Заплашват с убийство бившия съдия Иван Леков

10:11
Заплашват с убийство бившия съдия Иван Леков
От австрийски мобилен телефонен номер бившият международен рефер Иван Леков е получил поредица от есемеси, съдържащи заплахи за убийство и искания за плащания на пари, пише "24 часа". Леков незабавно е уведомил за заплахата компетентните органи - прокуратура и МВР. По случая е образувана преписка, като се очаква в най-скоро време австрийските власти да окажат съдействие по линия на полицейското сътрудничество в ЕС.

Самият Леков категорично отказа да коментира ситуацията със заплахите към него. Така бил посъветван от адвоката си Ина Лулчева, за да не пречи на разследването. Леков е последният български рефер, който е ходил на голямо първенство - европейското през 2004 г.

Той бе част от най-добрата ни четворка при реферите заедно с Атанас Узунов, Йордан Йорданов и Стефан Орманджиев. След приключването на кариерата си той влезе в изпълкома на БФС, а след това бе и заместник-председател на ДАМС по време на правителството на тройната коалиция.

През септември 2008 година Леков бе арестуван показно от ДАНС и бе обвинен в търговия с влияние. След това обаче прокуратурата не успя да докаже вина и той бе оправдан на две инстанции. Главен свидетел бе бившият ни рефер Христо Ристосков, който твърдеше, че е платил 2000 лева, за да влезе в по-горна група на УЕФА.

Обвиненията срещу Иван Леков бяха две - за измама и за търговия с влияние. По първото той бе оправдан напълно, след като всички родни рефери признаха, че доброволно са дали пари за подаръци на Пиерлуиджи Пайрето и Алексис Поне при посещението им в България.

Второто, което се базираше на твърденията на Ристосков, че е дал пари, за да влезе в групата на талантите на УЕФА, бе прекратено. Според източници от прокуратурата то е било подновено преди няколко месеца и Ристосков отново е бил привикан, за да свидетелства.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация