Любо бие ЦСКА в единствен мач срещу \"червените\"

08:23
Любо бие ЦСКА в единствен мач срещу \"червените\"
Любослав Пенев има един-единствен мач срещу ЦСКА в кариерата си като футболист. В събота като старши треньор на "Литекс" той ще излезе за втори път срещу отбора, в който е прекарал по-голямата част от живота си във футбола. Пенев-младши е и единственият, който е заемал всички постове в Борисовата градина - от юноша на клуба до президент.

Годината е 2002-а, а датата 6 април. След като влиза в остър конфликт с Луиджи Симони, Любо е напуснал София и изведнъж обявява, че му се играе още, но вече с екипа на Локомотив Пловдив. Той подписва 4-месечен договор с клуба, за да се включи в плейофите на първенството. Причината е дългогодишното му приятелство и бизнес отношения с покойния президент на пловдивчани Георги Илиев. Босът на страховитата ВИС-2 точно за това първенство е преместил тима си под тепетата, като го обедини с "Велбъжд" (Кюстендил). Прави се и жалък опит у нас да се направи Висша лига, като са оставени 14 отбора. След изиграването на 26 кръга се оформят челна щестица и една осмица, които играят за титлата и за изпадане. Точките от редовния сезон се делят на половината, като се закръглят в полза на отбора. Под натиска на БФС и лично на Иван Вуцов отново се връща старата система, вместо още тогава елитът да бъде оставен с 10 отбора, каквито дебати има и до днес.

"Червените" завършват редовния сезон на четвърто място в класирането, като разликата от " Левски" са невероятните 13 точки. Пред тях на три е "Литекс" и на една - пловдивчани. След деленето разликите стават по-малки.

По ирония на съдбата отново дебютът на Любо е срещу ЦСКА, както ще стане и това първенство. Мачът е в първия кръг от плейофа за титлата. Първоначално се смята, че той ще пропусне двубоя, но излиза титуляр в състава на Димитър Димитров-Херо.

Срещата ще се запомни главно със скандалите, които избухват на терена, и факта, че Васил Божков, най-богатият българин, иска да извади ЦСКА от терена заради отсъжданията на небеизвестния силистренец Георги Нарлев. Тойнашарва и двата отбора с картони, като гони и Галин Иванов от гостите при скандална дузпа в продължението на първото полувреме. Домакините вече водят с 1:0 след гол на Методи Стойнев. Всички очакват Любо да изпълни 11-метровия, но той се разсейва. Херо прави един от най-безумните ходове в кариерата си, като вкарва на мястото на Росен Петров Петър Колев да бие, но той пропуска. В 79-ата минута е изгонен и Ибрахима Гай.

В крайна сметка "Локо" печели мача, но това не променя много нещата в първенството. "Левски" е шампион, "Литекс" става втори, а ЦСКА се докопва до бронза. Любо записва само 4 мача с екипа на пловдивчани, без да се разпише нито веднъж. След края на първенството слага край на кариерата си. През 2008 г. Пенев става помощник в националния на Пламен Марков, а миналата пролет пое ЦСКА.

В мача има и други интересни факти. Сред съотборниците на Любо е Митко Трендафилов, халфът, заради когото той се провали като президент в Борисовата градина. Тогава Илия Павлов не бе платил 800 000 марки на "Нафтекс" за правата му и Любо не успя да картотекира новите играчи в ЦСКА. След това се стигна и до продажбата на Васил Божков, като е пренебрегната оферта от сегашния му работодател Гриша Ганчев, шефа на ПИБ Цеко Минев и Стефан Войнов. В състава на "Локо" са още Иван Пасков, Велко Христев, Атанас Георгиев и Чавдар Атанасов, които всички са минали през Борисовата градина.

В състава на ЦСКА пък е сегашният капитан на отбора Тодор Янчев. Като резерва влиза Христо Янев, който вече е подчинен на Любо като футболист на "Литекс".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

gylybnik
05.09.2010 08:46

боза - типично по български!!! *lol* *party* *angry*
затова сме ------