Ерик Кантона на поход срещу банките

20:03
Ерик Кантона на поход срещу банките
Призивът, иницииран от бившата футболна звезда Ерик Кантона, хората да изтеглят парите си от банките се, посреща с голяма симпатия във Франция и печели последователи в Интернет. Засега обаче няма изгледи виртуалното движение да разтърси банковата система.

На страницата, посветена на апела в социалната мрежа Facebook, близо 34 000 французи вече са се подписали за участие в движението

"Революция! На 7 декември всички ще изтеглим парите си от банките".

Други близо 26 000 също са склонни да се присъединят. Във видеоматериал, който вдигна много шум в Интернет, бившият играч на Манчестър Юнайтед заявява, че ако 20 милиона души изтеглят парите си, системата ще се сгромоляса.

"Революцията се прави чрез банките. Вместо да излизаш по улиците и да вървиш километри (на шествията), иди в банката в твоето село и изтегли парите си", предлага Кантона.

И 60 000 да изтеглят парите си, това няма да повали системата, заяви пожелал анонимност френски банкер. Между симпатията и подкрепата, която хората изразяват в Мрежата, и това да отидат до банката има голяма разлика, добавя той, определяйки призива като "огромен фарс".

Както показва сайта им, www.bankrun2010.com, основателите на движението, както и Ерик Кантона се опитват по-скоро да предизвикат банкова паника (bank run). Често сравнявано с кризата от 1929 г., това явление оттогава се е повтаряло извънредно рядко. Всеки път хиляди притежатели на спестявания образуват километрични опашки пред филиалите на банките заради опасения, че няма да могат да си приберат парите, защото банката или цялата система е пред взривяване. Така бе в Русия през 1998 г., в Аржентина през 2001 г. и по време на финансовата криза през 2008 г. с английската банка Нортърн Рок. Дори и да са многобройни исканията за изтегляне на влогове на 7 ноември, това няма да е по съображения за сигурност, а за да бъде наказана системата, което засега не е правено.

Предвид прецедентите трябва да бъдат изтеглени много стотици милиони евро за няколко часа, за да се създаде напрежение в банките. Освен това днес банките изискват срок от няколко дни при теглене на повече от няколко хиляди евро. Експерти, добре познаващи как се задейства банковата паника, предупреждават обаче, че на инициативата трябва да се погледне сериозно и че движението вече има отзвук в други страни. Това няма да разклати системата, но ще е показателно за раздразнението по света, отбелязват те.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

FLY_I
05.12.2010 07:26

Защо тук няма коментари на разбирачи? *lol*