Майк Райли ще обучава българските съдии

12:59
Майк Райли ще обучава българските съдии
Прословутият договор за конвенцията на УЕФА за съдийството вероятно ще бъде подписан през май, научи bgreferee.org. В момента, когато БФС сключи Международно приетата спогодба за обучение и организация на нашите рефери, в касата на футболната ни централа ще бъдат преведени 175 000 евро. € 200 000 се полагат на всяка федерация, чиято програма за съдийството бъде одобрена от УЕФА. Преди два месеца от евроцентралата ни отпуснаха 25 000 евро по програмата за талантите и менторите. Предложенията за присъединяване на нови страни към конвенцията се правят два пъти в годината – през май и ноември.

Датчанинът Йорн Ларсен, който e отговорник за България в евроцентралата, е заявил, че нашата страна има огромни шансове за решителната крачка през май 2011 г. Той е останал много доволен от работата на Съдийската комисия по дадените от него предписания. Миналата седмица Ларсен се срещна с шефа на реферите Костадин Костадинов и методиста на Съдийската комисия Детелин Баялцалиев. Датчанинът заедно с англичанина Майк Райли бяха съдийски наблюдатели на евроквалификацията за юноши до 19 години, която се проведе в Правец.

"Бяхме си направили смартплан за непосредствените задачи и той вече е задвижен. Част от него е стартиралата наскоро програма за талантите и менторите. Ларсен остана приятно изненадан, че половината от менторите подават докладите си по интернет. Той е отговорник за конвенцията и в Турция и е наясно, че в нашия регион трудно се прилагат съвременните технологии, особено когато става въпрос за хора от по-старото поколение", обясни Баялцалиев.

Красимир Керезов, Йосиф Ронков, Йордан Йорданов, Петър Андреев и Милко Ников са сред менторите, за които не е проблем да работят по препоръчваните от УЕФА технологии.

"Следващата стъпка е да направим семинар за талантите и менторите. Той ще се проведе на 11 и 12 декември и на него ще присъства Йорн Ларсен, който е един от малкото лектори и на УЕФА, и на ФИФА", добави Детелин Баялцалиев.

Сред предписанията на евроцентралата за конвенцията е и изграждане на пирамидална система от инструктори. С нея отново се е заел Детелин Баялцалиев. Вече е планиран семинар за началото на следващата година, на който ще бъдат поканени подходящи за инструктори хора от цялата страна. У нас все още не се провеждат курсове за инструктори и затова желаещите ходят на обучение в чужбина. Засега само седем души са преминали през такива курсове, като основната причина е, че всеки сам си плаща разходите. Ичко Лозев и Детелин Баялцалиев са единствените, които са изкарали и двете нива, първо ниво са минали главният методист на БФС Борислав Александров, методистите по зони Неделчо Чакъров-Пловдив, Радан Мирянов-Варна, както и действащите съдии Никола Джугански и Мартин Александров.

Програмата за инструкторите също ще получи финансова помощ от УЕФА, която ще бъде използвана за закупуване на компютри и техника. Ларсен не скрил и задоволството си от решението на Изпълкома на БФС да гласува вот на доверие към Костадин Костадинов и Съдийската комисия.

"Той не скри, че в УЕФА са знаели за подадената оставка на съдийския шеф в България. И оказаната подкрепа от страна на ръководството на футболната централа е направила голямо впечатление на всички в евроцентралата. Според Ларсен този факт, отразен в доклада му, ще бъде от голяма полза за България при обсъждането на конвенцията", разкри Баялцалиев.

В същото време стана ясно, че бившият рефер Майк Райли е предложил помощта си по време на срещата в Правец. В момента 46-годишният англичанин е отговорник за професионалните съдии в страната си. Както е известно, на Острова има около 20-ина рефери, чиято професия е съдия по футбол, а Райли прави техните назначения.

"В Англия имат страхотна система за запис на мачовете с много камери. Една от тях следи непрекъснато главния съдия, действията на страничните рефери също са в обсега на камерите. Един такъв диск дава изключително полезна информация за представянето на съдиите и може да се използва за обучение на реферите. Райли обеща да ми прати няколко такива диска, за да ги ползваме за обучение на нашите арбитри", добави Баялцалиев.  

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Pechenqgata
15.10.2010 13:02

Тоя педал ли ве то по добре да фанат някой от улицата по добре ще е *lol*