Платини: Залозите убиват футбола

11:14
Платини: Залозите убиват футбола
Прекрасна, такава бе за президента на УЕФА Платини отминаващата 2008 година. И не само за това, че стана дядо на две внучета. "Досега се забавлявах като президент" констатира французинът. И посочи най-важните проблеми, които е амбициран да разреши: наливането на огромни пари във футболните клубове и трансферите на малолетни играчи от една в друга страна. Равносметка и планове, ето го интервюто на Платини пред "Ла Стампа", публикувано в "7 дни спорт".

- Г-н президент, опишете само с едно прилагателно 2008 година.

- Прекрасна.

- И защо?


- Финалът на Шампионската лига никога не бе провеждан в Москва, което се превърна в пълен триумф. Също както европейското в Австрия и Швейцария. Не зная дали в миналото шефовете са вкарвали голове, но най-сетне футболистите се върнаха на преден план, върнаха си и чара.

- Ще ни прощавате, но в какъв смисъл?

- В технически план и като имидж. Тази година на първо място бяха играчите, на второ - треньорите, трети - шефовете. Не винаги редът е бил такъв.

- Вие бяхте избран за президент на УЕФА на 26 януари 2007 г. в Дюселдорф. Каква е равносметката ви за тези две години?

- Смятам, че удържах дадената от мен дума. Обещах да бъда ефективен президент и да бъда навсякъде - речено - сторено. Вземете новата формула на Шампионската лига: Англия, Италия и Испания ще имат по 3 сигурни участника вместо досегашните два, но затова пък четвъртият им отбор ще трябва да премине през много по-тежки квалификации. На върха е справедливо да стигат най-добрите и няма как да не бъдат все едни и същи. Това, за което настоявах, бе основата: успяхме да я разширим така, както искаха всички.

- Това бе съвсем малка "реформичка", вместо една истинска и дълбока реформа. Не променихте формулата, а само критериите за участие и достъп до турнира.

- Крачка по крачка, аз изобщо не съм диктатор.

- Допуснахте ли някои грешки?

- Дойдох от футболния терен, а не от бюрокрацията. Следвах своя инстинкт, страстта си. Не е изключено да бях прекалено груб, когато обвиних Арсен Венгер, че говори само за бизнес.

- Борбата с расизма?

- Тя продължава. Знаете какво мисля по въпроса. В крайни случаи се спират мачовете и се наказват клубовете.

- Насилието?

- Имало е насилие и винаги ще има, за съжаление.

- Футболните залози?

- Те са като рак, заради залозите в Интернет последиците може да бъдат чудовищни. Моля правителствата да ни протегнат ръка. Да купиш един съперник, един съдия, един мач, това означава да убиеш духа на футбола.

- Ще се проведе ли в крайна сметка Евро 2012 в Полша и Украйна?

- Ще се проведе.

- Добре, но дали именно там?

- Ще се проведе. Шегата настрана, но поляците и украинците са наясно какво искаме ние от УЕФА. Един нов стадион във Варшава и един нов стадион в Киев.

- А в противен случай?

- Няма да имат европейско.

- Ако не е в Полша и Украйна, тогава къде?

- Ще решим в конкретния момент.

- Оптимист ли сте или песимист?

- Оптимист.

- Не са ли много тези 24 финалиста за Евро 2016? В крайна сметка в УЕФА членуват само 53 страни.

- И защо да са много? Идеята винаги ми е харесвала.

- Но нали точно вие взехте на мушка претоварения календар?

- Именно. Да премахнем блудкавите контроли, за да остане място за сериозните неща, за качество в количеството.

- Бразилия или Италия - Амаури от дълги месеци се колебае между двата отбора. Подкрепяте ли или не тези, които си избират национални отбори?

- Разбирам дилемата, но не и пазарлъка. Обяснявам по-ясно: вече не сме в каменната ера, когато Алфредо ди Стефано можеше да служи на трима господари - Аржентина, Колумбия, Испания. Днес трябва да се избере само един. Амаури е напълно свободен да обмисли нещата и дори да сподели своите колебания. Но мен ме скандализират съвсем други неща.

- Кои например?

- Финансовият допинг, тоест безотчетното наливане на пари в клубовете, и трансферният пазар с малолетни.

- Само два от толкова много проблеми.

- Досега като президент аз се забавлявах. Беше лесно, нещо повече - много лесно да не предам доверието на моите избиратели. Хубавото тепърва започва.

- Хубавото в същото време е и трудно.

- Така да бъде. Спортсменството във финансовата сфера е една от целите ми. Дотук с раздутите клубни бюджети или още по-зле, с фалшивите бюджети. Този, който е притиснат от дългове, трябва да покаже, че може да ги покрие. В противен случай - благодаря и сбогом! Нямам намерение да се меся в работата на лицензионните органи в Италия, Испания, Англия и т.н. Нещо, което никога няма да допусна. Това, към което се стремя, е специално създадена комисия или орган под егидата на УЕФА да регулира молбите за прием и съответните лицензи.

- На заседанието в Биариц обаче политиците се възпротивиха на това.

- Възпротивиха се на намесата в съответните сфери, но в нашата сфера решаваме ние от УЕФА, а не те.

- Какво е мнението ви за сделката на Бекъм с Милан?

- Той ми харесва, но не и сделката. Какъв е смисълът някой да бъде преотстъпен за 2-3 месеца? Уф!

- Анчелоти мечтае да строи един до друг Бекъм, Пирло, Зеедорф, Кака, Пато и Роналдиньо. Лудост ли е това, или какво?

- Този план може да изглежда лудост, но съвсем не е лудост. Зависи от това, доколко са готови да се жертват Кака, Роналдиньо и останалите от компанията. Всички, когато се налага, трябва да се превръщат в Гатузо. Във футбола няма невъзможни неща. Освен това, както съветваше Лидхолм, колкото повече един отбор държи топката, толкова по-малко са рисковете за него.

- Кой бе най-красивият гол, който видяхте на живо през 2008 г.?

- Много бяха. Бях в Торино, когато Дел Пиеро разстреля Икер Касияс. Станах на крака - при това не само заради привързаността си към Ювентус.

- Кой е отборът, който забавлява най-много публиката?

- Всички посочват Барселона, и с право. Но внимавайте да не пренебрегнете Манчестър Юнайтед. В Йокохама отборът им ме ентусиазира. Съгласен съм - срещу тях играеха еквадорци, а не някой от големите отбори, но те водеха играта дори с 10 души след червения картон на Видич.

- Рим и финалът на Шампионската лига: за последен път ли е там?

- Но защо за последен. Рома ще има своя финал, градът е прекрасен, стадионът е окей. Очаквам само повече внимание към охраната на околните зони. Обикновено побоищата стават точно там.

- Рецесията заплашва да омаломощи футбола.


- Футболa може да го убием само ние, пряко замесените в него. Моментът е тежък, зная, но едно евентуално рязване на заплатите едва ли ще развали играчката ни.

- Все така ли желаете да връчите Купата на Шампионската лига на Ювентус?

- Естествено: Шампионската лига на Ювентус, а Купата на УЕФА на Сент Етиен. Моите отбори. Липсва само Нанси, но не може да имаш всичко. Между септември и декември станах дядо на две прекрасни внучета - Ева и Том. Сериозно ви казвам - 2008 бе наистина прекрасна година!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Resorter
30.12.2008 12:26

.......... но печалбата от залозите прави хората щастливи