Пускат частните стадиони

08:53
Пускат частните стадиони
Строителство на частни стадиони върху държавни терени ще разреши парламентът до дни. Новият режим бе одобрен с промени на Закона за физическото възпитание и спорта в ресорната парламентарна комисия вчера.

С него ще се позволи спортни федерации и клубове през тях да кандидатстват за строителство на бази върху държавни и общински терени. Изискването е за лиценз, поне 4 г. дейност и доказателства за финансово обезпечение на проекта.

"Така ще се насърчи развитието на спорта в България. В закона записваме изрично, че базите ще се използват само и единствено за тази цел, а не за търговия и ресторантьорство например", гарантира шефът на комисията по въпросите на младежта и спорта Огнян Стоичков. Вероятно изключение ще се прави само за концерти, информира "24 часа".

Депутатите затягат режима за кандидатстване, след като при първото четене на промените се появи съмнение за лобизъм. Ако федерация поиска държавен терен от министъра на спорта, той ще бъде длъжен да обяви това в сайта на ведомството и да даде 2 месеца срок на други кандидати да участват.

Към останалите документи федерациите ще прилагат и декларация за произход на парите. Те ще имат право да ги стопанисват до 30 г. След това стадионът става държавен. Вероятно от поправките първи ще се възползват от БФС за база на националите. Парите са осигурени от ФИФА и УЕФА. Затова при обсъждането на закона в парламента бе поканен шефът на БФС Борислав Михайлов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация