Шави: Ибра просто не ставаше за отбор като Барса

08:36
Шави: Ибра просто не ставаше за отбор като Барса
Шави Ернандес е фаворит за Златната топка, която тази година за пръв път се връчва съвместно от "Франс Футбол" и ФИФА. С две шампионски титли - на Примера и от мондиала в ЮАР, като негов най-сериозен съперник се очертава Уесли Снайдер (3 титли с Интер, финал в ЮАР с Холандия). Пред "Ел Мундо Депортиво" обаче Шави е категоричен: №1 е Меси.


- Свикнахте ли вече да ви наричат световен шампион?

- (Смее се) Да. Признаха това, което сме постигнали, хората на улицата ни поздравяват. Но футболът продължава и сега гледаме към класирането на европейското. Отборът ни не се отпуска, а иска още и още.

- Изненадващ е този ваш стремеж да печелите още титли, въпреки че вече ги имате всичките.

- Има други спортисти, които са спечелили всичко и продължават напред със същата амбиция за победи. И аз искам да печеля още титли както с Барса, така и с националния отбор. Не съм изгубил амбицията си. Харесвам този спорт, с Барса и със селекцията опознах и хубавото, и лошото. Мога да ви кажа, че се живее далеч по-добре с похвалите и с победите, отколкото със загубите.

- Националният отбор свикна с победите, но дали е подготвен да приеме някоя загуба?

- Да, защото футболът е такъв. Може утре да загубим срещу най-неочакван съперник, ние го знаем и сме готови за това. Преглъщали сме загубите, критиките след тях, от които отборът ни се сплоти много силно. Ето защо, ако дойде друг труден момент, ние отново ще го преодолеем.

- Във вторник играете срещу Аржентина на Меси и Маскерано в Буенос Айрес - този мач сигурно много ви мотивира.

- Да, логично е феновете да очакват повече този двубой с Меси, Маскерано, Тевес, а не толкова мача с Лихтенщайн, макар за нас именно той да бе важният, защото наградата бяха 3 точки. Лично за мен емоцията е много силна, защото никога не съм бил в Аржентина и освен това играем на митично място като стадион "Монументал". И нямам търпение да се потопя в неговата футболна атмосфера.

- Като стана дума за Меси и Маскерано, вече обзаложихте ли се за този мач?


- Не, истината е, че не сме разговаряли, защото след мача в Сантандер всички се разделихме и нямах възможност да говоря с никой. Но на Меси мога да телефонирам във всеки момент. Сигурен съм, че ще стане голям мач, който всеки ще иска да спечели.

- Как оценявате трансфера на Маскерано?

- Не го познавам лично, защото още не съм успял да говоря с него, но ми изглежда фантастичен трансфер, който ще ни дойде много добре. Въпреки че е много млад, той има огромен опит в международните турнири и с Аржентина. Ще ни донесе равновесие, а в личен план са ми говорили много хубави неща за него. Раздава се, трудолюбив е, така че с Маскерано ще бъдем по-силни.

- Маскерано дойде, а Ибрахимович си тръгна, и то по начин, който не бе много красив. Какво всъщност стана с шведския нападател?

- Неговото напускане е по чисто футболни причини. Пеп (Гуардиола) и Суби (Субисарета, спортен директор на Барса) го казаха пределно ясно. Не се вписа в системата, в ролята на централния нападател така, както го изисква Пеп. Лично аз съжалявам, че стана така, защото се разбирахме добре и в съблекалнята нямахме проблеми. Но Пеп му даде ясно да разбере, че няма да играе толкова, колкото на него му се искаше, и че за негово добро е да отиде да играе в друг отбор. Там ще бъде по-щастлив.

- Много хора твърдят, че сте твърде малко футболисти в първия състав (19). Вие как смятате?

- Да, малко сме, но в състава ни има голяма конкуренция, освен това всички ще играят. Има отбори с 25-26 футболисти, от които 4-5 не влизат в плановете на треньора, играят твърде малко. А Пеп държи всички ние да сме силно мотивирани. Освен това разполагаме с футболна школа, която сега има играчи с големи качества, готови във всеки момент да скочат в първия отбор. Съставът ни е добър, конкурентноспособен и аз виждам повече положителни неща, отколкото неудобства, във факта, че е малоброен.

- И тази година ли ще се борите за шест трофея?

- Уф! Да, ще опитаме да спечелим всички титли, но подобно нещо се случи само веднъж в историята и това го направихме ние. Нека да бъдем предпазливи, да вървим стъпка по стъпка, защото футболът те учи, че ако говориш преждевременно, може после да съжаляваш.

- Барса ли е фаворит за титлата в Примера?

- Барса е фаворит, защото е сегашният шампион, но такъв е и Реал заради историята и заради парите, които похарчи през последните години, и желанието им да спечелят още една титла.

- Вие настоявате, че Златната топка е за Меси, но не си ли представяте как вие вземате този трофей?

- Играч като Меси е №1, както навремето бяха Роналдиньо, Зидан или Роналдо. Тези футболисти са избрани. Да, той не направи силен мондиал, но не толкова той, колкото Аржентина, защото за мен той си беше на нивото от Барселона. За мен е гордост да бъда сред номинираните, но като малък въобще не съм си мислил за Златната топка. А как да печеля титли с Барса и с националния. Личните награди идват заради това, че си в голям отбор, за мен най-важното е да бъдеш в голям отбор.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация