Грегъри Нелсън: Обичам да играя на Плейстейшън

09:00
Грегъри Нелсън: Обичам да играя на Плейстейшън
Грегъри Нелсън е част от холандското каре в българския футбол този сезон. Трима са в Левски, Грегори е в ЦСКА. На "Армията" го броят за един от малкото класни чужденци, дошли в състава през този сезон. "7 дни спорт" потърси холандеца в навечерието на мача с Порто.

- Грегъри, вече прекарахте известно време в ЦСКА. Може ли да се каже, че сте се адаптирали напълно към отбора?

- Вече три месеца съм тук. Наистина вече съм се вписал в обстановката. Горе-долу съм наясно как се случват нещата. Постепенно свикнах и с отбора, и с начина на живот в България.

- Кой ви помагаше най-много в началото?

- Когато дойдох, естествено, бях доста неориентиран. Знаете, всяко начало е трудно. Много ми помогна капитанът Янчев - той е много добър човек. Изобщо всички момчета са супер, отнасят се чудесно с мен. Карат ме да се чувствам като у дома от ми първия ден в ЦСКА. Мога да кажа, че се разбирам добре с всичките си съотборници. Когато сме на лагери, често съм в една стая с Виданов. Маркиньос и Платини също са ми приятели. И Тиеро, който също идва отвън. Двамата преминаваме през едно и също, така че с него си говоря доста.

- Досега не се е случвало толкова холандци да дойдат в България. В Левски вече има трима, които играят силно. Вие в ЦСКА също. Как такива футболисти на добро европейско избират точно България?


- Това е една добра възможност за нас. Аз дойдох в ЦСКА, те в Левски - това са двата най-големи клуба в България. Мисля, че направих правилен избор. ЦСКА е познат в Европа. Винаги се бори за титла, играе в турнирите. Това е възможност да покажеш на какво си способен. Надявам се да помогна на ЦСКА и отборът на мен - някой ден да премина в по-голям клуб.

- Имаше ли други варианти за вас?

- Да, имаше. Можех да отида в Италия или Германия. Но прецених, че ЦСКА е най-добрият вариант. Най-важното нещо за мен е да играя. Не исках да отида в отбор, колкото и да е голям, и да седя на скамейката. В момента се чувствам добре, не съжалям за избора си.

- Познавате ли се лично със сънародниците си в Левски?

- Познаваме се, да. Чуваме се по телефона, говорим от време на време. В понеделник Анди Слори например имаше рожден ден и му се обадих да го поздравя.

- Какво е мнението ви за българския футбол?

- Мнението ми... Ами всъщност не е толкова слаб, колкото всички го изкарват. Разбира се, не може да се мери с големите първенства на Запад. Има обаче добри български футболисти, идват и качествени чужденци.

- Тези в ЦСКА обаче са доста критикувани с изключение на вас и Килиън Шеридън.

- Не знам защо е това негативно мнение към тях. Те са добри футболисти, може би просто на тях им трябва повече време да свикнат с условията, с начина на игра тук. Сигурен съм, че скоро ще опровергаят критиците.

- Действителността в ЦСКА съвпадна ли с вашите очаквания?


- Честно казано, нямах кой знае какви очаквания. Бях чувал ЦСКА като име, но без подробности. Не знаех много и за България. Затова просто оставих нещата да се случат. Засега ми харесва.

- ЦСКА обаче е в криза, на 9-о място, на десет точки от лидера Левски.


- Не съм съгласен. Може би така изглежда отстрани, но аз не мисля така. Вярно е, че не започнахме по най-добрия начин. Имахме някои проблеми, които се отразиха на играта. В момента обаче вървим нагоре, с всеки мач нещата се подобряват. Сигурен съм, че в крайна сметка ЦСКА ще се нареди на челните места в класирането.

- Никой отстрани не може да си обясни многото контузии в ЦСКА. Според вас на какво се дължат?

- Може би бяхме малко изморени. В началото на сезона се струпват много мачове през три дни. Натоварването е голямо, а всеки иска да се доказва. Аз самият също получих травма. И до днес имам малък проблем с коляното. Беше трудно, защото треньорът не можеше да разчита на най-доброто и се налагаше да върти състава всеки мач. Не мисля обаче, че това е извинение за нас. Имаме достатъчно качествен отбор, който трябва да постигне целите си.

- Може ли ЦСКА да се бори за титлата с оглед на класирането?

- Не знам за титлата, но ще се борим за колкото се може по-предно място. Разбира се, ще се надяваме и на титла, докато имаме шанс. Със сигурност обаче минимумьт е влизане в тройката. Левски наистина играе много уверено, но не мисля, че са недостижими на върха. Не са чак такова страшилище, няма защо да се плашим. И те имат слабости, ще имат и лоши периоди. А ЦСКА прогресира и се надявам скоро да се доближим до върха.

- Какво ще кажете за треньора Гьоре Йовановски? Наистина ли е толкова строг, както се знае?


- Като всеки треньор той си има собствена визия за футбола, собствени правила. Просто иска футболистите да ги спазват. Ако го правиш, се работи лесно и нямаш никакви проблеми с него. Всичко е ясно и точно, което ми допада.

- Предстои ви много тежък мач с Порто. Има ли шанс ЦСКА да вземе нещо от него?

- Всички знаете какъв отбор е Порто. Фаворит не само в групата, но и в целия турнир. Не виждам защо обаче да не постигнем добър резултат. Ако играем както трябва, всичко е възможно. Видяхте, че в Истанбул бяхме съвсем близо до равенството. Играхме отлично и заслужавахме да вземем точката, но понякога се случват и такива неща във футбола.

- След последния мач с Монтана собственикът Димитър Борисов призна, че има забавяне на заплатите. Това влияе ли на отбора?


- Нормално е в тима да засягаме тази тема. Понякога говорим за това, защото и ние имаме разходи, изхранваме семейства. Но не мисля, че това влияе на отбора. Лично аз гледам да не мисля за пари по време на мачовете, предполагам, че е така и със съотборниците ми.

- Казахте, че в България ви харесва. Какво правите в свободното си време?

- Понякога ходя в мола. С Платини играем боулинг, иначе обичам да гледам телевизия вкъщи, да играя Плейстейшън.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация