Октоподът Паул показва пипалата си пред камерата на БНТ

15:58
Октоподът Паул показва пипалата си пред камерата на БНТ
БНТ 1 ще излъчи филма "Октоподът Паул" в неделя от 15:40 часа.

В аквапарка в Оберхаузен живее най-известният спортен оракул на 2010 година. Октоподът Паул предрече без грешка всички мачове на Бундестима на Световното по футбол в Южна Африка. Той предсказа безгрешно победите на германците срещу Австралия, Гана, Англия и Аржентина, както и загубите в мача срещу Сърбия и на 1/2-финала - от Испания.

Камерата на БНТ бе посрещната любезно от интелигентното осмоного. След като се кри половин час, той се отпусна и показа осемте си пипала и любимата си лява ръка, с която прави прогнозите. Уникалните кадри можете да видите в репортажния филм "Октоподът Паул" по БНТ 1 в неделя от 15:40 часа. В деня на националния празник на Германия 3 октомври екипът на БНТ се опитва да намери отговори на въпроса как функционира германската спортна машина. Самоцелни ли са успехите на германския спорт, който беше пети по общия брой на медалите на последните летни олимпийски игри в Пекин. Само заради отличията ли правителството и бизнесът финансират Германския олимпийски спортен съюз с повече от 500 милиона евро годишно. Какви проблеми имат германците и как се опитват да ги преодолеят.

Какво се крие зад вратите на прочутата кьолнска антидопингова лаборатория. Ще провали ли опозицията на фермерите в Гармиш-Партенкирхен и природозащитниците кандидатурата на Мюнхен за зимни олимпийски игри през 2018 година. Автори на 30-минутния филм са сценаристът Методи Манченко, операторът Расмус Сиеверс и режисьорът Йоана Капанова.

"Много се говори за взаимодействие между държавата, общините и спортните организации в България. Мисля, че успяхме да интервюираме 15 души – от обикновените жители през журналисти, общинари, състезатели и шампиони до президента на националния олимпийски комитет Томас Бах, който е най-вероятният наследник на Жак Рох като шеф на МОК. Това ни позволи да направим снимка на спортната страна на най-силна икономика в Европейския съюз през 2010 година. Тя показа, че не всичко е даденост. Зад всяко инвестирано евро в спорта стоят конкретни цели, гонят се конкретни резултати за промяна на културната идентичност на нацията. Процесът изисква усилия на цялото общество - от канцлера Ангела Меркел до обикновения запалянко, който плаща своята цена чрез сезонния билет на любимия отбор. Управлението на спорта изисква непрекъснати промени и нищо не се постига даром" - обясняват авторите за посланието на филма.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация