Сезират Комисията за защита на конкуренцията заради Англия - България

16:36

Сезират Комисията за защита на конкуренцията заради Англия - България
Може да бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията предвид това, че "Булсатком" предлагат един мач, а за да могат да гледат мача, зрителите трябва да си купят целия пакет от програми и да станат абонати на "Булсатком", което по някакъв начин нарушава моралната конкуренция. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" проф. Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии във връзка с излъчването на мача на националния отбор по футбол Англия - България в мрежата на Булсатком.

Проф. Лозанов уточни, че освен това може да се сезират организации за защита на потребителите, за да се види дали това по някакъв начин нарушава правата на потребителите. По думите му авторските права са въпрос на търговски преговори и свободно договаряне. Проф. Лозанов каза още, че има условия, които са предпоставени за спортни събития с особено значение, при които трябва да има достъп цялата национална аудитория.

"Затова обикновено обществената медия е тази, която трябва да предава мачове като БългарияАнглия, за да може да има свободен и безплатен достъп. Но от доста време се излезе вече от тази наложила се традиционна практика. Най-напред "ProBG" взе националния шампионат и достъпът стана през кабел и беше възможен само за абонатите на кабелни телевизии. Сега вече тези мачове, които са за европейските квалификации за България взеха правата "Булсатком" и достъпът стана през сателит само през един единствен канал", уточни проф. Лозанов.

Той посочи, че е задължително да се възстанови старата практика и уточни, че това може да стане само, когато в Закона за радио и телевизия се направят достатъчно реформаторски текстове по отношение на обществените медии, така че да запише мисията на обществените медии.

"Част от тази мисия да бъде представянето на събития, от които се интересува голяма част от аудиторията. Когато се запише един път предварително това в мисията, трябва да се предвижда бюджет, когато се прави бюджетът на БНТ за такива събития, защото сега те имат основание да откажат да купят определени права заради липсата на средства. Трябва специално, целенасочено да се разпишат средства в бюджета", посочи проф. Лозанов.

В последното заседание на СЕМ е дадена препоръка за следващия бюджет на БНТ – важните събития да залегнат в бюджета й.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

AriesBG
05.09.2010 23:18

А най-фрапантното е че искат да върнат така нареченият "данък телевизор" от бай Тошово време.Само че той доколкото си спомням се отнасяше за ползване на ефирните канали и радиочестоти

stevo
05.09.2010 22:43

Да направим бюджета на БНТ поне 1 000 000 000 лв., за да гледаме някой мач на националите , защото все не им стигат .Може и данък ТВ да наложим , защото са им малко парите . Пълни смотаняци и крадци , слушах го по радио , за което не плащам и 1ст., а те нямали пари . Но пари за заплати и командировъчни не ви липсват , нали

Bat_Zdravo
05.09.2010 19:26

Последните 10, че и 20 даже години заради националната ни медия НЕ можахме да гледаме и 1/3-та от мачовете на националния отбор и на клубовете в евротурнирите. Това сигурно е върха на морала спрямо зрителите. На националната медия да и се забрани въобще да участва в наддаванията!

AriesBG
05.09.2010 18:01

Тая комисия трябва да бъде закрита ,поредните хрантутници които драпат за някакви облаги.А къде беше БНТ когато им свалиха наполовина цената за мача на 120 000 евра.Могат да хранят всякакави тъпи продукции на Драгановци,Цоневци и бездарни актьори а не намериха пари за мача на националите.Ако не бяха часните медии и това нямаше да гледаме и изобшо твърде много професори се извъдиха в България ,големи корифеи по медий и комуникаций.