Елитът трепери за парите от ТВ правата

09:48
Елитът трепери за парите от ТВ правата
Цялата "А" група трепери за това дали договорът за ТВ правата ще остане същият, или парите ще бъдат орязани. Двама от водещите президенти на клубове в България - Тодор Батков и Николай Гигов, вече предупредиха, че евентуалното орязване на приходите ще бъде фатално за по-малките отбори от елита. Водещите клубове получават между 500 и 600 хил. лв. на сезон, тези от долната половина на таблицата взимат между 200 и 300 хил.

За клубове като Левски и Локо (Сф) постъпленията от ТВ правата за "А" група са между 5% и 10% от годишния бюджет. За отборите от по-ниското ниво обаче те са сериозен приход, който на места достига до 50%. Берое например миналата година е имал бюджет от около 1 млн. лв., 400 000 от които идват по линия на ТВ правата.

- В "А" група поне 7-8 клуба имат годишни разходи между 1 и 1.5 млн. лв. - коментира пред "7 дни спорт" шеф на футболен отбор от средна ръка. - За тях парите от телевизията са поне 20-30% от бюджета, а на места и повече.

Заради липсата на други приходи в доста клубове са калкулирали постъпленията от ТВ права да идват на определените дати, когато трябва да се разплатят. Забавяния като това през лятото водят до финансов хаос в самите отбори.

Pro.bg и Ring.bg, които досега плащаха за ТВ правата, в момента са в процес на преструктуриране. Вървят съкращения в двете медии, което даде повод за слухове, че договорът за ТВ правата отива по дяволите. Той е за пет години, в момента тече третата. Всяка година от него постъпват във футбола по 10 млн. лв. След третата година обаче е фиксирана клауза, че страните могат да поискат предоговаряне.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация