Ученик на Моуриньо води Порто към върха, Спортинг в криза

09:24
Ученик на Моуриньо води Порто към върха, Спортинг в криза
Афишът за футболната вечер в четвъртък от Лига Европа включва два мача между отбори от Португалия и България. Лидерът в португалската лига Порто гостува на ЦСКА в София, докато Спортинг Лисабон приема българския си противник Левски на "Жозе Алваладе".

Предлага ме Ви коментар на Мигел Аморайш от "Журнал де Нотисиаш"(специално за "7 дни спорт").

Порто и Спортинг като Левски и ЦСКА

Положението на Порто и Спортинг в момента прилича много на това между Левски и ЦСКА в България. Порто е лидер, все още няма загуба и в националния шампионат, и в Европа. Моментът тази успешна серия да продължи е много добър, тъй като съперникът от България не е от най-високата европейска класа. В Спортинг положението е обратното - тимът не играе успешно, намира се в средата на класирането, разочарова с игрите си. Доколкото разбрахме, положението на двата големи съперника в България Левски и ЦСКА е същото.

ЦСКА - Порто: гостите са фаворит

Порто е фаворит в този двубой. Тимът е в отлична форма, пристига в София с най-добото, което разполага. Един единствен от основните играчи за този сезон - халфът Фернандес, не е сигурен дали ще участва в мача.
Силното представяне на Порто този сезон се дължи най-вече на треньора Андре Вилаш-Боаш. Той е на 33 години, а самият Жозе Моуриньо казва за него, че е от най-добрите му ученици. Влезе в бранша съвсем млад като помощник на Моуриньо първо в Порто, а след това и в Челси. Миналата есен напусна екипа на Моуриньо в Интер, за да поеме изпадналия до дъното тим на Академика Коимбра. Когато започна там, нямаха нито една победа, но в крайна сметка Андре Вилаш-Боаш ги запази в лигата, на 10 точки над изпадащите отбори. Това лято замени в Порто Жезуалдо Ферейра. Досега работата му върви отлично. Андре Вилаш-Боаш наложи в Порто схемата 4-3-3, така ще играе и срещу ЦСКА в София. Разполага с отлични футболисти. Бих препоръчал на българските любители на футбола да следят внимателно играта на бразилеца Хълк, който е голмайстор на Порто и се намира в изключителна форма.

Спортинг - Левски: проблеми на "Алваладе"

И докато на "Драгао" всички са въодушевени от отличния старт на сезона, на "Жозе Алмаладе" в Лисабон нещата не вървят добре. Феновете са разочаровани и има защо. Назад са в класирането, в последния мач завършиха като домакини 1:1 с Насионал Мадейра. За шест мача спечелиха едва 8 точки, което е прекалено малко за клуб с амбиции.
Сега много се коментираха призивите за оставка от страна на публиката на Спортинг след последния мач. Знае се обаче, че треньорът Пауло Сержо се ползва с голямо доверие от президента на Спортинг Жозе-Едуардо Бетекурт и спортния директор Кощиня. Сержо е техен избор и ще му дадат повече шанс за изява и време за работа.

Има ли шанс за "сините" от София

Може ли Левски да спечели нещо в Лисабон? Според мен Спортинг е абсолютен фаворит в този мач, въпреки че не се представя добре в първенството. Националният шампионат и Лига Европа обаче са различни неща. Спортинг показа това в първия кръг от групите. Изигра много силен мач във Франция, победи Лил с 2:1. А Лил не е случаен отбор. Затова специалистите в Португалия са на мнение, че в четвъртък вечерта на "Жозе Алваладе" Спортинг ще бъде в състояние да повтори силната игра и да победи. На никой не му се иска да вярва, че Левски е в състояние да си тръгне дори с една точка от Лисабон. Треньорите на останалите отбори в групата също считат, че Спортинг е фаворитът за първото място. Имат силни футболисти, но някои от тях действително не са в най-добрата си форма. Такъв например е случаят с национала Лиедсон. Не е ясно обаче дали точно срещу Левски няма да заиграе така, както всички очакват. За Симон Вукчевич пък това ще бъде второ гостуване на "Васил Левски" в София тази есен, преди това е участвал в победата на Черна гора срещу България с 1:0 в София. За жалост няма да играе Педро Мендеш, има какво да се види от играта на този национал на Португалия.

Българският футбол само от спомените

За съжаление в Португалия българският футбол е познат предимно от спомените. Хората тук сега не знаят нищо по-конкретно за Левски и ЦСКА, рядко става въпрос и за националния тим. Когато се заговори за България във футбола, първата асоциация е за футболисти, които отдавна не играят. Ще чуете добри думи за бившите играчи на Спортинг Ивайло Йорданов и Красимир Балъков, за Емил Костадинов, който беше един от силните изпълнители на Порто в началото на 90-те години. Но дотам.

Сега обаче Португалия ще се запознае с днешния български футбол, тъй като и двата мача в София и Лисабон без съмнение ще бъдат много интересни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация