Артета няма право да играе за Англия

10:52
Артета няма право да играе за Англия
Испанският полузащитник на Евертън Микел Артета няма право да играе за националния отбор на Англия, съобщиха от Футболната асоциация на острова.

В последните седмици все по-усилено се говореше, че Артета може да бъде повикан от Фабио Капело в състава на "трите лъва", в опит на италианеца да разреши проблемите си в халфовата линия. Самият футболист изрази своето желание да играе за Англия, ако бъде повикан от Капело. От Футболната асоциация на Англия разкриха, че 28-годишният Артета няма право да участва в мачове на националният отбор на Англия, тъй като е участвал на световно и европейско първенство за младежките формации на Испания.

Първоначално се смяташе, че това няма да е проблем, но според член 18.1 на правилника на ФИФА, всеки футболист, който е играл за младежките формации на страната си, трябва да е притежавал паспорт на страната, за която иска да играе в последствие. Роденият в Сан Себастиан Артета не е имал британски паспорт по времето, когато е играл за младежкия отбор на Испания, така че дори Капело да пожелае да го повика в състава на "албионците", от ФИФА няма да позволят.

Все пак, по този начин ще се избегне евентуален сериозен скандал, тъй като наставникът на националния отбор на Шотландия Крейг Ливайн напомни, че между Англи, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия има джентълменско споразумение да не се използват чужденци в националните отбори.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация