Батков: С моя корем не можах да се скрия от хулиганите

09:41
Батков: С моя корем не можах да се скрия от хулиганите
Президентът на Левски Тодор Батков имаше тежка вечер в четвъртък. Напечен мач в Стокхолм, инциденти пред стадиона, разправии с домакините и делегата на УЕФА... Въпреки това Батков е доволен от пътуването до Стокхолм. Нулево равенство и сериозни шансове за Левски да играе за втора поредна година в групите на Лига Европа. Вчера Тодор Батков даде интервю пред "7 дни спорт", в което разказа за всичко, случило се в Швеция.

- Нека първо поговорим за инцидента, а след това и за самия мач. Какво се случи пред стадиона?

- Аз от 12 години съм в ръководството на Левски, бил съм на близо 100 мача от евротурнирите в 30 страни, но такова чудо не съм виждал! И то точно в Швеция, която мислим за цивилизована страна. Останах потресен да видя как хулиганите пребиха шестима полицаи, сpед които една жена в униформа. Реферската бригада и съдийският наблюдател също бяха нападнати. На наблюдателя му счупиха мобилния телефон. Нападнаха ни изневиделица. Сигурно в Стокхолм тези неща се случват често, тъй като още преди мача ми направи впечатление, че автобусите на отборите спират в едно оградено място, около което имаше изпънати платнища, за да не се вижда нищо отвън! Както и да е, свърши мачът, приканих ги да тръгваме по-бързо, за да излетим навреме за София. И точно тогава ни атакуваха с камъни. Повечето футболисти вече заемаха местата си в автобуса. Аз, Гонзо и масажистът седяхме отвън. Като почна канонадата, с Гонзо бързо ги прибрахме вътре. Гонзо влезе и той, аз с този моя корем - не съвсем... (смее се) Няколко камъка ни уцелиха, удариха до кръв пресаташето ни Сашо Касабов. Според мен тези си носеха камъните от някъде другаде вероятно ги бяха взели от градините на хората, които живеят около стадиона. До нас бяха и съдиите. Честно казано, реагираха много професионално. Веднага залегнаха!

- Сигурно и преди са мятали камъни по тях, та имат тренинг?

- Възможно е. Футболистите на АИК пък очевидно си знаят феновете, въобще не бяха излезли и се криeха в стадиона. След това се прибрахме вътре, после ни изведоха с ескорт и така... Извадихме късмет, че атаката беше от предната страна на автобуса. Иначе ако бяха хвърляли камъни по страничните стъкла, щеше да има пострадали футболисти.

- Добре де, нас, българите, уж ни броят за варвари, ама не помня да е имало такова нещо на мач от европейските турнири у нас.

- Така е. На нас последно ни счупиха стъкло на автобуса на онзи мач с ЦСКА, когато завършихме 1:1 на Армията. Аз все си мислех, че Швеция е друга страна, но явно там властите пипат много меко.

- Казахте след мача, че ще се оплачете на Мишел Платини. Уведомихте ли го за случая?

- Да, още днес. Разговарях с него по телефона, пуснахме и писмо.

- Какво пише в него?


- Описахме инцидента и казахме, че той хвърля петно върху европейския футбол, чиято география се разширява все повече. Това беше срам за футбола! В Лига Европа сега има отбори от 24 страни. Недопустимо е да се случват такива истории като тази в Стокхолм.

- Знаете ли делегатът какво е писал в доклада си?

- Да, знам. Описал е ситуацията обективно, както си беше. И нас ни има в доклада му, с две факли, възпламенени от привърженици на Левски. Ще ни глобят 5000 евро

- Е, вие сте лесни, минавате тънко. В АИК вече се стряскат от това, че може да ги извадят от Лига Европа. Вие навит ли сте на такъв вариант - да се класирате направо в групите, без да играете реванш в София?

- В никакъв случай. Категорично съм против да вадят АИК от турнира. Глоба или някакво друго наказание - да. Но кой ще играе в групите на Лига Европа, трябва да се реши на терена. И да продължи по-силният, по-заслужилият.

- Това е мъжка позиция...

- Вероятно, макар че футболистите ми не бяха много щастливи след мача заради тези ексцесии. Но все пак трябва да има някаква справедлива присъда по този случай. Защото, ако бяхме ние, не знам какво щеше да ни сполети. Нали си нямаме Ленарт Йохансон...

- При АИК обаче това се превръща в рецидив.

- Аз не мисля, че проблемът е само във футболния клуб. Нали ви казах, че видях как запалянковци пребиха шестима полицаи? Това за какво ви говори? Отделно, че преди мача видях как АИК пристигнаха с автобус, от който бяха свалени всички лепенки и опознавателни знаци, за да не се разбира, че това е футболният отбор. Явно там има някакви вътрешни войни между самите фенове и между запалянковци и ръководство. Честно да ви кажа, самата атмосфера на стадиона преди мача ми се стори нажежена, имах лошото предчувствие, че нещо ще се случи. Отделно, че на техническата конференция е имало предупреждения за възможни инциденти. Абе, нещо витаеше във въздуха...

- Окей, нека поговорим и за мача. Какво мислите за това, което показа Левски?

- Много съм доволен. Беше голяма битка, но издържахме на твърдата игра на шведите. Показахме точно това, което ни липсваше в предишния мач в Бургас, когато загубихме от Черноморец. Момчетата направиха каквото можаха. Другото, което много ми хареса, беше включването на вратаря Божо Митрев и Сашо Киров. Големи момчета с големи сърца! Киров се включва силно във втори мач вече. Мисля, че това е правилният път. Защо я развиваме тази школа? Нали това е смисълът, оттам да идват играчи за първия отбор.

- Много се коментираше отсъствието от титулярния състав на вратаря Гошо Петков. Вие какво мислите за това?

- Преди мача Гонзо и Ясен Петров ми се обадиха и ми казаха, че възнамеряват да сложат Митрев да пази. Отговорих им: "Момчета, вие си решавате, аз не се бъркам".

- Решението излезе правилно, Митрев пази много хубаво. Сега взимате и вратаря Кирил Акалски, с Цветан Димитров и Гошо Петков стават общо четирима. Вярно ли е, че ще продавате Петков в чужбина?

- Засега не, но ако се отвори вариант, ще преговаряме. Знаете, че Петков е дал много на Левски, той е голям вратар, един от най-добрите в България. Колкото до това кой ще е титуляр и кой резерва в Левски, това го решава спортно-техническото ръководство.

- Тази година Левски, поне според мен, има доста по-нормално лице от предишните сезони. Опитвате се да играете футбол и в доста моменти се получава много сполучливо. Помня предишни сезони със селекции за милиони, които накрая водеха до голямо разочарование. Какво се промени това лято? Предупредихте, че тази година парите ще са по-малко, а пък селекцията например е по-добра от друг път.


- Тук ще почна с едно клише - уцелихме ваксата! Имам предвид най-вече с назначаването на Гонзо и Ясен Петров на двата най-важни поста в спортно-техническия екип. ДВамата бяха наясно с колко пари за селекция разполагат. Не бяха много, но се вместиха в тях. Избраха точните играчи за постовете, на които имахме нужда.

- Колко всъщност струват новите играчи в Левски?


- Общо селекцията струва малко над 500 000 евро. Имаше и футболисти, които дойдоха като свободни агенти, но пък знаете, че там се плаща комисиона на мениджъра. Така че и те не са съвсем безплатни.

- Наскоро се разбра, че Левски иска да привлече холандския нападател Слоури. Как стоят нещата там?

- Засега изчакваме. Нека първо видим дали ще се класираме за Лига Европа. Освен това тази година сме по-внимателни в привличането на чужденци. Така че въпросът е отворен.

- Аз пък чух, че чакате да продадете Георги Петков в чужбина, за да може неговата заплата да бъде прехвърлена към Слоури?

- Еее, вижте сега, не сме я закъсали чак толкова, че да нямаме пари за една заплата отгоре. Но пък е вярно, че се стараем да не раздуваме бюджета за заплати.

- Колко ще вземе Левски, ако влезе в Лига Европа тази година?

- Не съм питал. Досега даваха по 900 000 евро за влизане в групите и бонуси за спечелени точки. Миналата година изкарахме повече, тъй като имаше и едни 2.1 млн. евро допълнително обезщетение за отпадането от плейофа на Шампионската лига. Впрочем правилото за тази сума беше прокарано по наша инициатива от Европейската клубна асоциация. Сега имаме заседание на 6 септември, на което ще обсъждаме евентуални нови предложения за промени в Шампионската лига и Лига Европа.

- Ясно е, че ще се стремите да осигурите повече пари за малките отбори. Но пък те колко да са малки? Ето например БАТЕ Борисов бие Маритимо с 3:0, Жилина се справи с 2:0 като гост на Спарта (Прага). А преди две години се смеехме на Левски, че го гази трактор, че го ужилили в Словакия и т.н.?


- Аз това казвам, че ние тук само си мислим за някои отбори, че са слаби
Даже тези полупрофесионалистите от Дъндок, с които играхме, и те се стремят да държат някакво ниво.

- Все пак е факт, че има пропаст между големите и малките отбори в Европа.

- Има, да. Но пък ние от Източна Европа казахме така - добре, считате ни за слаби. Хайде обаче да направим една юношеска Шампионска лига! И там да видим какво ще е съотношението на силите. И това ще бъде предложено отново на срещата на Европейската клубна асоциация идния месец.

- На края искам да ви питам какво искате да кажете на привържениците на Левски в този момент?

- Призовавам ги да дойдат на Герена и да ни подкрепят в един от най-важните ни мачове за тази година - реванша срещу АИК. Да покажем, че обичаме Левски! Но с европейско поведение, без да търсим реваншизъм за инцидентите, които станаха в Стокхолм.
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Leader78
27.08.2010 03:26

AiVaRlL докато отбора ти се привдижва с ръчна вагонетка може да траеш *lol*

AiVaRlL
21.08.2010 19:31

счупето го АИК няма да ги изхвърлят ама Левски са си отишли на мига ако им счупите автобуса

never_ever
21.08.2010 12:02

Anarxiq91 ще го направим на пух и прах !! *thumb_up*