Стоилов: Ще поканя Бербатов на \"Уембли\"

09:47
Стоилов: Ще поканя Бербатов на \"Уембли\"
Националният селекционер на България Станимир Стоилов даде специално интервю за "24 часа" дни преди визитата на България на митичния "Уембли" в първа квалификация по пътя към Евро 2012.

- Господин Стоилов, България стартира евроквалификациите от родината на футбола. Може ли да се роди приказка за България, или пък надеждата ни да свърши рано-рано?

- И е добре, и не е добре да започнеш на "Уембли". Срещаме един от грандовете на Европа. Всичко ще зависи най-вече от нашата игра. Ясно ми е, че ни чака една наранена Англия, която получи доста критики след световното първенство. Ще е мотивирана да покаже зъбите си. За никого не е тайна, че Англия е сила и може да направи нещо запомнящо се. Затова казвам, че е най-важно ние да излезем със самочувствие и увереност. По класа отстъпваме на Англия, но пък това винаги може да се компенсира с по-добра организация, с повече футболна увереност. За да успеем, трябва да сме такива. Без да изпадаме в дълги периоди в глуха защита, не смятам, че по този начин ще можем да спечелим нещо на "Уембли". След като искаме да се класираме, естествено, е важно да печелим точки.

- Колко по-опасни са "трите лъва" след споменатия провал на световното? Колко повече ще хапят?


- Наранените винаги хапят сериозно. Но пък това може да ги хвърли в повече емоции, които да доведат до грешки. А ние да се възползваме от тях. Да живеем в заблуда,че едва ли не България е фаворит срещу Англия, защото англичаните не са играли добре на световното, е нереално.

- И на нас ни казват "лъвовете", можем ли и ние да сме опасни?

- Ние сме лъвчетата. Имаше един период от 1992 година до 1998 година, най-много до 2000 година, в който националният отбор на България можеше спокойно да се нарича "лъвовете". После станахме лъвчетата.

- Българските лъвчета също са доста наранявани в последните години, може ли да сюрпризират с ухапване на трите големи лъва?


- Да загубим от Англия, няма да е нещо ненормално. Затова ние трябва да се опитаме да направим запомнящо се представяне. Ако играем на максимума на възможностите си, това ни дава шансове за нещо по-добро. България трябва да се стреми наистина да хапе на "Уембли". Да играе футбол и ако може, да победи.

- В списъка с повиканите има шестима нападатели плюс Мартин Петров. Това явно подсказва, че няма да изпадаме в глуха защита. Но каква е причината да повикате чак толкова много офанзивни футболисти?

- Винаги съм обичал моите отбори да играят футбол и да се опитват с футболни прийоми да надиграват противника. Но съм сериозно притеснен от атакуващите футболисти на България. Повечето от нападателите ни не са в най-добра спортна форма. Едни не играят редовно в клубовете си. Други като Мартин Камбуров смениха клуба в последния момент и имат много пътувания в последно време.Той поне играе. И Рангелов, и Мицански не играят редовно. Божинов сега започва първенството. Срещу Русия видяхме, че формата му не е добра. Ивелин Попов вече две седмици се лута около трансфера си. Но по-неприятното е, че той не играе мачове. Така че нямаме нападател във форма с изключение може би на Домовчийски, който от подготовката и началото на първенството играе като твърд титуляр.

- Труден ли ще е изборът от шестимата нападатели?

- Естествено, че ще е трудно. Някои ще трябва и да отпаднат от групата. Тя е от 21 души. Други страни водят и по 25. Но все пак това е национален отбор на България. За следващия мач с Черна гора можем да направим промени. Дано да няма контузии и наказания. Играчите няма какво да се притесняват, аз съм човекът, който ще реши. Ще направя своя избор кой да играе, кой да е резерва и кой да не е в групата. Винаги ще има критики защо този играе, защо този е резерва. Но в крайна сметка затова аз съм селекционер, за да преценявам. Дори да не играеш, трябва да си горд, че си на разположение да помагаш на националния отбор на държавата си. Изборът от шестимата ще е труден. Не виждам нападател в топформа или който да играе редовно в клуба си. Това е най-големият проблем. Иначе на апетит за игра и голове и на предварителни приказки всичко е наред.

- Формата на Божинов ли ви притесни най-много при загубата с 0:1 от Русия в последната ни репетиция?

- И това ме притесни. Но и в халфовата линия се появиха доста нови проблеми с контузиите на Благо Георгиев и на Георги Пеев. Отделно натежава отказването на Митковците - Бербатов и Иванков. Контузията на Тунчев също. Всеки от тези проблеми ни пречи да изглеждаме по-боеспособни. Тези играчи най-малкото щяха да създадат по-сериозна конкуренция в отбора. Дали ще са титуляри или резерви, няма значение. Колкото до нападателите - не искам вечно да чета колко са добри, а същевременно да имат проблеми в клубовете си и да не играят. На базата на това, че съм им гласувал доверие и не играят редовно в отборите си, искам от тях да дадат повече дори и от това, което могат, за националния отбор. Нека оценят, че въпреки че не играят им, е гласувано доверие. Да разберат, че националният отбор на България не е даденост за тях - това, че играеш в еди-кой си клуб, не ти гарантира място.

- Ще има ли поне един български топнападател на "Уембли", пък дори и на трибуните? Чувате ли се с Димитър Бербатов?

- Сега ще му звънна, за да го поканя на "Уембли" за жалост като зрител. Доколкото аз знам, и ръководството на БФС в лицето на президента Борислав Михайлов ще покани Бербатов да дойде. Но жалко - за мен беше по-важно той да е на терена, не на трибуните. На националния ни отбор липсва най-много класата на Димитър Бербатов. Специално на "Уембли" това ще ни липсва най-много.

- Може ли даже и от трибуните да помогне малко? Да вдигне самочувствието на момчетата след среща с тях...

- На мен той ми трябваше на терена. Сега нямаше да викам шестима нападатели, да се чудя кой да играе и кой да отпадне от групата. Защото щях да имам един, който играе в Манчестър Юнайтед.

- Притеснява ли ви друг от Юнайтед - Уейн Руни? Той е олицетворение за ранен лъв, не е вкарвал отдавна за националния отбор... Да не вземе да се отпуши в петък...

- Дано не се отпуши срещу България. Смятам, че е несериозно да поставям под съмнение класата на Руни. Всяка секунда, в която той бъде подценен, това може да е фатално за нас. Всяка секунда, в която бъде изпуснат - също.

- Можем ли да скачаме достатъчно, за да спрем дългуча Крауч?

- Не смятам, че можем да скачаме колкото Крауч, но смятам, че можем да бъдем по-хитри от Крауч. Трябва да бъдем по-хитри.

- Можем ли да извлечем някаква полза от напрежението около Фабио Капело и неспирните критики към него?

- Допреди три месеца преди световното същите медии възхваляваха Капело. Сега е в лека неловка ситуация. Но все пак Капело си е Капело. Човекът е видял толкова много във футбола. Не смятам, че неговото име изобщо трябва да бъде поставяно на обсъждане.

- Вълнуваха ли ви полемиките дали Поул Скоулс ще се върне в националния отбор?

- Да ви кажа честно, няма голямо значение. Англия има толкова добри полузащитници, че ако не е Скоулс, ще е Джерард, ще е Лампард, ще е Бари или Карик. За Англия не е проблем, ако се откажат един-двама. Проблем е за държави като нас.

- Колко точки ще ви удовлетворяват след първите две квалификации с Англия и Черна гора?


- Минимум трябва да спечелим задължителни три точки. А ако успеем да измъкнем нещо от Англия, ще бъде супер. Програмата минимум е 3 т.

- Как ви звучат думите на Димитър Димитров-Херо: "Защо да не бием на "Уембли"? С него като треньор направихме хикс с Англия там с доста по-затворена игра от тази, на която разбирам, че ще заложите вие...

- Аз също играх с Англия, когато направихме 1:1. Тогава България играеше по-друг стил. Тогава имахме по-голям шанс, за да успеем. Но ние няма да се плашим. Отиваме там не да се стряскаме, а да спечелим. Англичаните са по-добри от нас. Но съм далече от мисълта да идем да се окопаем. Отиваме да покажем, че сме отбор. Да покажем, че искаме да спечелим точки и да се класираме на европейското. А по-добро място от "Уембли" да покажеш, че искаш да играеш хубав футбол, няма.

- Какви са вашите спомени от мача, в който играхте срещу Англия?

- Имахме и нашите възможности, които пропуснахме. Доста тежък мач. Повече рушахме, отколкота да градим. Разчитахме на контраатаки. За жалост Марто Петров получи червен картон в дебюта си.

- Бяхте на "Герена" при 2:1 за Левски срещу АИК, какво хубаво видяхте?

- Първо да поздравя Левски и ЦСКА, че се класираха в групите на Лига Европа. Сега ще имат достатъчно време да работят спокойно. Представянето в групите ще покаже най-добре нивото на българския футбол.

- Може ли нивото да се вдигне и да има и други от "А" група в националния освен извикания сега Веселин Минев?

- На този етап хората, които дърпат основната тежест в евротурнирите, за съжаление са чуждестранни футболисти.

- Видяхте ли нещо приказно в играта на Левски срещу АИК?

- Добър мач. Великолепна публика. Това е футболът. Той трябва да е емоция, трябва да е тръпка, трябва да носи удовлетворение на хората. Щом стадионите са пълни, значи хората са получили това, което искат. Това е оценката, не думите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

masterpeace
31.08.2010 12:18

Пускай Мицански и Божинов, няма какво толкова да му мислиш. Големия ни проблем е защитата и това, че няма халфова линия, която да създава предпоставки за голови положения. Все ми се струва, че без Бербатов ще има по голяма доза освободеност от напрежението у нашите момчета. Един Стилиян Петров го видяхме как играе като развързан и се отпушва срещу Ейре миналата година. А тогава бяхме без Бербатов и Божинов. Кишишев, който до него мач го мислех за пенсионер от който не става нищо, изигра много добри мачове тогава и изнесе мача на плещите си. Имаме потенциал. Напред лъвчета *wink*

Resorter
30.08.2010 23:16

MeToDueB каза всичко, аз също спрях с националния. Респект, Бербо!

drummer
30.08.2010 16:45

"Сега ще му звънна, за да го поканя на "Уембли"?! А, обясни ли му на Бербатов,...къде точно се намира стадиона?! Тоя е иззвънял напълно от ...жегите!!! *lol*

MeToDueB
30.08.2010 16:21

селяните мръсни прости, които все критикуваха, те направиха така сега, най-добрия ни играч да не играе за националния отбор .. тъкмо ще се освободя от мъките да ги гледам, не са ми интересни вече ..

JoeDemby
30.08.2010 13:11

И аз съм съгласен с думите на Мъри,това ни е оптималния състав и каквото направим направим,нека си вярваме че можем да вземем повече и от 1 точка,все пак Англия са на приливи и отливи,но поне ще стискаме палци *wink* *thumb_up*