Феро: По-тежка ситуация в Литекс не е имало

09:01
Феро: По-тежка ситуация в Литекс не е имало
Консултантът в треньорския щаб на Литекс Ферарио Спасов говори пред "Стандарт" ден преди реванша с Дебрецен.

- Литекс е затрупан с доста проблеми, какво е положението в отбора ден преди реванша с Дебрецен?

- За да се представиш добре в евротурнирите, трябва да отговаряш на три условия - първо, да можеш да разчиташ на най-добрите си футболисти и след това отборът да е подготвен тактически и физически. В момента за съжаление ние не изпълняваме нито едно от тези условия. Това е и причината за колебливите ни изяви от началото на сезона. И да говоря за проблемите, нито някой ще ми обърне внимание, нито пък някой ще ми съчувства. Опитваме да се справяме с наличния потенциал. Има още един ден до мача, но при всички положения пак няма да може да разчитаме на най-доброто. Разчитаме да създадем четири-пет шанса и да отбележим необходимите голове. Лошото е, че в защита допускаме грешки всеки мач. Умерен оптимист съм, дано и късметът ни покрие.

- Казваш, че отборът не е добре тактически и физически. Значи ли това, че не е водена качествена подготовка?


- Ние само констатираме, че не можем да разполагаме с най-добрите футболисти и доста отстъпваме в тактическо отношение. Съвсем логичен е въпросът, след като има толкова контузени дали пък не е сбъркана подготовката.
Но не съм аз човекът, който трябва да отговори. За мен това са логичните обяснения.

- От атака на Шампионската лига Литекс е пред отпадане от евротурнирите въобще. Говорихте ли с Гриша Ганчев какво смята да прави?

- Така е. Знаете в какво тежко състояние е в момента почетният президент! Завинаги си отиде един голям приятел не само негов, но и на отбора (б.а. вицепрезидентът Радослав Димитров). Правим всичко възможно да го разведрим, лошото е, че за момента не се получава. Няколко пъти казах, че направихме един много силен мач срещу Дебрецен в Унгария. За съжаление резултатът в никакъв случай не отговаря на играта. Именно това ми дава надежди за реванша. Мнозина ще погледнат с насмешка на това нещо, но в отбора сме убедени, че шанс има, а какво ще стане, е друга работа.

- Има ли кой да смени контузените?

- В последните мачове се наложи да влезе Светльо Тодоров, който въпреки че за две години има мач и половина, се справи отлично. Сашо Цветков, капитан на младежкия национален отбор, за две години е записал 15 минути, но и той изигра три мача за мен на на много високо ниво. Занев се разболя и Мишо Венков, който от ноември месец няма нито един официален мач, трябва да влезе. Не атакуван никого, това са фактите, с които трябва да се съобразяваме. И мога да кажа, че по-тежка ситуация в този отбор, откакто аз го помня, не е имало.

- Отразява ли се на работата неяснотата около бъдещето ви?

- Разговаряли сме с президента, знаем много добре какво и как ще се случи, както и при какви обстоятелства. Запознати сме със съдбата си,трябва да мината мачовете с Дебрецен и Академик (Сф), след което има пауза в първенството и тогава ще бъде взето окончателно решение дали ние с Петко Петков ще продължим да водим отбора.

- Не ви ли писна ролята на спасителен вариант?


- Аз не съм треньор на отбора и не съм спасителен вариант. След като целият щаб на Ангел Червенков си замина, за два дни трябваше да се вземе някакво адекватно решение. Най-логично беше това да е Петко Петков, който работеше с дубъла и отлично познаваше играчите. Аз само помагам. Моментът беше такъв, че нямаше как да откажа, а и не съм си го помислял. Оттук нататък думата има президентът на клуба.

- Какво става с Ивелин Попов?

- Колкото знаете вие, толкова знам и аз. Мисля, че е в процес на издаване на работна виза. Ако не замине, ще е жалко, че пропусна двата най-важни мача на отбора.

- Как оценяваш представянето на другите български отбори в евротурнирите?

- Имаха много голям късмет при жребия. Българските отбори, като почнем евротурнирите, се кръстим именно да ни се падне по-лесен съперник, макар че такива в Европа почти не останаха. Левски и ЦСКА получиха този шанс, използват го засега по най-добрия начин. Мисля, че и двата отбора ще играят в групите. Пожелавам им го. А най-много се надявам и ние да ги последваме.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация