Освобождават четирима задържани за атаките над тима на Того

15:05
Освобождават четирима задържани за атаките над тима на Того
Ангола ще освободи четирима активисти за човешки права, които бяха осъдени на затвор след атаката над националния отбор на Того в началото на миналата година по време на Купата на Африканските нации.

"Те ще бъдат освободени днес", заяви Антонио Нито - управител на северната анголска провинция Кабинда, пред "АФП".

Нито добави, че активистите, които бяха осъдени на три до шест години затвор през август, ще бъдат пуснати на свобода, след като техните присъди станаха неконституционални според новия закон за престъпления срещу държавната сигурност.

Атаката, при която бяха убити двама членове на тогоанската делегация, а националния страж на тима бе ранен, бе дело на партизанска групировка "Движение за освобождаване на анклава Кабинда" (ФЛЕК). Активистите пък бяха арестувани, след като стана ясно, че притежават документи за ФЛЕК, а освен това са пътували до Париж за среща с лидери на групировката. Общо девет души бяха арестувани във връзка с атаката, но само двама от тях имат директна връзка с нападението.

Сепаратистите от ФЛЕК се борят за независимост на Кабинда от повече от три десетилетия. Независимо от мирния договор, подписан през 2006 година, ФЛЕК продължават да действа активно в богата на нефт провинция.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация