ФИФА въведе специална система, която да следи за редовността на трансферите

16:54
ФИФА въведе специална система, която да следи за редовността на трансферите
Международната федерация по футбол (ФИФА) въвежда нова компютърна система, с която да осъществява по-строг контрол върху трансферите и да се бори по-ефективно с корупцията и прането на пари във футбола.

От този петък всички международни трансфери на футболисти ще бъдат регистрирани в онлайн файл и по този начин контролирани. "Това е исторически момент за футбола", обяви президентът на ФИФА Йозеф Блатер. 3500 клуба от 150 страни ще бъдат обхванати от новата система.

По този начин в бъдеще ще се избегне възможността за нелегални плащания между клубове или фирми. Принципът е много прост. Клубовете, които са закачени към мрежата, ще оповестяват всичките детайли по трансфера на играчите, участващите агенти и плащанията. Който не се регистрира, няма да има повече право да осъществява трансфери на международно ниво. ФИФА не пожела да разкрие колко контролни лица ще назначи, които да следят и проверяват за достоверността на вкараните данни. Клубовете, които нарушат правилата, ще отнасят санкции - от отнемане на точки, до блокиране на трансферите.

"При онлайн система не можеш да измамиш, заяви шефът на правния отдел на ФИФА Марко Филигер. Ако се получат купувачът и продавачът подадат различни данни, то трансферът ще бъде обявен за невалиден", каза още Филигер. Онлайн системата ще обхваща още транснационалните трансфери и сключените първи професионалните договори на играчи под 18 години. По този начин ще се сложи край на безконтролната търговия с таланти от Африка и Южна Америка Онлайн системата се тества във всички големи първенства от 2007-а година насам. От петък тя вече ще функционира свързано. Първият сериозен тест за нея ще бъде зимният трансферен период през януари 2011-а година. "Разширяването на онлайн системата с трансферите на национално ниво засега е бъдеща цел", каза още шефът на правния отдел на ФИФА.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация