Матеус: Тук манталитетът на футболистите е съвсем различен

19:09
Матеус: Тук манталитетът на футболистите е съвсем различен
Селекционерът на националния отбор на България Лотар Матеус заяви, че манталитетът на българските футболисти е съвършено различен от този на германските, но все пак изрази оптимизъм относно "лъвовете" и бъдещето им в световния футбол.

В предаването "Нека Говорят" Матеус обясни, че е предизвикателство да работи в чужда страна, но се надява на успешна работа в България.

"Тук манталитета и нагласата на футболистите е съвсем различна сравнено с Германия. Мога да се разбирам с хора с подобен на българския манталитет. Живея добре с тях. Човек няма как да очаква да получи всичко, което е имал в страната, от която идва, в страната, в която работи. Искам да предам някакъв опит и организация на българските футболисти. Трябва обаче да сме сигурни в себе си и да си вярваме. Трябва да сме единни като тим и да постигаме всичко заедно. Опитвам се да мотивирам играчите преди мач, да ги подготвя за задачите им. Опитвам се да ги накарам да мислят за своите силни страни", заяви Матеус.

По повод  Димитър Бербатов германският специалист изрази съжаление, че не е в отбора, но все пак заяви, че разбира избора на Бербатов и личните му мотиви за това.

"За съжаление Бербатов не иска повече да играе за България и той има своите причини за това. Жалко за отбора, той е един отличен играч, но трябва да се опитаме да постигнем без него добри резултати. Да, и аз се отказах от националния отбор, но аз тогава просто имах проблеми с треньора, ситуацията не беше както с Бербатов", каза Матеус.

Германецът коментира и спекулациите около Валери Божинов, като обясни, че помежду им няма проблеми:
"Нямам проблем с Божинов, не мисля, че и той има някакъв с мен. Просто преди няколко месеца беше в много лош период и аз му го обясних. Опитвам се да говоря с играчите директно. Разбирам, че Божинов е влюбен, но трябва да разделя двете неща. Няма нищо по-хубаво от това да си влюбен, с изключение на футбола".

Лотар Матеус обясни, че е гледал мачове на български клубни отбори и намира, че големите ни тимове се справят добре, но нямат издръжливост да поддържат играта си.

"До момента съм гледал много футболни мачове. Имаше много добри, особено сред големите ви отбори. ЦСКА игра много добре срещу Бешикташ, но само 50-60 минути. България е малка страна в сравнение с Германия. Ние имам съвършено различни възможности. Това е важно. Не говоря български, понякога разбирам някои думи, защото съм живял близо година в Сърбия, но се надявам да имам възможност да остана достатъчно дълго в страната, за да подобря българския си. Никога не можем да сме сигурни във футбола. Тук има много фактори. Трябва да намерим отбор, който дава всичко от себе си, за да представят добре страната си. В България има играчи като Стоичков, Бербатов, Балъков, които са постигнали за 1-2 години нивото на Роналдо. Трябва ни късмет при жребиите, за да се справим. От своя страна аз съм мобилизиран да постигна успехи и ще дам всичко като треньор, за да съм на световно първенство. Не съм загубил надежда за европейското. Ние сме длъжни да спечелим мача с Швейцария, за да имаме шанс да се класираме. Работим в тази насока. Трябва да създадем позитивна атмосфера около отбора. Медиите да бъдат по-честни и коректни, за да имат играчите мотивация. Не можем да сравняваме България със сили като Аржентина, Германия. Трябва да говорим за постижими цели", каза още Матеус.

По повод личните си мотиви и история селекционерът на националния ни отбор разкри:

"Футболът рано навлезе в живота ми и оттук дойде любовта ми към футбола. Тогава бяха други времена, нямахме други възможности и футболът беше шанс. Аз играех футбол със страст. Заспивах с футболната топка. Истинските пари от футбол изкарах на 18 години и когато започнах да играя в Бундеслигата и националния отбор. За мен парите не бяха най-важното. Никога не съм живял разточително. Никога не съм харчел много. Отраснал съм в обикновено семейство и съм научен на труд и пестеливост. В днешно време, играчите трябва да се научат да се наслаждават на живота, но и да имат средства, след като приключат кариерата си. Затова футболистите трябва да се научат да влагат парите си в бъдещето си".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

lozan_kr
05.12.2010 20:32

и бог да дойде за тренер - това е положението 1 може ама не иска да итрае /без пари/ втори влюбен трети пиянка да редя ли още?!БГ! успех! *thumb_up* *thumb_up* *beer*

ENGLANDFTW
05.12.2010 20:19

Абе на него и с унгарците и сърбите му беше трудно .. просто толкова си може човека, стига с тия оправдания.

kokicat
05.12.2010 19:24

именно за това ти е трудно г-н Матеус *thumb_up*