Стоичков: \"Черното тото\" е ново явление, трябват промени в закона

17:30
Стоичков: \"Черното тото\" е ново явление, трябват промени в закона
Председателят на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков заяви, че до 17 декември трябва да бъде изготвено работно предложение за изменения в Наказателния кодекс по отношение на наказанията при доказване на симулативна игра.

Предложението бе прието днес от Комисията и до 17 декември всички заинтересовани страни като Българския Футболен съюз, Прокуратурата на България, Комисията по хазарта и други, трябва да дадат своите предложения пред комисията за това как да бъде променен закона.

След Нова Година ще се изготви законопроект, така че законът да бъде усъвършенстван и всички "бели петна" в Наказателния кодекс по тези въпроси да бъдат изчистени. На днешното заседание на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта присъстваха президентът на БФС Борислав Михайлов, членове на Изпълкома на футболна централа, министърът на спорта Свилен Нейков, заместник-главният прокурор Бойко Найденов, представители на ГДБОП, председателят на Държавната комисия по хазарт Калоян Кръстев, както и председателят на Съдийската комисия към БФС Костадин Костадинов. Всички те се обединиха около мнението, че трябва да се направят промени в закона, тъй като сегашните нормативни документи не позволяват да се реагира адекватно при съмнения за уговорени мачове. Стоичков заяви:

"Европейската комисия, заедно с белгийската, направиха проучване, което показа, че 58% от европейците залагат. Има 15 000 сайта, като 85% от тях са незаконни. Това означава, че при тях от визираните 9,7 билиона евро в този цикъл, 85% са незаконни. В Наказателния кодекс няма обявено наказание за доказана симулативна игра на състезатели или клубове, има само за организиране на хазартна игра и то с минимална глоба. Това трябва да се промени, затова до 17 декември трябва да получим предложенията на всички страни, а след това ще направим работна група, която да действа по този въпрос след Нова Година."

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация