Иван Стоянов: Възможно е да се върна в ЦСКА

11:17
Иван Стоянов: Възможно е да се върна в ЦСКА
Десният халф на Алания Владикавказ Иван Стоянов разкрива в интервю за "Тема Спорт", че има вариант пред него да се завърне в ЦСКА.

Иване, каква е ситуацията между теб и Алания?


- На този въпрос и аз не мога да отговоря. Все още очаквам от руския клуб да ми се обадят и да кажат какво ще правим. Пуснаха ни след последния мач и ни уведомиха, че ще се свържат с нас след 10-15 дни, за да обсъдим бъдещето. Досега обаче не са го сторили, въпреки че този срок, който бяха определили, изтече.

Значи към този момент не си свободен агент и не можеш сам да определяш бъдещето си?


- Да. Имам договор с Алания за още две години.

Има ли вариант да останеш в този клуб?

- Засега съм в Алания. Ако някой има интерес към мен, трябва да се договори първо с настоящите ми шефове, а след това и с мен. На този етап, който иска да ме има в редиците си, ще трябва да плаща трансферна сума. Предполагам, че ситуацията с Иван Иванов е същата.

А нямаш ли клауза в контракта си, според която при изпадане на тима в по-долна дивизия да станеш свободен агент?

- Имаше някакви такива неща. Но трябва с мениджърите да разгледаме допълнително договора и след това да се говори отново с Алания.

Към теб интерес декларира ЦСКА. Как гледаш на възможността да се върнеш при червените?

- Все още нищо не мога да кажа по темата. Ако не стана свободен агент, те ще трябва да плащат за мен. Ако извадят толкова пари, колкото искат Алания, ще видим.

А знаеш ли каква сума ще искат за теб руснаците?

-Не.

Би ли се върнал да играеш в България?

- Бих се върнал, но не на толкова ранен етап. Искам да изкарам още поне няколко сезона в чужбина, все пак съм играл само една година навън. ЦСКА е вариант, но тепърва трябва да се водят преговори.

В България само за ЦСКА ли би играл?

- Не ми се говори по темата. Бих играл за червените и за Сливен

Доволен ли си от престоя и представянето си в Алания?

- Доволен съм от първия полусезон. През втория обаче всичко беше под всякаква критика. Не мога да си обясня защо изпаднахме. Може би първенството там е много изравнено. С изключение на ЦСКА Москва, Зенит и Спартак Москва другите тимове са горе-долу на едно равнище. Липсваха ни шанс и късмет.

Грешка ли бе преминаването ти в този клуб?

- И да, и не. Доволен съм от трансфера. Но аз искам да постигна големи неща във футбола и няма да ме задоволи да играя единствено в Алания.

Ако зависи от теб, къде искаш да продължиш кариерата си?


- На мен ми харесва в Русия. Първенството е силно, клубовете са класни. Там, където живея, не е много добре (б.а. - Владикавказ), защото през седмица-две има убийства и атентати. Но в по-големите градове не е така и всичко е добре. А и вече съм се нагодил към условията тук. Като хора руснаците са много добри, като българите. Със съотборниците си също се разбирах.

А как видя руското първенство?


- Много силен и добър шампионат. Няма база за сравнение с родната А група. Всеки мач е дерби. А и как да говорим за сравнение? И там се оплакват от кризата, но се говори, че бюджетите дори на най-скромните тимове са около 20 милиона долара. В България кой разполага с тези пари?

Следеше ли ЦСКА и родното първенство?

- Следях го по интернет. Информирах се за всеки мач на ЦСКА. Отборът бе в криза, но не мога да дам обяснение защо. Не, ако аз и Иван Иванов бяхме останали, сигурно щеше да е по-различно... Но е нормално даден клуб да има спадове.

Твоят ЦСКА по-силен ли е от сегашния?


- Мисля, че беше по-силен (смее се).

По-силни футболисти ли бяхте събрани тогава?

- Когато двамата с Иван бяхме в състава, имаше повече българи. А сега е пълно с чужденци. Искахме да играем със сърце за ЦСКА. А чужденците, като дойдат, си гледат само заплатката и не им дреме нито за клуба, нито за нищо.

Това ли е проблемът на ЦСКА в момента?

- Може би. Чужденците сигурно не са свикнали на забавяния на плащанията, каквито има в ЦСКА. Може това да е причината.

Говориш за забавени плащания. ЦСКА изчисти ли си взаимоотношенията с теб?

- Имам да взимам още някоя и друга заплата и премия. Но няма как. Навсякъде има затруднения и съответно забавяния. Не е само в ЦСКА. И от Русия имам да получавам пари. И да се оплаквам обаче, нищо не мога да направя.

Ще се допиташ ли до Йордан Лечков за бъдещ свой трансфер?


- Какво да се допитвам? Ако някой има интерес към мен, ще се обади на Алания... А може да се свърже и с него. Той ми е нещо като личен агент.

Как би свършил един двубой между Алания и ЦСКА?

- Трудно е да се прогнозира... В Русия се играе по-здрав футбол. Може би мачът щеше да завърши наравно. Ако обаче старият отбор на ЦСКА, в който бях и аз, срещнеше Алания, щеше да победи на 100 процента.

Ще те видим ли скоро в националния отбор? Вече селекционер е Лотар Матеус...

- Според мен назначаването му е крачка напред. Колкото до това дали ще ме повика - в последните два мача играх за Алания. Преди това бях резерва. Нормално бе да не ме избере. И аз да пращах повиквателните, нямаше да се повикам в състава.

Как си обясняваш факта, че беше в предварителните му списъци, но не попадаше в тима?

- Това си го решава той. Не мога да го питам „Защо не ме викаш?". Преценката е негова.

Имаше търкания с предишния селекционер Станимир Стоилов...

- Историята е забравена. Не искам да говоря за нея.

А ако попаднеш сред избраниците на Матеус, ще искаш ли от германеца повече игрово време. Всъщност за това се скарахте със Стоилов...

- (Смее се.) Най-вероятно ще искам. Но това го желае всеки футболист. Всичко зависи как се представям в клубния си тим. Ако съм на ниво, е нормално да искам да играя повече и за националния отбор.

Каква е равносметката ти за отминаващата година?

- Ще запомня 2010 с трансфера си в Алания и успешния първи полусезон. Втория не желая да си го спомням. А за 2011 си пожелавам да бъде по-добра за мен и семейството ми да бъде живо и здраво. Дай Боже и трансфер в някой по-голям руски клуб. Дочул съм, че има някакъв интерес към мен, но на този етап не искам да разкривам нищо.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

donatelo
16.12.2010 18:22

Абе ,този Стоянов нее ли юноша на Сливен,а?Товаче игра 10 мача за цецка не означава,чее техен юноша.СМЕШНИЦИ *lol*

Notilke
16.12.2010 13:17

ДА ДА ДА ДА *smile* Супер новина.Ванчо е много добър футболист и заслужава да играе отново на "Армията".Той защитаваше червената фланелка с достойнство ! И сега сигурно ще кажете " да нормално нали е юноша на ЦСКА".Но аз мога да дам куп примери за юнпши на ЦСКА, които не защитават достойно армейската фланелка.Просто момчето обича най-великия отбор в България ( ЦСКА ) . *beer*