Наско Сираков: Очаквам да победим Англия в Лондон

08:45
Наско Сираков: Очаквам да победим Англия в Лондон
Наско Сираков е във Варна за откриването на клуб за танци и аеробни занимания. Той е създаден по идея на съпругата му Илиaна Раева и по-малката му дъщеря - Виолета. След като двете показаха на журналистите три модерни зали и луксозно кафене, в които варненци ще разпускат и ще се учат да танцуват, директорът на националните отбори Сираков отговори и на футболни въпроси.

- Господин Сираков, като директор на националния тим, какво очаквате от старта в евроквалификациите?


- Очаквам да победим Англия в Лондон. Ако очаквах друго, нямаше да се кача на самолета. С тази нагласа ще тръгнем и ако нашите футболисти играят на върха на възможностите си, ще бъда спокоен. Обнадежден съм от първото полувреме, което изиграхме в Русия.Това бяха най-силните 45 минути откакто съм в националния.Сега е важно да спечелим и мач от евроквалификациите, което ще повиши увереността на момчетата.

- Англия се издъни на световното и вероятно ще иска да компенсира със силен старт срещу нас?


- Всички знаем, че Англия е световна сила и аз няма смисъл да им правя разбор, тъй като няма да кажа нищо ново. Разполагат с добра организация на играта, можещи и опитни футболисти, доказан треньор. Пак ви казвам обаче, при нас има настроение и желание за върхови изяви на най-високо ниво и вярвам, че можем да започнем кампанията с добре изигран двубой.

- Колко футболисти ще поканите за първите две евроквалификации?

- Да ви кажа честно, и аз самият не знам с точност. Все още уточняваме някои неща с Мъри, но като цяло поканените са 22-23-ма. Логично повече от 80 процента от тях ще са футболисти, които играят в чужди първенства.В групата ще бъде и Георги Пеев, чието възстановяване протича добре и се надяваме да е готов за игра за домакинството с Черна гора. Сега е най-важно националите да изиграят още два мача в своите първенства, за да натрупат още игрова практика и да дойдат здрави на лагер-сбора.

- Много се дискутира евентуалното завръщане на Бербатов в държавния тим, вашият коментар?

- Завръщане на Бербатов няма да има. Просто Мъри се пошегува с руските журналисти. Когато те го попитаха има ли скрит коз за евроквалификациите, той им отговори, че това е Бербатов. Не смятам обаче, че е редно дни преди толкова важни мачове отново да предъвкваме тази тема. Още преди три месеца Митко обяви, че повече няма да играе за националния и оттук нататък ние ще трябва да се справяме без него. Друг е въпросът, че на Митко му предстои да даде още много за футбола и за Манчестър Юнайтед.Решението на Бербатов да не играе повече за националния обаче е окончателно.Ние го приехме, уважихме го и не смятам, че повече трябва да го дискутираме.

- Какво очаквате от нашите три отбора в плейофите за влизане в групите на Лига Европа?

- Специално за ЦСКА ще е престъпление, ако не елиминира тима от Уелс. За Левски ще кажа, че го очакват два трудни мача с шведите. Не зная защо някои решиха, че АИК ще е лек съперник. Литекс пък превъзхожда с футболен и отборен потенциал Дебрецен и ако има някаква логика, би трябвало да продължи. По този начин нашият шампион ще отмъсти за двете загуби на Левски от унгарците преди година.

- Аутсайдери ли са нашите клубове в Европа?

- Не смятам, че е така. Поне докато не ни слагат в предпоследната и последната урна при жребия, не може да се говори, че сме най-слабите. Хубаво ще е обаче един наш отбор да изиграе десет или двадесет мача в Европа и тогава да се дават оценки в каква посока се развива. От един, два или три мача не бива да се възхвалява или принизява даден тим.

- Бихте ли коментирали хаоса в ЦСКА?

- Повече от 40 години слабо ме вълнува това, което става в ЦСКА.Така е и сега. Единственото, което съм искал, е Левски да бъде пред тях в класирането и да е шампион. Щом наскоро Левски спечели вечното дерби и сега е по-напред в таблицата, значи спя спокойно.

- Тогава кажете нещо за родния си Левски, в каква посока се развива той?

- Забелязва се значително подобряване на играта, което е подплатено с добри резултати в първите 20 дни от сезона. Във футбола обаче няма вчера, има само днес и утре. Затова е много важно инерцията, която набраха сините, да се използва по най-добрия начин, като си осигурят мачове в Европа поне до Нова година и победи в "А" група. Искам Левски да стане шампион и вярвам, че ще го направи.

- Когато сте във Варна, няма как да не ви питам за Спартак. Вие сте играли за този клуб и имате добро отношение към него. Как приемате факта, че истинския Спартак вече го няма?


- Аз лично не съм изненадан, защото, като виждах как се работи в този клуб, знаех, че рано или късно ще изчезне от футболната карта на България. Това го казах на Иво Димов още преди седем години. Сега разбирам, че са направени два нови отбора Спартак, които водят борба помежду си кой да бъде припознат от феновете за морален наследник на автентичния Спартак. Ако питате за кой съм аз, ще ви кажа, че съм за Спартак на феновете, който играе домакинските си мачове в с. Тополите. Причината е, че доколкото разбирам, ръководството на другия Спартак е допуснало той да загуби професионалния си лиценз през изминалата пролет. Където са феновете, там съм и аз.

- Какво си спомняте от краткия ви период в Спартак?

- Бях за един полусезон във варненския тим преди 30 години. По онова време нямаше как веднага да вляза в мъжете на Левски и ме изпратиха за обиграване. Помня, че спях в стаичките на стадиона, където днес се помещава клубната администрация. Опитните футболисти ми подаваха ръка, включително асовете Красимир Зафиров и Живко Господинов. Ще запомня само с добро престоя си в Спартак и съжалявам, че сега той стигна дъното. В никакъв случай клуб с история, традиции и име като него не заслужаваше подобна участ.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

fena_man_utd
20.08.2010 12:45

Наско,да пусне на момчетата сериала по БТВ ''Мечтатели'' и след това да играят футбол.

Sulfur
20.08.2010 11:53

Нали знаете кои са повече от китайците - мечтателите *smile*

GalStan
20.08.2010 11:40

JoeDemby бих казал истината,колкото и грозна да е.Бих казал ,че равенството ще е успех за отбора....то тоя олигуфрен свикна да говори как бием тоя и оня а накрая както казаха колегите по-долу...като паднем футболистите били виновни.

Scunthorpe
20.08.2010 09:55

Сериозно се изчепи Насето,чак да победим в Лондон.Би било направо футболен оргазъм за Българския национален тим.Както казаха колегите по долу трябва да се събуди Наско и да спре да фантазира.Ако устискат един Х,ще е фантастично начало на кампанията. *thumb_up*

winn3rbg
20.08.2010 09:41

toh3u Прав си, ама него кво го бърка да мечтае, ама после като ни обрулят той ще хвърли вината върху футболистите. що не даваше такива обещания като футболист.

toh3u
20.08.2010 09:15

На какво ? Може би на Fifa или PES ? Или по количество изпит алкохол ? Насе, събоди се мойто момче, тука сме зрели хора, кого лъжеш !!