Боби Михайлов: ЦСКА може и да не започне напролет

09:33
Боби Михайлов: ЦСКА може и да не започне напролет
С президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов разговаря Едуард Папазян от вестник "24 часа".

- Рождество Христово мина, г-н Михайлов. През следващата година вие ли ще бъдете Дядо Коледа за футбола, или ще чакате някой подарък от него?


- Повечето чакат от мен да съм Дядо Коледа. За семейството е нормално, това е хубавата част. Лошото е, че във футбола всички чакат от мен да изпълнявам тази роля. Аз пък се надявам той да донесе по някой подарък във всички наши начинания през следващата година, за да вървим напред.

- Кое от свършеното през 2010 г. смятате за най-важно?


- Промените в Закона за спорта, които станаха по наше предложение. Това е голям успех и благодарение на усилията ни, волята на министър-председателя и на парламентарната група на ГЕРБ вече е факт. Така догодина ще може да започнем строителството и - това е моя голяма мечта, защото, когато съм бил национален състезател, сме нямали - да построим база на националния отбор. Освен това първенството според мен е много по-коректно въпреки всичките приказки за черно тото и уговорени мачове.

- А националните отбори?


- Работи се на всички нива, но за съжаление в последните години нямаме резултати. С изключение на едно класиране на финали на европейско първенство при юношите. Правим някои промени в структурите заедно с новия треньор на мъжкия отбор Лотар Матеус, най-вече в детско-юношеския футбол. Привличането на германския треньор го отчитам като успех също. Ние не сме богата федерация, но успяхме да се договорим на условия, добри и за нас, и за него. Надявам се дори да не успее да класира отбора за европейското, да промени доста неща като манталитет у играчите. Ще се радваме той да остане и за следващите две години от договора си, за да може да се борим за по-реалната цел - класиране на световно първенство.

- Кои несвършени неща обаче ви тежат?

- Има и такива. Работим по всички направления, но невинаги успяваме. Но примерно съдийството ни за мен върви нагоре. Но всеки го критикува. Е, и съдиите трябва да дадат още от себе си. И още нещо - откакто съм президент, не спирам да го повтарям - съдиите да избягват каквито и да било нерегламентирани контакти с президенти, бивши съдии, треньори и така нататък.

- Пред нашия вестник и спортният министър, и главният архитект на София предупредиха, че през 2012 г. съществува реална опасност националният отбор да играе извън България. Няма ли да е срам за футбола ни това?


- Това е малко пресилено. Но е добре, че държавата в лицето на премиера обеща нов национален стадион. От това по-хубаво няма. Аз съм в течение на проекта. Имаше три варианта, когато говорих с главния архитект. Те са се спрели на един, където земята е повече и е чиста държавна собственост. Надявам се да се намери финансиране. По принцип за една държава 100 млн. не са кой знае каква сума, нали? Със сигурност пари ще се намерят, ние също ще помогнем, с каквото можем. УЕФА и ФИФА дават пари само за издръжка, бази, семинари, за сгради на самите федерации, но не и за стадиони. Иначе през 2012 г. на "Васил Левски" ще може да се играе със сигурност. Надявам се през 2013 г., когато според мен трябва да отбелязваме 90 г. от членството ни във ФИФА, се надявам да имаме нов стадион. За 2-3 години е нормално да се построи. Трябва да е максимум 50-хиляден, а както спомена и главният архитект, едно луксозно място излиза около 1000-1200 евро. Значи целият ще е към 100-120 млн. лв.

- Защо не сменихте треньора на националния отбор още след 1:4 в Кипър преди година? Не загубихме ли ценно време?

- Не смятам. И сега продължавам да мисля, че Мъри е най-добрият български треньор. Той пое отбора вече в хода на квалификациите, водеше и "Литекс". В крайна сметка не издържа на напрежението, което беше огромно. Дойдоха и загубите в първите два мача, което наложи и смяната му. Радвам се, че за толкова кратко време намерих подходящ треньор и най-важното - можем да му плащаме.

- Реални ли са очакванията с идването на Лотар Матеус да започне промяна в организацията на футбола ни от долу на горе?


- Не само е реално. Това е едно от нещата, които дискутирахме по време на преговорите по неговия договор. Той има доста свободно време, а е и доста мотивиран и енергичен човек. Видяхте за кратко време колко държави обиколи, за да гледа мачове на потенциални национали.

- Има ли тенденциозност от страна на БФС към ЦСКА? Може ли "червените" да не започнат първенството напролет?

- Да, съществува реален шанс. И шефовете на клуба не трябва да се сърдят на никого, най-малко на нас. Ние сме правили компромиси - и за ЦСКА, и за други отбори. Ако трябваше буквално да спазваме лицензионните разпоредби, доста отбори трябваше да не започнат първенството. Нашето предупреждение към ЦСКА е заради задължения към други клубове, не към БФС или към играчи. Защото тези дългове спират работата на другите клубове. Просто сега ударихме камбаната навреме, за да не дойде май месец и те да няма на кого да се оплачат. Така че от ЦСКА трябва да си изчистят тези задължения или поне да ги предоговорят.

- Необходимо ли е наистина изваждането на футболистите от Кодекса на труда?

- Това е реално и може да се направи. По същия начин ние преди време създадохме типов договор от 12 страници и създадохме термина "професия футболист". Проблемите в момента идват от това, че ФИФА не разрешава на някой друг освен съответната федерация да се разпорежда със състезателните права на даден играч. Така че дори той да си прекрати трудовия договор в съда, ние трябва да кажем какво става със състезателните му права. С предложените промени в Закона за спорта ние трябва да изчистим това - кой прекратява договора на професионалния футболист.

- Не е ли удар по самочувствието ни, че големите производители на спортна екипировка отказаха да облекат националния отбор?

- Не. Аз разговарях с всички, те до един харесват националния ни отбор, наясно са, че притежаваме и добри индивидуални играчи, но признават, че просто няма пазар. Ние с "Пума" сме повече от 15 години, я сме продали 1000 фланелки, я не. Когато пък преди това бяхме с "Адидас", Мишо Касабов беше представител и продаде 26 фланелки. Освен това "Капа" също е голяма фирма, с нея играят и Рома, и Вердер, да не ги изреждам всички. Екипите им са много красиви, даже и Бербатов го отбеляза на награждаването за "Футболист на годината": Най-после сменихте екипа. Аз му отговорих, че новата ще му стои добре, защото е вталена, така че да се връща.

- Бербатов обясни ли защо наистина напусна националния отбор?


- И на мен не ми каза нещо по-различно. Според мен причините са си чисто човешки - наиграл се е за националния отбор, иска да отделя повече време на клуба, семейство, малко дете. Според мен няма други причини.

- Как оценявате годината за сина си Николай?

- Много силна година. Стана истински мъж. След три години сам в чужбина, тази му е четвърта, вече е собственост на Твенте. Платиха милион и половина евро за него и му дават шанс. Тази есен заедно с вратаря на Шалке 04 го водят най-добрия в Шампионската лига. Направи добри мачове и за националния отбор, дано така да продължава.

- Какво конкретно си пожелавате за новата година?

- Пожелавам си здраве, а конкретно - в края на 2011 г. да прережем лентата на първия етап на базата на националния отбор, тоест да са готови трите терена.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ip
29.12.2010 20:40

Помияр е антверпчо - псе - псевдоинтелектуалец *lol*

cc160
29.12.2010 18:49

аве що никой не говори за играта на джуджето Гриша и пъпчивия и миризлив Гигов с Мирчо Циганина от Червен бряг-по скоро с бившия военен завод- НЕ ШЕНГЕН АМИИИ......

UltraBlueHool
29.12.2010 18:40

Няма ли да споменеш нещо за Александър Томов и Кремиковци или си начетен само по вечния ти комплекс ЛЕВСКИ? *lol*

ANTWERPMIRACLES
29.12.2010 18:19

България бе отрязана за Шенген и една от изтъкнатите причини е , че страната все още е средище на международната организирана престъпност и пералня за пари . Като пример в това отношение се посочват връзките на Т. Бaткoв и M. Чopни . Заради престъпните заменки на земи около Камен бряг , на България бяха наложени финансови санкции от Европейската комисия . *thumb_down* Няма по-вреден и престъпен клуб в страната от еврейската пералня за мръсни пари , намираща се в Подуене .

machocka
29.12.2010 17:21

Futbulfen и чорбата имат малко връзки...Ще отпаднат занарочно за да се запише в статистиката , че са паднали само с 3-0 а не с 6-0 или 7-1 както може и да стане ^.^

Futbulfen
29.12.2010 12:04

Да ги махат тия свине,ама айде да е след първия кръг!!! Не искам да се лишаваме от поредната победа над прасетата и благото чувство седмици след това..да си получат редовната загуба пък после да ги затриват.Само да отблежа,че "синьото" БФС крепи цдна вече доста години..оДи им го обяснявай на тези.. *joking*

samo_SINITE
29.12.2010 11:06

До кога ще им прощаваш ,Боби ? До кога ? В група им е мястото.