Гьоре Йовановски: Знам какво значат евромачовете за ЦСКА

09:31
Гьоре Йовановски: Знам какво значат евромачовете за ЦСКА
Новият наставник на ЦСКА Гьоре Йовановски говори пред "Тема Спорт" в навечерието на мача реванш с ТНС. Македонският специалист сподели впечатленията си от 10-дневната работа с червените и разкри очакванията си за представянето на тима в Лига Европа.

Г-н Йовановски, има ли някакъв шанс да се появите в Уелс за мача ТНС - ЦСКА?

- Не, за огромно съжаление няма никакъв шанс това да се случи. Ръководството на ЦСКА положи всички усилия, за да получа виза, но нямаше такава техническа възможност. Имахме разбор с футболистите и с Милен Радуканов и им казах каквото трябваше за реванша с ТНС. Искам да играем така, все едно първият мач е свършил 0:0. Трябва да отидем в Уелс и да подходим изключително сериозно. Ако не го направим, може да имаме проблеми. Аз обаче твърдо вярвам, че играчите ще се справят с това, което се иска от тях и им е поставено като задачи.

Къде ще гледате мача с ТНС?

- По телевизията. Най-вероятно ще си бъда в стаята в комплекс "Царско село" и заедно с моите помощници от Македония ще гледаме мача по телевизията.

Вие ли ще определите стартовия състав и тактическите задачи за мача или вашите помощници, които вече са в Уелс?


- Да, аз определям стартовия състав и тактическите задачи. В това нямайте никакво съмнение. Говорил съм с Радуканов и той знае всичко, каквото трябва да каже на играчите преди мача, и състава, с който трябва да започнем.

Доколко вашето отсъствие от пейката може да повлияе негативно на представянето на ЦСКА?

- Всичко е в краката и главите на футболистите. Те имат голямо желание да продължат победната си серия, която започнаха именно в първия мач с ТНС. Всички знаят какво значи за ЦСКА да продължи в Лига Европа и във финансов, и в психологически и маркетингов аспект. И най-вече да върнем доверието на феновете и още в следващия мач в Лига Европа те да напълнят стадиона. ЦСКА е нищо без своите фенове. Наистина много е неприятно, че няма да мога да бъда с отбора, но това е положението. Нищо не може да се направи.

Ще бъдете ли доволен, ако мачът в Уелс завърши наравно?

- Ще бъда най-доволен, ако победим. Най-важното обаче е да не загубим мача. ЦСКА ще играе не само да се класира в групите, но и за собствения си престиж, коефициента на българския футбол в Европа и повишаване настроението и ентусиазма на публиката.

Знаете ли какво значат за ЦСКА мачовете в Европа?

- Да, знам, че тези мачове са по-специални за ЦСКА. Наясно съм, че благодарение най-вече на международните си успехи клубът си е извоювал голяма слава и авторитет. Затова всеки един, който е част от отбора, трябва да се съобразява с историята и да защитава по най-добрия начин марката „ЦСКА", феновете чакат с голям интерес мачовете на международната сцена и не бива да ги разочароваме.

Кога ще видим в игра Кристиян Тибони? Докога този италианец ще тренира за здраве в ЦСКА?

- И това ще стане. Още срещу ТНС ще видите Тибони в игра. В тази връзка ще кажа, че на ЦСКА му трябват най-малко 20 добре подготвени футболисти плюс трима вратари и трима юноши, или общо 26 играчи. Това е групата, която трябва да имаме.

Кога официално ще бъдете вписан като старши треньор на ЦСКА?

- Мисля, че след паузата в първенството вече ще бъда официално вписван като старши треньор. Всичко е въпрос на още няколко дни, може би седмица.

Какви са впечатленията ви от българския футбол, вече изгледахте няколко мача на други отбори. Първо бяхте на Академик Сливен, а след това и в Кюстендил на Миньор - Локо София?


- Искам да гледам на живо всички отбори, за да добия по-задълбочени впечатления. Радвам се, че ЦСКА има двама отлични скаути в лицето на Мето Деянов и Мето Томанов, които разузнават съперниците ни много детайлно. Но и аз самият много искам да видя и със собствените си очи нивото на останалите отбори в А групи. За една седмица не е редно да давам оценки за нивото на българския футбол. Ако го направя сега, това ще бъде непрофесионално и неетично. Поне след 3 месеца ще мога да имам по-обстойно мнение за футбола, който се играе в А група, и състоянието на всеки един от отборите.

Защо не настоявате пред ръководството за привличането на нов вратар? Докога ще разчитате на Караджов и Чавдаров, които правят твърде много грешки?

- Вратарската работа е много специфична. Играчите на този пост са с по-особена психология и трябва да бъдем по-внимателни в оценките си за тях. По принцип един вратар трябва да има тотална поддръжка, защото само при една фатална грешка всички го обвиняват него, а когато нападателят изпусне от чиста ситуация, това бързо се забравя. Сега титуляр на ЦСКА е Иван Караджов и той има пълната подкрепа на целия треньорски щаб. Той ще е нашият вратар тази година, а и да се надяваме за дълго време напред. Вярваме в качествата му и сме сигурни, че ще се развие и го чака добро бъдеще.

В ЦСКА доскоро имаше големи проблеми от дисциплинарен характер. Как стои този въпрос към днешна дата?

- Аз съм изключително доволен от дисциплината и отговорността на играчите. Не знам какво е било преди това, но за 10-те дни, в които работя с отбора, аз съм предоволен от футболистите. Надявам се, че така и ще продължат. Не виждам проблеми между българи и чужденци в ЦСКА Искам отборът да бъде като юмрук във всяка едно отношение. Всички трябва да работим само за една цел - как ЦСКА да стане шампион и да играе все по-добър футбол. Искам в клуба да има позитивна енергия.

Кога ще видим истинското лице на ЦСКА?

- За една седмица нищо не може да се направи. Все още сме във фаза на опознаване. Може би през втората половина на октомври отборът ще изиграе най-добрите си мачове. Всичко обаче е много относително.

Кога ще можете да разчитате на пълен състав, след като в момента имате 7 контузени футболисти?

- Искам да е ясно, че за ЦСКА ще играят само тези, които са 100 процента здрави. Коце Стоянов може да играе срещу Сливен, но няма да рискуваме с него и ще го запазим. Ще разчитаме на него след паузата в шампионата. Той, Минев и Дечев първи ще се завърнат в игра. Чакам Грило и Тиеро да си дойдат до края на тази седмица, съответно от Италия и Гана, за да видя докъде са стигнали с възстановяването си.

Кога феновете на ЦСКА ще могат да видят дебюта на най-новото попълнение Лукас Трекаричи?

- Трябва да видим дали е подготвен да се включи на 100 %. Той вече направи една тренировка. Лукас ще го видите в игра след паузата в шампионата. Вече говорих с него, той е тук, в "Царско село", и има голямо желание да играе за ЦСКА. феновете много бързо ще видят и оценят неговите качества.

Когато говорихме с вас преди десетина дни, вие казахте, че искате да разговаряте с Павел Дочев. Направихте ли го?

- Да, исках да говоря с него, но все още не съм го направил. Може би и това ще стане, защото аз уважавам всичките си колеги. Интересува ме неговото виждане за ситуацията в ЦСКА. То може да ми бъде полезно.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация