\"Лотар не е дошъл да слугува\"

10:31
\"Лотар не е дошъл да слугува\"
Помощникът на Лотар Матеус в националния отбор на България Михаил Мадански беше потърсен от "7 дни спорт", за да даде повече разяснения кой и как определя състава на тима. Мадански разказа подробно как е бил направен изборът на футболистите, които ще заминат за мача с Уелс тази седмица.

- Господин Мадански, още преди първия мач на Лотар Матеус с националния тим започнаха критиките около състава. Валери Божинов каза, че някой друг го реди, Венци Стефанов заяви същото. Каква е истината и как определихте състава?

- Първата ни сбирка с Матеус беше след пресконференцията, на която го представиха в "Хилтън". Бяхме само тримата - Матеус, Цанко Цветанов и аз. Първо беше изготвен списъкът с легионерите, за да им бъдат изпратени покани в регламентирания срок. Пуснаха се повиквателни до всички без Илиян Стоянов и Илиян Мицански. За Мицански Матеус каза, че ще го гледа допълнително в Германия, ще получи и информация от Кайзерслаутерн. Поиска да му предложим списък от 10-12 футболисти, играещи в България. С Цанко съставихме този списък, в него са и Владо Гаджев от Левски, и Сашо Тонев от ЦСКА, които в момента лекуват контузии. Едно от условията на Матеус беше на всеки лагер да бъдат викани по 2-3-ма футболисти от младежкия национален отбор. Да тренират с големите, за да бъдат подготвени един ден да влязат в първия тим. По тази схема аз предложих в националния отбор да бъде повикан за мача Даниел Димов от Черно море - халф, който досега е бил титуляр и при младежите, и при юношите.

- Каква е истината за отпадането на Валери Божинов?


- След същата среща Матеус каза, че ще отиде да гледа Божинов в мача на Парма с Фиорентина. Виждаше го като централен нападател. Взе да гледа и два диска с играта на Божинов в мачовете с Англия и Черна гора. След като се прибра от Италия, Лотар Матеус каза - подчертавам - че за този мач няма да разчита на Божинов. След това едва ли не остана впечатлението, че Божинов е завинаги извън състава. Помислете малко - ние трябва да сме луди, за да не ползваме този футболист, ако играта му в Парма върви както трябва. Моето мнение е, че на Божинов тепърва му предстои да играе големи мачове за България.

- Това за отпадането на Божинов кога се разбра?

- Това стана ясно на втория ни разговор. Беше общо 4-5 часа, преди и след мача ЦСКА - Порто. След този мач тримата отидохме да гледаме по телевизията Спортинг - Левски. Единият от въпросите, които обсъждахме, беше кой играч от ЦСКА може да попадне в националния отбор.Срещу Порто играха само трима българи. Единият е Мартин Дечев - млад и кадърен футболист, но все още не е за национал. Вторият, Тодор Янчев, вече е на 34 години. Третият беше Павел Виданов. Първоначално Матеус каза, че никой не го задоволява. След мача обаче се разбрахме, че трябва да имаме поне по двама играчи на пост. Сигурно помните, че Виданов игра срещу Порто като централен защитник. Ние обяснихме на Матеус, че всъщност титулярната му позиция е десен бек. Убедихме го, че момчето заслужава да му се даде шанс в националния.

- Защо отпадна Иван Стоянов?

- Оказа се, че на тези постове разполагаме с достатъчно хора. Иван не беше играл титуляр в последните два мача на Алания и затова се прецени да не попадне в състава за Уелс. В никакъв случай обаче той не е зачеркнат. Иван е добър футболист и също има бъдеще в състава.

- Чуха се мнения, че всъщност хората от изпълкома редят състава на Матеус. Вярно ли е това?

- Не е вярно, разбира се. Как си представяте, че на Лотар Матеус някой може да му нарежда кого да вземе. Всички решения за състава са вземани от него с нас, двамата помощници. Единствено за третия вратар Боян Пейков решението беше на Любо Шейтанов, треньора на вратарите. А изискването за трети вратар го постави самият Матеус. Аз друго да ви питам - ако наистина от изпълкома имат думата за състава, защо Иван Стоянов не е в отбора?

- Венци Стефанов каза, че няма играчи от Славия, понеже не е в изпълкома?

- Бях на мача Славия - Видима, говорихме с г-н Стефанов. И пред мен той застъпи същата позиция. Обясних му, че Матеус е дошъл в България да върши работа, а не да прави услуги на хората от изпълкома.

- От Славия има ли играчи, които планирате да бъдат викани занапред?

- В разширения списък са двама футболисти на белите - Даниел Пеев и Виктор Генев.

- Добре де, ама как така се получава, че избраниците ви от "А" група са точно от отбори, чиито шефове са в ръководството на БФС?

- Добре, нека видим кои са водещите отбори - Литекс, Левски, ЦСКА, Черноморец... В последните им мачове преди определянето на състава като титуляри там играха съвсем малко българи, чужденците бяха много повече. В Литекс това бяха Бодуров, Занев и Янев. Взехме Николай Бодуров и Петър Занев. Ето, сега на мача Литекс - Черно море (3:1) видяхте, че Бодуров и Даниел Димов вкараха важни голове, хем не са нападатели. Според мен това показва, че изборът ни е правилен. От игралите за Левски срещу Берое избрахме Милиев и Веско Минев. За ЦСКА вече обясних, и там съотношението между българи и чужденци е същото. И в Черноморец е така.

- Излиза, че в "А" група изборът ви е ограничен, освен ако не мислите да правите национален отбор с играчи от Видима и Академик София?

- Така е, поне що се отнася до водещите отбори. Имаме идея в тактическите тренировки на националния тим да викаме и състезатели от юношеския тим до 18 години. Другото е, че в контролата със Стаудитска Арабия ще се даде повече шанс на играчите от вътрешното първенство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

leomesi
04.10.2010 14:47

Добре де нали Берое взе купата на България и целият им отбор е само от българи защо няма нито един от там ?
В Черноморец може да няма много българи но които са там играят доста по-убедително от някои футболисчета от отбори в трета глуха турция и четвърта сляпа русия, от километри си личи, че не предлагат на Матеус качествените футболисти ами предлагат тия за които имат интерес да се продадат.

ANTWERPMIRACLES
04.10.2010 14:24

Както бе логично да се предположи , Лотар Матеус няма нищо общо с изготвения списък. Съвсем естествено и очаквано , той е съставен изцяло от Мадански и Цветанов... Абсурдно е , да се очаква за срок от две седмици Матеус дори да научи имената на футболистите във вътрешното първенство , камо ли да проследява изявите им в развитие . Да не говорим пък за преки наблюдения върху играта на състезаващите се в чужбина , които са пръснати от Англия , Апенините , Израел , Анадола ... та до кавказките републики . Дори да се клонира на двайсет разклонения и всяко едно от тях да се затвори, подобно на Илиян Стоянов в изолирана видеозала , пак не би успял дори да запамети имената на всички български футболисти за такъв кратък срок.
Не е сериозно да се очаква такова нещо от един чужденец , дошъл по никое време , в разгара на квалификационната кампания. *thinking* В една нормално мислеща държава , такива промени се извършват след края на един цикъл с идея за последващия , като се осигурява на чужденеца поне три месеца време за опознаване и поне три-четири контролни срещи за експериментиране и отработване на различни варианти.

peshotar
04.10.2010 11:46

Еми добре кой да вземе човека? *cigarette*

Nikinson
04.10.2010 11:30

*stop* Лотар не е дошъл да слугува -ако е така ,какво търсят в нац.отбор -ялови нападатели като Рангелов,Макриев и Домовчийски... *lol* С тях направо ще спукаме Уелс....от смях *thumb_up* Браво Лотар,Браво Матеус... *beer* Със стари курви-нов бардак не става... .