Илиан Илиев: Вече всички се съобразяват с Берое

11:40
Илиан Илиев: Вече всички се съобразяват с Берое
Треньорът на Берое Илиан Илиев обобщи последните 12 месеца на отбора пред клубния сайт. Година, изпълнена с радост за спечелената Купа на България, но и с горчилка. Илиев говори за това, което предстои, за целите, мечтите и амбициите. За бъдещето и плановете.

- Г-н Илиев, отива си една година с много възходи и падения, много обрати. Какво мислите за отминалия сезон - случайност ли беше той, или плод на последователна работа и може ли да бъде повторен?


- Трябва да сме доволни от това, което свършихме. Разбира се, аз, както и всички в своите професии, винаги искам да направя нещо повече. Но с всичките ни проблеми в началото на годината, мисля, че направихме добър сезон.

- Какво липсваше в по-завързаните мачове? Обичаме да казваме, че винаги "малко не ни достига". Кое е това малко?

- Със сигурност малко повече класа, особено в атаката. Аз мисля, че нашите футболисти имат качества там, но е нужно повече самочувствие. Именно това се опитваме да променим от доста време. Мисля, че донякъде вече се получава, тъй като си спомняте годините, когато Берое отписваше гостуванията на Левски и ЦСКА. А сега някои медии ги определят за дербита.

- Един от проблемите ви са малкото вкарани голове. Берое не играе добре срещу отборите, които се затварят. Това донякъде отблъсква и публиката. Имате ли идеи как да премахнете този недостатък?


- Естествено, аз сам щях да го кажа по-нататък. Първо, липсва ни достатъчно самочувствие. Второ - със сигурност трябва да отиграваме по-добре някои ситуации в атака, и, трето, имаме коренна разлика при гостуващите в Стара Загора отбори в сравнение с времето, когато влязохме в "А" група. Може би тогава малко ни подценяваха. Сега мога да изброя 3-4 мача, в които водещи отбори идваха, заставаха на центъра и чакаха на контраатака. Така ни игра Литекс, което никога не се беше случвало у дома.

- Сякаш липсват заучени положения и бързи и изненадващи отигравания за сметка на балонни центрирания. Работи ли се за това с футболистите?

- Този, който е задал въпроса, трябва да е гледал други мачове (б.р. част от въпросите са зададени от фенове). За един мач да имаме максимум 5-6 изритвания. Балонни центрирания специално при нас през тази година не е имало. Работим и за атаката, и за изнасянето на топката... Ако не се получава, вината е у нас. Трябва да сме малко по-спокойни.

- Кой беше най-емоционалният момент за вас - спечелването на купата, драматичните обрати през лятото, участието в Лига Европа или някой друг?

- Драматични моменти колкото искаш. Идва купата, отмина... Преди това имаше доста емоционални мачове. Спомняте си края на миналата година. На мен положителните моменти ми се отразяват точно една седмица, тъй като знаем преди време в каква ситуация работих тук. Никой няма да ни остави да лежим на тази купа. След като мина една седмица от финала, почнахме да мислим за други неща. Никога не сме говорили, че това ни е най-хубавият момент и цял живот ще живеем с него. Не.

- Преминаваме към темата за подготовката и селекцията на отбора. Какви са плановете за зимна подготовка?


- Плановете са да се съберем на 10 януари. От 15 до 27 януари сме на лагер в Алания (Турция). Прибираме се и от 3 до 11 февруари ще отидем във Варна да изиграем няколко контроли. Вече сме ги уточнили - там ще изиграем пет и тук една на 2 февруари, преди тръгването ни за Варна. След това до 2-и ще работим тук и ще изиграем една контрола на 19-и.

- За кои постове ще търсите футболисти?

- Разбрахме се с Ваня Дзаферович да започне подготовка с нас. Като казвам, че ще започне, не означава, че няма да продължи. Просто при него започването е да се възстанови от контузията. В средата на терена ще търсим три по-млади момчета. Защото виждате, че Слави Жеков е контузен, а Дидо Генчев и Петьо Костадинов не могат да изкарат тежестта на цял полусезон. Ще търсим и един нападател.
 
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация