Досиетата \"1,Х,2\"

09:28
Досиетата \"1,Х,2\"
УЕФА не казва къде какви разследвания за манипулирани резултати води, но понякога изтича информация. Ето за кои страни, отбори и турнири се знае, че са под съмнение.

250 мача под прицела на централата в Нион
От УЕФА твърдят, че мониторингът им обхваща само за последната година общо 29 000 мача в първите две дивизии на всяка от 53-те страни в Европа. От миналия ноември УЕФА нищи над 250 мача, от тях 12 в Лига Европа и 3 в Шампионската лига. С една част е ангажирана прокуратурата в Бохум. Мачовете са играни в единадесет страни, девет от тях бяха съобщени - Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Германия, Унгария, Словения, Швейцария и Турция. Досега са констатирани поне 10 млн. евро, източени от букмейкърите само от една хърватска организация за уреждане на резултати. Според Петер Лимахер, шеф на дисциплинарните служби в УЕФА, от това ще излезе най-големият скандал в европейския футбол.

Арестуват и нищят за уредени резултати
В Турция вече арестуваха 46 души по подозрение за участие в мрежа за уреждане на резултати. Сред тях е бившият национал Ариф Ердем, треньор в Буюкшекир Белидиеспор. В Унгария изгърмяха двама играчи на Дебрецен за симулативна игра в Шампионската лига срещу Фиорентина. В Хърватия пък в момента разнищват двубоя Хайдук - Динамо, финал за националната купа. Аргументите срещу рефера са, че изгонил двама играчи на Хайдук и дал фалшива дузпа за Динамо, за да докара резултата до 3:0. В Испания под подозрение е Херкулес Аликанте. В Швейцария вървят разпити около двубоя Сион - Грасхопърс (0:2). Всичко това беше съобщено от Мишел Платини по време на заседанието на Стратегическия съвет за професионален футбол в Монако в края на август.

Мафията покварила и европейското за юноши
Имаме срещу себе си много добре организирана престъпна група за договаряне на резултати, твърди Греъм Паркър, координатор на разследванията в УЕФА. Той се хванал за главата, след като получил данни, че онези опитват да нагласят мачове от европейското за юноши до 19 години по-рано тази година. На финалите в Каен англичанинът трябвало да моли и плаши със санкции голобрадите юноши, за да играят честно.

Трима съдии гърмят за манипулации
Заради манипулиране на резултати вече хвръкнаха главите на няколко съдии след тази на германеца Хойцер. Реферите са обвинени, че свирели по такъв начин, че да докарат мача до определен резултат. Платини лично отряза босненския арбитър Ново Панич и го наказа доживот да не лапне повече свирка. С него изгърмяха хърватският тъчрефер Томислав Сетка и украинецът Олег Ориехов. УЕФА крие за кои мачове става въпрос, но за Ориехов пресата в Киев твърди, че е манипулирал резултата в двубоя Базел - ЦСКА (3:1) от Лига Европа. Същите подозрения имаше и срещу Антон Генов, но в крайна сметка българският арбитър беше оправдан.

Хванаха дребни риби от Македония и Латвия
Ефективните присъди за уреждане на резултати все още са малко. При това срещу дребни риби. След аферата "Хойцер" в Германия македонският Победа Прилеп беше изваден за осем сезона от евротурнирите, след като се доказа, че през 2004 г. е паднал точно с колкото трябва от арменския Пюник Ереван. В Латвия игониха от първа лига Даугава заради уреден резултат в първенството. Мишел Платини, който по-рано този месец беше в Рига, заяви, че латвийският шампионат продължава да е под наблюдение от системата за оповестяване на УЕФА.

Два мача в Русия са под съмнение
В Русия също върви разследване за два мача. Засега то е само на футболния съюз и УЕФА, но шефът на Сметната палата Сергей Степашин каза, че е време властите да се намесят. Това е корупция, с нея трябва да се бори прокуратурата, каза Степашин, който е и в ръководството на футболния съюз. Сигналът бил подаден от руските букмейкъри. Става въпрос за двубоя от Висшата лига Амкар - Ростов 1:0 и Волга - СКА Енергия 1:2 от първа дивизия. За него имаше оплакване от букмейкъра "Маратон" - единствения, който приемал залагания за мача. След това почна разследване и за мача Амкар - Ростов, спечелен с гол на Георги Пеев. Резултатът се знаел още преди мача, тъй като Ростов имал да връща точки от миналата година. За 90 минути тези от Ростов не ритнали топката нито веднъж във вратата, сочи статистиката.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация