Втори благотворителен женски футболен турнир в НСА

12:16
Втори благотворителен женски футболен турнир в НСА
На 5 декември 2010 г. (неделя) от 13:00 часа в мултифункционалната сграда на Национална спортна академия "Васил Левски" ще се проведе Втори благотворителен женски футболен турнир.

Турнирът е посветен на набирането на средства за операция на Тома Кирков, който е на две и половина години и страда от тежка и рядка форма на епилепсия – синдром на Отахара. Организатори на благотворителния турнир са служители на мобилен оператор и танцова школа. Желаещите да присъстват ще могат да дадат своя принос към каузата, като заплатят входна такса в размер на 5 лв, като всички средства ще отидат за лечението на малкия Тома.

Първият за тази година турнир беше проведен през месец октомври, като набраните средства отидоха в подкрепа на Комплекс за социални услуги за деца и семейства, град София. Регламент: Участниците се разпределят на шест женски отбора от по 5 човека; всяко полувреме е с продължителност 10 минути. Осигурени са рефер и диктор, а след турнира е предвидена и забавна програма. Организаторите изказват специална благодарност на ректора на НСА – проф. Лъчезар Димитров, който любезно предостави за ползване мултифункционалната зала на Академията, както и на Кристина Минчева, Николина Георгиева и Анна Кръстева, без които реализирането на каузата за Тома нямаше да бъде възможно.

Тома Кирков е на две и половина години. Той се ражда с атрофия на дясно полукълбо на мозъка. Впоследствие се отключва и неврологично заболяване - епилепсия. Епилепсията му е в тежка и рядка форма - Синдром на Отахара. При откриването на заболяването, той е лекуван неправилно, поради грешно поставена диагноза – синдром на WEST и детска церебрална парализа. До 1.5-годишна възраст Тома е бил напълно обездвижен, като е получавал епилептични пристъпи на всеки час. Рехабилитацията, която би могла да облекчи страданията на детето, е била противопоказна. След първата трансплантация на стволови клетки през месец декември 2009 г. и множество изследвания се поставя новата и правилна диагноза – Синдром на Отахара. На Тома е назначено ново лечение и рехабилитация. След провеждането им състоянието на детето видимо се подобрява. През месец юни 2010 г. е направена втора операция и курс на лечение. Като резултат Тома вече може да държи главата си изправена, вертикализиран е, пристъпите му драстично намаляват – до един-два на ден. Разликата в поведението и физическото му развитие е огромна - Тома вече може да вижда и чува. През декември 2010 г. на Тома е необходимо да се направи третата от серията трансплантации. Операцията се съпътства от скъпи изследвания за контрол на епилепсията му.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация