Любо Пенев: За победа над Левски не дават осем точки

16:26
Любо Пенев: За победа над Левски не дават осем точки
Треньорът на Литекс Любослав Пенев даде пресконференция ден преди дербито с Левски, на която заяви, че неговия тим ще гони трите точки срещу "сините".

- Господин Пенев, със сигурност този двубой е по-специален за вас. Какви са очакванията ви?


- За мен всички мачове са специални. Разбира се този - малко повече. Срещат се първия и втория във временното класиране. Към днешна дата това са основните фаворити за титлата. Да, има и други отбори, остава много време, но към момента това е моето мнение. Очаквам интересен мач, с единоборства, два агресивни отбора, които ще търсят победата. Ние обаче залагаме на нашите силни качества и разбира се, ще се стремим към спечелването на трите точки. С една дума, от предстоящият двубой очаквам само победа. Не че друг резултат не ни интересува, но аз съм максималист и повтарям във всеки един мач, без значение дали сме домакини или гости, ние ще играем за пълен успех.

- Може ли този мач да се окаже решаващ за титлата?

- Има много време и сега да се връщам назад и да давам примери от предишни първенства, когато имаше отбори с добър аванс, но до края натрупаха загуби и не се получиха очакванията, така че няма смисъл да говорим. Има още няколко мача до края на есенния дял на първенството. След това следва една не много къса почивка, съобразена с нашите условия, инфраструктурата, стадионите, които нямат осветление. Първенството можеше да се провежда по друга схема. Но това е друга тема. Така че да се върна към въпроса, има много време до края. Сега играят първия срещу втория и очаквам един добър спектакъл.

- Имате ли проблеми около комплектоването на състава?

- Никакви, всички са на разположение. Вече е ясна и групата от осемнадесет футболисти, на които ще разчитаме. Седмицата бе малко дълга, но тренирахме добре. Логично е след като ЦСКА и Левски играят в Европа да изчакаме мача да е в понеделник. Седмицата за нас протече в рамките на нормалното.

- Да, но ЦСКА играха в неделя, а Левски поискаха чак в понеделник.


- Това е въпрос на организация на конкретния клуб. След като се играе в Европа в четвъртък, еднолично мача може да се отложи за понеделник. Аз нямам нищо против.

- Какво е положението с Небойша Йеленкович? Беше контузен.

- Йеленкович е в групата. Нямаме проблеми. Готови сме за мача.

- Фактът че Левски игра в четвъртък в Лига Европа дава ли ви предимство?

- Нормално е, когато играеш в сряда - неделя, четвъртък - понеделник, както е в нашия случай, съперникът да е малко по-натоварен, но аз искам да кажа, че в нашия отбор не трябва да има никакво отпускане без значение дали играем срещу Левски или срещу когото и да било. Без значение на кое място е в класирането. Ние търсим трите точки и не трябва да има никакво подценяване и отпускане. С оглед на това дали противникът е играл в четвъртък и е по-натоварен от нас. В края на краищата всеки трябва да знае какви мачове му предстоят, да се готви адекватно и да е подготвен.

- Имате зад гърба много победи над Левски като футболист. Каква е рецептата?

- Аз не искам да се концентрирам само върху Левски. Да, това е съперникът ни в утрешния мач, но рецептата е много проста - много труд през седмицата и това, което сме тренирали после да се пренесе в официалния мач. Много тичане, борба, но най-вече мислене и визуален контакт със своите съотборници. И разбира се, контрол върху противниковия отбор.

- Имахте среща през седмицата с феновете на Литекс. Сега очаквате ли тяхната подкрепа?


- Да, разбира се. Имат прекрасен клуб. Всичко е наред, поздравих ги. Бяха много любезни и срещата премина съвсем нормално.

- В едно такова дерби от голямо значение е концентрацията.

- Винаги трябва да има концентрация. Аз съм минал по този път. Отдаваме значение на факта, че играем срещу по-силен отбор, а не като този от миналата седмица. Но това, че играем срещу по-силен отбор, не означава, че трябва да има по-голямо напрежение. Трябва да сме спокойни. Трябва да сме стъпили с краката на земята, да бъдем максимално концентрирани, но без да има пренавиване. Това е различно. Затова аз искам и се опитвам тренировките да приличат и да се доближават до мачовия ритъм и обстановка. Утрешния разбор ще го започна точно с това, че побеждавайки Левски ние не печелим осем или десет точки, а само три. Затова искам напрежението във футболистите да се свали, да са спокойни. Напрежението трябва да падне върху мен. Играчите трябва да изпълнят задачите, както им е казано.

- Има ли нещо по-специално за вас преди дербито от емоционална гледна точка, в сравнение с това, което е било през годините като футболисти и сега като треньор?


- Противниците са различни, нагласата е различна, подготовката за мача е различна. Това го казах и преди - не позволявам емоциите да ме контролират. Аз ги контролирам и съм с ясното съзнание във всеки един момент от мача. Мача е най-важното, това е спектакълът. На тренировките могат да се случат много неща, но спектакълът е в събота, неделя или понеделник. Разбира се, настроението и нагласата за един такъв мач е нормално да са по-различни от една обикновена обстановка. Защото играем с отбор, който се бори за титлата, а не с отбор, който иска да не изпадне. Аз съм участвал в много дербита, както в България, така и на най-високо европейско ниво, така че аз нямам никакъв проблем с нагласата, напрежението, притеснението и емоциите. Това при мен не съществува и се опитвам да го предам на играчите, че футболът се играе с главата, а не с краката. Искам да предам на моите футболисти опита който имам. Засега те се справят и искам да ги похваля и утре трябва да направят един добър и стойностен мач, който да завърши с победа за нас.

- Само победата ли ще е добрият резултат за Литекс?

- Да, но не изключвам и друг резултат. Не подценявам никой. Наясно съм срещу кой отбор ще играем и с какво трябва да се противопоставяме. Но другите резултати в момента са на втора линия. За нас целта е победа, оттам нататък развоя на мача ще покаже дали се движим добре или не.

- Случайно ли е това, че в дните преди дербито между Литекс и Левски атаките към ловешкия клуб дойдоха от трети отбор?

- Следя пресата. Интересно ми е кой какво казва, как мисли, но дотам. Както виждате аз съм спокоен, ограничавам се в изпълнението на моите ангажименти.

- Как ще коментирате, това което се случва в бившия ви клуб ЦСКА?


- Има достатъчно хора, които се грижат за отбора. Нека те да взимат решенията.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация