Дел Пиеро: Гордея се с годината в Серия B

11:38
Дел Пиеро: Гордея се с годината в Серия B
Малкият Алесандро мечтаеше да стане Платини, а стана Дел Пиеро, който в историята на Юве е вече най-високо от всички. "Фланелката с №10 в Юве трябва да бъде носена, а не изваждана. Прекрасно е, че всички деца могат да си мечтаят за тази фланелка, която през всичките 113 години е била на гърба на много големи шампиони. Юве е съществувал и ще съществува и без Дел Пиеро", това са думите, които капитанът на черно-белите подарява на своите тифози в интервю за Газета Дело Спорт", изданието, известно със своята анти- Ювентус насоченост.

- Дел Пиеро ще върнете ли 18-те трофеи, които сте спечелили, за да бъдете отново на 18 години и да започнете отначало?

- Хубав въпрос... и съм раздвоен как да отговоря. Ще кажа да, защото щеше да е хубаво да имам възможността да играя още дълги години, а ми се струва, че никой все още не е успял да се подмлади. Но ще отговоря и с "не" като знак на уважение към онова, което съм постигнал на терена, изживявайки всеки мач и всеки сезон абсолютно концентриран за Юве. А извън терена имах прекрасни моменти благодарение на моето чудесно семейство.

- Има ли мач, който искате да изиграете отново?

- Да, мача за Междуконтиненталната купа, който спечелихме с мой гол, както полуфинала и финала на световното първенство през 2006. Привилегирован съм, защото да спечелиш мондиал е невероятно.И блгодарение на това забравих загубения финал на европейското (през 2000, б.р.).

- Кой съперник ще ви липсва, когато се откажете от футбола?

- Паоло Малдини - перфектен шампион и пример за подражание.

- Имате ли желание да вкарате на новия стадион на Юве, който ще бъде готов през лятото на 2011?

- Имам. Със сигурност. Ще се постарая да вкарам и там.

- Колкото до договора ви - въпрос на сърце, или на логика ще бъде?


- Ще бъде естествено решение, което трябва да вземем заедно с ръководството на клуба. Едно нещо е сигурно - имам желание да продължа да играя. В Италия с друга фланелка не се виждам. В Юве съм имал и не много приятни моменти, но винаги съм се чувствал добре и съм горд с целия си престой в този клуб. Както и от моите рекорди.

- По-лесно или по-трудно се преговаря с президент като Андреа Аниели, когото познавате отлично от много години?

- С Андреа винаги съм имал прекрасни отношения. Щастлив съм, че Аниели е нашият президент, защото показва ангажираност към клуба. Не съм притеснен и не чакам с нетърпение срещата, на която ще обсъдим бъдещето ми.

- Липсва ли ви Адвоката (както наричат покойния президент на Юве Джовани Аниели, б.р.)?

- Ех, Адвоката беше ... (Але се спира, за да помисли кое прилагателно да използва) Адвоката беше неописуем - брилянтен, интелигентен и винаги готов. Понякога се създаваше усещане, че може да бъде на две места едновременно.

- Изпитахте ли ярост, когато избухна скандалът "Калчополи"?


- Разбира се, за целия скандал и за онова, което ни отнеха. Но ние превърнахме яростта в допълнителен стимул за сезона в Серия В. Година, с която се гордея.

- Повече голове в италианския футбол са вкарвали (Пиола 364 гола), Меаца (338), Роберто Баджо (319) и Филипо Индзаги (313). Вие сте на кота 308.

- 309.

- За "Гадзета дело Спорт" са 308 обаче.

- Е, да, става въпрос за един пряк свободен удар срещу Бреша, който за вас е автогол. Но можете да ми пишете този гол на моята сметка (засмива се), аз се съгласих да говоря за вас, заличавайки някои съмнения, които имах, сега може да върнете жеста и да ми причислите това попадение... Както и да е, надявам се да достигна Роберто и Пипо. За първите двама в класацията ще са ми необходими няколко месеца в повече.

- Коя е целта пред Юве?


- Тази, която обявихме през юли - да сме винаги горди от представянето на Ювентус. И мога да ви гарантирам, че ако успеем да правим това във всеки мач, ще спечелим нещо през сезона.

- Трудно ли е да приемете, че ви използват за по половин час на мач?


- Аз приемам всички решения на треньора и се подготвям перфектно и за 90 минути, и за 30 на мач. Онова, което е важно, е вниманието, отделено на работата. И то трябва винаги да е максимално.

- Какво е да виждате Недвед с костюм и вратовръзка в Борда на директорите на Юве?

- Странно! Щастлив съм за Павел, който има невероятни качества като човек. Ще се справи чудесно. Но на голф съм по-добър от него, въпреки че Павел играе почти всеки ден.

- Ако селекционерът на Италия Чезаре Прандели има нужда от вас?


- Бих приел. На националния няма да откажа никога.

- Хора като вас и Тоти могат да помогнат на зелените таланти да израснат.

- Това не трябва да го казвам аз, попитайте Прандели. С Франческо имаме много качества.

- Вашият син Тобиас навърши наскоро три години. Кое беше първото нещо, на което го научихте?

- Да се държи добре със своята сестра. Опитвам се да го възпитам добре, да уважава останалите.

- А ако стане интерист?


- Смятам да му избия това от главата...

- Доротеа е на година и половина, гледа ли ви по телевизията?


- Да, и въпреки че е мъничка, иска да я зачитат. Както всички жени.

- Занимавате ли се със смяната на пелените?


- Разбира се, искам да съм баща на 100%.

- Кой комплимент ви е доставил най-голямо удоволствие?

- Получавал съм доста, от съотборници и съперници. Аплодисментите от публиката на "Сантяго Бернабеу" и на "Сити ъф Манчестър" ме впечатлиха.

- Кога сте се ядосвали най-много?

- Всеки път като губя някой мач.

- Носихте олимпийския огън (за зимните игри в Торино през 2006, б.р.), но кое е по-важно - да участваш или да печелиш?

- Да печелиш.Спортът е състезание, страст и ако резултатите са налице, изживяваш емоции, които ти помагат да забравиш усилията. Но е важно и да участваш на големи състезания, в смисъл да приемаш, когато съперникът ти е бил по-добър.

- Ще дойде ли след време новият Дел Пиеро?

- Не изключвам тази възможност. Може би вече е роден и мечтае.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

delpiero933
01.11.2010 12:38

- Кой комплимент ви е доставил най-голямо удоволствие?

- Получавал съм доста, от съотборници и съперници. Аплодисментите от публиката на "Сантяго Бернабеу" и на "Сити ъф Манчестър" ме впечатлиха.


Малко футболисти са изпращани така на Бернабеу особено !