\"Футболист на годината\" ще се проведе за юбилеен 50-ти път

12:32
\"Футболист на годината\" ще се проведе за юбилеен 50-ти път
Журналистите в България получиха днес в централата на БФС картите си за гласуване в анкетата "Футболист на годината", която ще се проведе през декември за юбилеен 50-ти път.

Организаторите на анкетата все още не са уточнили точната дата на церемонията по награждаването, но тя ще е в интервала 15-20 декември и вероятно ще се проведе в хотел "Шератон".

Има идея на церемонията да бъдат поканени всички досегашни носители на приза, които са между живите. Това са 26 души. Новото в гласуването през тази година е, че за футболист на годината ще се гласува само с едно име, а не както досега - три имена, първото от които получава три точки, второто две, а третото една.

В класацията за "най-добър" на отделните постове, ще се посочват имена на футболисти (българи или чужденци), които играят в шампионата на България. В класацията за "най-прогресиращ млад футболист" ще се посочват имена само на български футболисти, независимо в шампионата на коя страна играят.

Първата анкета за футболист на годината всъщност се е провела през 1931 година, когато победител е Асен Пешев от Левски. Журналистическата анкета, която определя "Футболист номер едно" обаче се ражда през 1961 година, а приза печели Георги Найденов от ЦСКА. Рекордьор по спечелени награди е Димитър Бербатов с шест, докато Христо Стоичков има пет.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация