Моуриньо: Антипатичен съм, защото все печеля

10:43
Моуриньо: Антипатичен съм, защото все печеля
Жозе Моуриньо направи решителна крачка към спечелването на своя страна на взискателната и глезена публика на Реал М с играта на отбора срещу Аякс (2:0). С над 54 мин владеене на топката Кралския клуб изпревари по този показател дори вечния враг Барса. Около Специалния обаче никога няма скука - сега пък и Португалия го призова да води селесао временно в 2 мача. Ето какво каза Моуриньо - за мача с Аякс, за схемата, за критиките срещу него, за следващите мачове.

- Треньорът на Аякс Мартин Йол каза, че това е бил мач на деца срещу мъже (Реал - Аякс 2:0).

- На деца срещу деца. Имаме отбор от деца, ако не броим Карвальо и Икер. Пресираме силно отпред и затова моите нападатели не бяха свежи. Това е груповата фаза и головете нямат същото значение като в прякото елиминиране. Аз съм доволен.

- Смятате ли, че Кристиано е напрегнат?

- Може всичко да се поправи, като реши някой мач с 3 гола и слаба игра. Щом на мен ми се налага да се тревожа за Игуаин и Кристиано, какво да кажат онези треньори, които ги нямат в отбора си. Щях да се тревожа, ако бяхме стреляли само 2 пъти към вратата на Аякс или ако Касияс бе най-добрият ни играч в мача. А в последните ни 3 мача той не пипна топката.

- Ще има ли психотерапия спрямо Игуаин и Кристиано?

- Най-доброто е да не се прави нищо специално. Наказателното поле е тяхната ловна зона. Не искам да нападам с 5 души и да се защитавам с 5. Искам да се браня с 10 и да нападам с 6 срещу 4, добре балансирани. И Кристиано, който тактически е много силен, да играе равномерно. Головете ще дойдат. Някой отбор ще си плати за пропуските му, някой беден отбор ще го отнесе...

- Какво очаквате от Бензема?

- Да бъде интелигентен и да разбере какво трябва да прави, за да играе повече. Всичко е пределно просто. От скамейката се вижда добре какво се прави на терена, смените, които се правят, агресивността. Той остана на пейката 90 минути, но рано или късно ще влезе в час.

- Защо използвате 4-3-3?

- Това е балансирана система. Кедира и Шаби Алонсо се допълват отлично, защото не става дума за същинска двойка опорни халфове. Кедира се включва повече, Шаби се дърпа по-назад. Нуждая се от време и моят президент ще ми го осигури. Играчите искат повече време от мен и аз искам същото от президента, но вие, журналистите, не искате да ми отпуснете време.

- Как реагирате на критиките, че залагате на защитна игра?

- Може би е моя вината, че не се разбирам много добре с някои гении, които говорят за футбол. Аз съм антипатичен тип, защото побеждавам много пъти, хората се уморяват да ме гледат все да бия, хората са луди да ме видят да се провалям и се надяват нещата да ми тръгнат зле. Но има и много хора, които ме обичат и които харесват работата ми. Когато бяхме в УЕФА на конгреса и се анализира предишният сезон на Шампионската лига, имаше куп мнения, които напълно подкрепяха начина, по който Интер спечели. Треньори определиха като фантастична работата ми. Затова аз не се тревожа, че други треньори винаги са хвалени за техните идеи и стил. Аз не работя, за да бъда сравняван с някого. Аз си върша работата, като се облягам на резултатите, които са най-добрата защита на работата на един треньор. Относно начина на игра, понякога не ми харесва да чета някои доста спорни неща. Но съм убеден, че един отбор, отправил 35 удара към вратата (срещу Аякс), бе завършил 0:0, което можеше да стане, тогава много хора щяха да кажат, че мачът е с ниско качество и нападателна игра. Явно обаче някои други треньори имат повече късмет от мен, защото с по-малко победи от мен ги пазят повече.

- Защо не се грижите за своя имидж извън терена?

- Тези гении, които говорят за футбол и които са господарите на общественото мнение, много пъти ме канят да вечеряме, да хапнем, но аз никога не отивам с тях. Нямам приятели с подобна власт в медиите, аз се оценявам чрез моите резултати и моята работа. Аз не треперя върху своя имидж в този свят, който създава футболното мнение, може би аз съм си виновен.

- Какво мислите за нападките на Ибрахимович към Саки за това, че си позволил да го критикува преди мача Милан - Оксер?

- Мисля, че трябва да приемаме критиката, но без никога да забравяме за доброто възпитание. И на мен ми се е случвало, макар и не на подобно равнище. След един мач не можеш да контролираш емоциите си, адреналинът изтича от очите ти. Не съм човекът, който би критикувал един голям треньор (като Саки), който има всички основания да даде своето мнение, нито пък съм човекът, който да критикува Ибра, защото може да ми се случи същото и на мен. Надявам се нещата бързо да улегнат, двамата са много големи.

- Как се очертава мачът ви срещу Реал Сосиедад?

- Това ще бъде най-тежкият мач за играчите ми досега, защото новаците идват в елита с манталитета, духа и самочувствието на победители от миналия сезон. По-тежко е да се играе срещу отбор, който идва от Сегунда, с положителната му настройка, отколкото срещу отбор, завършил 11-и в Примера. Новаците са отбори победители и Реал идва с дух на шампион.

- Какви са прогнозите ви за мача между Атлетико М и Барселона на "Калдерон"?

- Аз не играя в този мач. Ако имам време, ще го гледам, ако ли не - честно казано, той не е мой проблем, а техен.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация