Колко струва да даваш голям мач?

08:26
Колко струва да даваш голям мач?
Колко струва един мач да бъде излъчен по телевизията? Тези дни феновете на футбола сложиха този въпрос на първите страници. Защо мач от ранга на Англия - България да не може да бъде гледан свободно, а да търсим приятели, абонати на "Булсатком"?

Проблемът наистина е, че частна чужда фирма държи правата за излъчване на мачовете на националния отбор, поясняват участници в преговорите. Така фирмата сама си решава колко да е офертата и в какъв пакет да са мачовете. Дори богатите медии като Би Ти Ви и Нова тв, които имат спортни канали, отказаха да се хванат на въдицата въпреки рекламата, която ще получат.

Според запознати фирмата "Спортфайв" е оценила мача Англия - България на четвърт милион евро и не пожелала да отстъпи.

"Не мога да коментирам данни от търговски договор за цени", бе категорична вчера шефката на БНТ Вяра Анкова. В официално становище обаче медията обяви, че предложената от "Спортфайв" цена за всички мачове в пъти надхвърля възможностите на бюджета на БНТ, а офертата за намаляване на цената не била приета и се стигнало до договор само за домакинските срещи.

“Българският футболен съюз прояви изключителна диалогичност и разбиране по време на преговорите с БНТ 1 за предстоящите домакински мачове на българския национален отбор в европейските квалификации. Основната цел на футболната централа беше постигане на договорка, която да гарантира излъчването на мачовете по национална медия, за да може те да са достъпни за всички българи”, се казва в специално становище на БФС, изпратено до “24 часа”.

Важна подробност е фактът, че от БФС могат да определят телевизията, която да излъчва домакинските мачове на отбора, но българската централа няма никакво отношение към излъчванията на гостуванията. Причината е, че тези права се притежават от съответната футболна асоциация или федерация на страната домакин.

“Радвам се, че достигнахме до споразумение и нов договор с БНТ 1, защото по този начин футболните срещи ще бъдат наблюдавани от максимален брой зрители в страната”, отбеляза президентът на БФС Борислав Михайлов. Направихме редица отстъпки, някои от които чисто финансови, за да гарантираме национален ефир за предстоящите домакински мачове, като вярвам, че с това доказахме, че поставяме националния интерес над всичко останало”.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира: "Убеден съм, че трябва да влезе в мисията на националната тв да представя мачове с голям обществен интерес." Той ще предложи в новия медиен закон, който се пише в момента, тези отношения да бъдат уредени.

Според Лозанов БНТ трябва да има правото първо на нея да се предложат важните мачове и след аргументиран анализ за отказ тогава да се предлага на други телевизии. Сега в закона не била разписана ясно обществената мисия на БНТ - хем имало очаквания към нея, хем се действало на пазарен принцип.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

drummer
02.09.2010 18:54

Красенчо, ми спести доста писане. Това е тъжната истина.А още по-тъжната е, че след мача Англия-България, БНТ ще предава всички оставащи мачове/включително и на чужд терен/! Гледал съм оня знаменит мач на "Уембли" 1:1 който Българската телевизия предава ...на живо! и знам какво нещо е. Жалко за българския зрител...?!!!

radoftw
02.09.2010 18:10

Аз знам от де мога да го гледам онлайн и ще дам линк тук или кадето се прогнозира мача *stop*

krasenco
02.09.2010 13:11

Само не ми е ясно,за толкова глупави ли ни мислят!БНТ нямали пари?Да,да!Как толкова години имаха,сега нямат!Истината е че Булсат дават пари под масата,само и само да накарат хората да се абонират за тях!Просто гаврите и корупцията в България няма край!

Pechenqgata
02.09.2010 12:13

Нищо не ме очудва вече се пак живеем в ъпсурдистан кадето няма невъзможни неща нямам думи до каде ни докараха да не можем да гледаме безплатно националния си отбор...

The_Flower
02.09.2010 12:11

lamparo благодаря за инфото.Ако не стане май пак ще трябва да го слушаме по радиото...

lampar0
02.09.2010 11:18

абе знам със сигурност освен булсатком тв+ го дават незаконно по мсат итв партнер и много дръги кабелни оператори имам и приятели които казват че го дават но пище незаконно,затова и когато дават мачове по тв+ отдолу пище жсяко друго излъчване е незаконно. почти всички кабелни оператори които са с приемници крадат само по време на мач незаконно.КОито е на приемник няма зн на ква кабелна като почне мача да провери сички канали.

MeToDueB
02.09.2010 10:51

И аз съм на Булсатком и утре очаквам около 4,5 човека приятели .. ще ми досаждат доста често, но ги разбирам за което .. най-много принципно от всички коментатори ми допада - Петър Василев, и като тембър на гласа, и като разбиране на самата игра .. винаги ми е бил интересен и т.н, но за съжаление той едно, че напоследък рядко коментираше националния отбор, а сега може и хич да не го коментира .. Гадно е толкова много хора да останат с пръст в уста, няма да могат да гледат мача ..

mkr
02.09.2010 10:25

Как искате да дават мачовете на бЪЛГАРИЯ по наЦионаЛната тв на БУЛГАРИСТАН,като вече сме МАЛЦИНСТВО.След някоя друга година ще дават мачовете на турския нац.отбор по БУЛГАРИСТАНСКАТА нац.тв........... *angry*

Barca_fen112
02.09.2010 10:07

Аз съм си на булсаткома и не ми пука.Обаче за другите , които го нямат е много преебано.Всичко в тая държава е пари и пари. Но да стигнеш дотам, че едно 80 процента от населението да не може да гледа националния си отбор вече е гавра с народа. Да може да го гледаш навсякъде в нета, но не е ва въпроса.Друго е когато е по телевизията, когто е с български коментатори, колкото и лоши да са те.Да се съберете с приятели и пред екрана да си пиете ракията.Но вече и от това малко удоволствие ни лишиха *sick*

fitnesche
02.09.2010 09:58

Ние Българите сме големи лайнари. Бай германец плаща данъци и ако не получава нищо насреща излиза и прави митинги и да видиш какво става. Тука тези синдикатски поткрепи са само едно замазване работят заедно с управляващите боклуци. Всички помияри от парламента да направя като вятъра. *angry*

fitnesche
02.09.2010 09:55

Бойко Борисов и всички други педерасти в Турция, Шибани малоумни същества. Аз съм на кабел и ще имам възможност да го гледам но тези хорица, които са извън населени места и нямат пари за сателити какво правят бе скапана държава. В Германия всички мачове на националния отбор се предава.

fena_man_utd
02.09.2010 09:44

В крайна сметка да не вземе да се окаже,че Диема ще излъчи мача.Защото нещата на там отивам.Ако им предложат на Диема да излъчи мача съм 100% сигурен,че ще се съгласят,ама няма да стане,защото мошениците от БНТ ще ги изпреварят.

OriginalBet
02.09.2010 09:44

Koлеги напълно съм съгласен с Вас ,че това е просто гавра с нас.Таурос хубаво си го е казал,но винаги има решение.Влизате в livetv.ru с InternetExplorer и си го гледате мача онлайн.Лично на мене този сайт не ми е правил проблеми и винаги върви добре *thumb_up* *beer*

mitako68
02.09.2010 09:23

и в крайна сметка покоя тв. ще предават мача *thinking*

qnkogundito
02.09.2010 09:16

Mного си прав Tauros ама много...ебати държавата *angry*

stanislav30
02.09.2010 09:09

Няма държава в света кадето да прецакат по такъв подал начин хората да немогат да гледат собствения си национален отбор.ТОВА Е ПОРЕДНАТА ГАВРА С НАРОДА.................

Tauros
02.09.2010 08:44

След като не е конкурентноспособна,да се закрие,стига сме плащали данъци за неща които не функционират.Дедо Пешо от с. ...... как ще гледа мача,ама си е платил данъците,от които съществува БНТ.Много пари изкрадохте и от там!! Всичко се връща рано или късно !!

svilen_tod
02.09.2010 08:41

аз ще си го гледам online, както всички други мачове, които не се излъчват по нашите телевизии *thumb_up*