МОК започва разследване за подкупите във ФИФА

12:54
МОК започва разследване за подкупите във ФИФА
Международният олимпийски комитет помоли ВВС да им предаде всички доказателства за подкупите, взимани от членове на ФИФА, след като беше излъчен материал по BBC News.

МОК също така заяви, че ще отнесе случая до етичната комисия, след като един от уличените - Исса Айятум, който е член и на олимпийския комитет, също е замесен.

"МОК взе под внимание разследванията на ВВС и ще помоли програмата да даде всички доказателства по случая. Международният олимпийски комитет няма да толерира по никакъв начин корупцията и ще отнесе въпроса до етическата комисия на МОК", заявиха от комитета.

Журналисти от ВВС News разкриха размера на подкупите, взети от обвинените в корупция четирима висши служители във ФИФА, като общата сума е от порядъка на 100 млн. долара.

Парагваецът Николас Леос, оглавяващ южноамериканската федерация, е получил на три пъти по 200 хил. долара, за да предостави ексклузивните права за тв излъчване на футболни срещи от турнирите за Копа Либертадорес и Копа Судамерикана. Впоследствие правата са препродадени от подкупилата Леос компания за много повече пари. Шефът на футболната федерация на Бразилия Рикардо Тейшейра пък получил от регистрирана в Лихтенщайн компания 21 банкови превода на обща стойност 9,5 млн. долара.

В сравнение с него камерунецът Исса Айяту, вицепрезидент на ФИФА е бил направо скромен - взел е подкупи в размер на "само" 20 хил. долара. Друг вицепрезидент на ФИФА, Джак Уорнър от Тринидад и Тобаго, пък получил билети за 84 хил. долара, които опитал да пласира на черния пазар - обаче не успял, понеже се полакомил да поиска твърде висока цена от спекулантите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация