния фонд "Напредък", купуват дялове в завода за велосипеди в Ловеч, в "Плевенско пиво" и др.

Темeнуга Газдова е единствената жена, притежател на мажоритарен дял в професионален футболен клуб в България. Тя държи 98% от “Лудогорец” според данните в търговския регистър. Газдова се явява и управител на "Хювефарма" - завод за медикаменти, който е собственост на Домусчиев.

Президент на тима от Разград е Александър Александров, притежател на 1% от акциите.

"Всеки ден осъществяваме нов трансфер. За всеки пост ще имаме по двама играчи. Вдигаме стандарта на играчите, на управлението на отбора и на спортно-тренировъчния процес", обяснява Александров.

До момента с "Лудогорец" подписаха вратарят на "Академик" Емил Михайлов, играчът на ЦСКА Мартин Дечев, Зоран Златковски и Мирослав Ризов от "Пирин", Николай Дюлгеров, Антонио Павлов, Атанас Дреновички и Тодор Колев от "Славия", както и Михаил Александров от "Академик" (Сф).

Отборът с новите попълнения ще има 43 дни подготовка за пролетния полусезон. От 6 до края на януари комплектованият състав ще се събере на лагер в Сандански, след което отлита за Анталия за две седмици. В турския курорт футболистите ще имат шест контроли с полски, руски и турски отбори.

"Активно използваме трансферния пазар. Готови сме с 90 процента от скелета на отбора. Подбрали сме внимателно хората си - млади, перспективни, качествени играчи. Привлекли сме младежки национали, македонски национал, състезатели от елита на футбола. Тези няколко човека ще вдигнат нивото на отбора.

Преговаряме и с играч на "Сантос" (Сао Пауло), който трябва да облече екипа на "Лудогорец" на 6 януари", обясни Александров.

Той категорично отрече слуховете за смяна на наставника Ивайло Петев като напълно несъстоятелни. "Инвестирали сме в треньора Петев, както и в наставника на детско-юношеския състав Диан Ангелов. Двамата наскоро се върнаха от обучение в "Еспаньол", подчерта Александров.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари