Роналдо: Целта ми е винаги да съм № 1

09:39
Роналдо: Целта ми е винаги да съм № 1
Най-скъпият футболист в света Кристиано Роналдо е в изумителна форма. Само през октомври той вкара 11 гола в Примера и Шампионската лига, плюс още 2 за националния отбор на Португалия, а Реал М стъпи здраво на върха в първенството. Самият Кристиано обаче не смята, че показва най-доброто от себе си, а иска още. Иска и много нови трофеи, както лични, така и отборни. Надява се, че с Моуриньо на "Бернабеу" те ще дойдат по-лесно.

- Кристиано, вие сте голмайсторът и най-добрият подавач в Примера, вкарахте 11 гола (на клубно ниво) през октомври. Националният селекционер на Португалия Пауло Бенто обяви, че сте в по-добра форма отвсякога. Съгласен ли сте?

- Не. Чувствам се добре и имам самочувствие, но просто съм в добър момент. Иначе винаги има как да ставаш още по-добър. Все още има много мачове - в Примера, в Шампионската лига, и искам да продължавам в същия дух. Но мога да стана и още по-добър.

- В началото на сезона се говореше за голова суша в Реал М. Отборът не вървеше, а вие не се представяхте на ниво.


- Вярно е, че не започнахме добре, но според мен е нормално. Не може винаги да си в най-добрата си форма. Тогава аз продължавах да правя същите неща, да работя здраво, запазих спокойствие и резултатите дойдоха. Вкарах няколко гола в последните мачове.

- Обвиняваха ви, че сте егоист, а в същото време сте играчът, който е дал най-много асистенции за Реал. Ще кажете ли нещо по въпроса?

- Камерите показват нещата по различен начин. Аз изслушвам чуждото мнение и мога да кажа дали съм съгласен, или не. Но не ме интересува какво казват за мен - аз знам, че не съм егоист.

- Влиянието ви в Реал става все по-голямо. Чувствате ли се в момента като капитан без лента?

- Не, все същият съм си. Има много хора в отбора, които се опитват да ми помагат, и аз се опитвам да им помагам. Реал М ще постигне нещо само ако има колектив, ако сме приятели и имаме еднакви цели. Аз се чувствам много полезен. Пристигането на Моуриньо подреди всичко по съвсем различен начин (смее се). Той е треньор с много опит и е чудесно да се работи с него.

- С толкова победи и голове вървите към рекорд. Възможно ли е да спечелите нова Златна топка?

- Целта ми е винаги да съм №1 във всичко, което правя. Вече спечелих наградата за най-добър футболист през сезон 2007/08, но искам да я спечеля пак. Знам, че трябва да измина дълъг път, но в толкова голям отбор, с отличен треньор и с добри съотборници е възможно да успея. Но за да стане, трябва да спечелим титла през сезона.

- Поставили ли сте си някакъв брой голове през сезона като цел?

- Истината е, че не мисля много по въпроса. Сметките ще ги правим в края на сезона, но нямам за цел да вкарам 30-40 гола. Искам само да съм спокоен и да печеля трофеи, това е най-важното.

- Моуриньо ви дава за пример в съблекалнята.


- Да съм лидер, не е проблем, водя отбора по мой си начин. Ето например Икер Касияс е голям капитан. А ние, полевите играчи, трябва да го подкрепяме и да си помагаме един на друг по терена. С моя характер се опитвам да помагам, за да действаме като едно. Успехите ще дойдат, ако се подкрепяме. Благодарение на Моуриньо това е факт и всички са много доволни.

- Като говорим за подкрепа, какво може да се направи, за да помогнете на Бензема?

- Мисля, че футболистите в клуба са под голямо напрежение. Колкото по-скъпи са те, толкова по-голямо е напрежението. Нямам никакви съмнения в качествата на Бензема, той е фантастичен играч, но около него се вдига много шум. Трябва да оставим момчето да работи на мира. Нещата ще потръгнат. Но трябва да мислим глобално - отборът върви добре, не трябва да скачаме срещу 1-2-ма играчи. Не само Бензема не е във форма. Ако мислим в тази посока, има и още, но това е футболен отбор и всички трябва да имат една цел. Именно затова трябва да дадем време на Бензема, в един или друг момент той ще изригне, сигурен съм.

- Как виждате Моуриньо - като баща, като философ или като полковник?

- Той е добър треньор с ясни идеи. Винаги помага много и от тази гледна точка би могъл да е баща на цялото семейство Реал М, на играчите. Много ми харесва да играя за него, сигурен съм, че и с другите играчи е така. Той също е доволен, че дойде в Мадрид.

- По-различна ли е връзката ви с него, отколкото със сър Алекс Фъргюсън в Манчестър Юн?

- От една страна, двамата са много различни, от друга - много еднакви. Опитни са и са печелили всичко. Единият е по-млад, другият по-стар, но много от вижданията им са сходни.Много ми харесваше да работя със сър Алекс много добре се разбирахме. Считам го за голям приятел. Сега същото ми се случва и с Моуриньо. Чувствам го по същия начин. За мен двамата са най-добрите в света.

- Смятат Жозе за един от най-стилните португалци.

- Възможно е (смее се). Но аз не разбирам от стил. Той със сигурност е един от най-успешните португалци по света. Той е знаме за нашата родина, гордеем се с победите в неговата кариера.

- Като заговорихме за Португалия, смятате ли, че имате съотборници от националия отбор, които могат да се присъединят към вас, Пепе и Рикардо Карвальо в Реал М? Например Фабио Коентрао.

- Защо не? Той е голям играч, който прави прекрасен сезон, справи се много добре и на мондиала. В Португалия има доста силни играчи. Не само за Реал М, но и за Манчестър Юн, и за всички големи европейски клубове.

- Приближава Ел Класико (на 28 ноември) и си мисля, че имате желание да се реванширате за двете загуби от Барселона през миналия сезон.

- Тази година е много по-различна от миналата. Барса винаги е труден съперник, но ние вече сме напълно различен отбор. Очаквам да бием поне в единия Ел Класико през сезона. Но преди да опрем до Барса, ни чакат други важни мачове.

- Какво му е толкова различното на Реал М? Какво се е променило толкова бързо?

- Промениха се много неща: дисциплина, игрови стил, агресивност. Вече всички работим заедно за една и съща цел.

- Още малко за промените. Прави ли ви впечатление адаптацията на Кедира и Йозил?

- Двамата са фантастични играчи. Когато дойдоха, ме изненадаха. Гледах ги на мондиала, но особено Кедира го познавах съвсем малко. Ден след ден, тренировка след тренировка го опознавах и открих в негово лице голям играч и голям работяга. А Йозил има изключителен талант, забелязах го още в ЮАР. С тези двамата станахме много по-добри.

- Изглежда, вече сте свикнали напълно с Реал и града. Тук са синът ви, гаджето... Смятате ли, че стабилността в личния живот ви се отразява и на терена?


- Възможно е да се забелязва на терена, въпреки че винаги се опитвам да разделям личния живот от работата си и мачовете. Независимо какво се случва в личния ти живот, това не трябва да оказва влияние върху изявите ти на терена и аз винаги действам така. Но е ясно, че когато си доволен и всичко ти е наред, когато семейството ти е наред, няма как това да не се отрази и в съблекалнята. В подобни моменти се чувствам добре. И искам така да продължава.

- Мислите ли да завършите кариерата си на клубно ниво в Португалия? В кой отбор?

- Не знам. Въпросът е добър, но никога не съм се замислял за подобни неща.
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

messyfan
11.11.2010 19:35

Номер 1 е безспорно-циркаджийските му изпълнения нямат край.

crreal
11.11.2010 17:16

Ето това мислене го прави толкова голям.Нищо че е един от най-добрите в света последните год.(да не кажа най-добрия, защото ще започнат на лаят)не спира да мисли как да се подобрава повече и повече и да дава всичко от себе си на терена!...НОМЕР 1

Georgiev1993
06.11.2010 10:55

е да ама имаш нещастието да играеш в едно време с Меси *beer*