\"Доведох в Барса Марадона, Стоичков и Меси, стига ми\"

12:36
\"Доведох в Барса Марадона, Стоичков и Меси, стига ми\"
Хосе Мария Мингея е роден на 1 юни 1941 година в Гемира, Каталуня. Още като дете цялата му фамилия се мести в Барселона. Там е учил право. Получава и диплома за треньор по футбол. Работи в школата на Барса. Бил е 2 години преводач на треньора на представителния отбор тогава Бъкингам. През 1971 и 1972 година е помощник на Ринус Микелс в Барселона. От 1976 до 2001 година работи като мениджър и посредник на футболисти. Освен Христо Стоичков в списъка на Мингея саДиего Марадона, Ривалдо, Ромарио, Жардел, Емил Костадинов, Трифон Иванов, Любослав Пенев. Той е препоръчал още 13-годишен Лео Меси на Барселона.

Екип на "24 часа" се срещна със световноизвестния испанец на плажа в Слънчев бряг. В ролята на преводач влезе друг мениджър на топниво - Лъчезар Танев.


- Сеньор Мингея, какво ви доведе в Слънчев бряг?


- Много големи приятели сме с фамилията на Лъчо Танев. Били сме тук с моята жена и преди 4 години. В хотел "Маджестик" е истинско удоволствие да релаксираш. Собствениците са наши приятели.

- Намирате ли разлика в българския курорт сега?

- Специално Слънчев бряг го виждам доста разраснал. Пропорциите са прекалени. Плажът наистина е добър, привлича доста чужденци.

- Може ли в този си вид Слънчев бряг да се мери с известните испански курорти?

- На пръв поглед по характера на курорта Слънчев бряг прилича на Бенидорм, който се намира до Аликанте. Той се явява конкуренция на този вид туризъм и това ниво на хотелите на по-ограничените финансови възможности. Хората в България са гостоприемни, уважават чужденците.

- Да преминем на спортни теми. Чувате ли се със Стоичков?


- Христо беше голям футболист. Както всички, като приключат, имат нужда от процес на адаптиране. Вече търси изява като треньор. Разбира се, че контактуваме често.

- Може ли Христо да постигне успехите си на новото си поприще?

- Не е лесно да бъдеш на същото високо ниво. Да успееш като треньор, ти е необходим един добър проект, успешен екип от помощници, да имаш спокойствие в работата си, да попаднеш на качествени футболисти. Факторите са много. Възможно е, но няма да е толкова лесно.

- Да ви върна в спомените, как стана трансферът на Стоичков в "Барселона"?

- При социализма вашите футболисти не можеха да излизат свободно в чужбина. В края на 80-те години се случи ЦСКА да играе на полуфинал за купата на УЕФA срещу "Барселона". Някои играчи като Стоичков, Костадинов и Трифон Иванов направиха впечатление. Направих контакти с тях с цел да ги трансферирам. През септември 1989 година пристигнах с вицепрезидента на "Валенсия" да наблюдавам мач на ЦСКА. Съгласиха се за продажбата на ЛюбославПенев, за Стоичков - не. Трябваше да проуча възможността за неговия трансфер. На един друг мач ми представиха генерал, сигурно беше зам.-министър, който отсече, че цената на Христо е минимум 4 млн. долара. Докладвах на президента на "Барселона" тогава Нунес и получих картбланш да преговарям. Така се случи.

- Защо според вас българският футбол, меко казано, не върви?


- В момента състоянието на футбола у вас наистина не е добро. Липсват бази, начинът на работа трябва да се промени. В България може да се случи като в Унгария. Бяха на световно ниво, а после 20 години изобщо ги нямаше на футболната карта. Бяха в миманса.

- Каква е вашата рецепта за излизане от тази патова ситуация?

- Решението трябва да е на отговорните хора в държавата. Трябва икономически да се помогне на клубове, на общини. Да могат да изградят спортна база. Да се намерят добри треньори за работа. Ще дам пример с Испания, малка страна в сравнение с мащабите на Англия, САЩ, Русия, Франция, но е водеща сила не само по футбол, но и на баскетбол, колоездене, тенис на корт. Това е факт, защото след олимпийските игри в Барселона през 1992 година се изляха много пари за проекти за изграждане на спортни комплекси. Това е единственото решение на вашия проблем.

- С какво Испания заслужи да е новият световен шампион по футбол?

- Това е един цикъл. Испания също е имала голям отбор в ерата на Раул, Мичел, но така и не постигна успех. Сега при нас се получи нещо, което направи България през 1994 година. Една голяма група от качествени футболисти, които доста време работят заедно, все стойностни момчета като характери успяха. Трябва да се има предвид и факта, че има едно ядро от 8-9 играчи, които постоянно са на терена един до друг с екипа на "Барселона". Същите тези играчи, които станаха световни шампиони, носят много успехи и на "Барса". В Италия и Англия отборите разчитат на много чужденци, което безспорно е проблем за националните им отбори. Примерно в "Интер" няма италианци.

- Кои според вас бяха най-големите звезди на световното?

- Това беше първото първенство без изявена фигура. Не е световното на Пеле или световното на Марадона или на Бекенбауер или на Кройф. Очакванията към Роналдо, Руни, Меси бяха големи, но те не ги оправдаха. Испания разчиташе на колектива и все пак може би заради гола на финала Иниеста изпъкна, без да е супериграч.

- Има ли в световният футбол млади таланти?

- Към името на Меси, който вече се е доказал, ще прибавя и това на Томас Мюлер. Има голямо бъдеще. Имахме късмет, че беше наказан срещу Испания.

- След колко години виждате един финал на световно или европейско първенство Испания-България?

- Ние ще се постараем да поддържаме добър отбор повечко години, тъй като имаме добри отношения с България, за да можете да ни настигнете.

- Имало ли е и други български футболисти в миналото, които са могли да пробият в чужбина?

- Трансферирал съм още Емил Костадинов и Петър Михтарски в "Порто", Любо Пенев във "Валенсия", Трифон Иванов в "Бетис", Ивайло Андонов в "Албасате".

- Съжалявате ли за някой друг играч, на когото не сте успели да уредите трансфер?

- Един от тях е Боби Михайлов. Беше сигурен за "Тенерифе", но в последния момент взеха аржентинец. Казаха "да" и през нощта смениха идеята. Другият, на когото не съм бил агент, но винаги ми е харесвал, е Балъков. Спомням си, че беше по времето на Кройф. Предлагах му Балъков и Любо Пенев след престоя му във "Валенсия". Отговорът на Кройф беше: “Единбългарин ми е достатъчен”.

- Има ли трансфер, който сте направили и после ви е разочаровал?

- Безспорно това е преминаването на голмайстора на Европа тогава Марио Жардел от "Порто" в "Галатасарай", където разочарова.

- Знаете ли, че сега Жардел е в българския "Черно море"?

- Така ли? Пожелавам му успехи и много късмет.

- Каква класация бихте направили на най-добрите си трансфери в кариерата?

- Начело поставям този на Марадона от "Бока Хуниорс" в "Барселона". След това нареждам Стоичков, Ривалдо от "Депортиво" в "Барса", Ромарио и, разбира се, Меси, когото предложих на "Барселона" още когато беше на 13 години. Това ми стига.

- За Меси не трябва ли да ви целуват ръцете?

- (Смее се продължително.) Не, просто съм си свършил работата.

- Как виждате "Барселона" след ерата на президента Лапорта?

- В този период отборът спечели два пъти Шампионската лига и четири пъти стана шампион на Испания. Заради изтичане на втория разрешен мандат на Лапорта стана рокадата. Сега очакванията са и за по-сериозна социална политика. В тази посока Лапорта не беше на необходимото ниво. Ако спортните успехи продължат, това ще даде стабилност на клуба.

- Оказва ли влияние световната икономическа криза върху испанските клубове?

- Тя е два вида криза. От една страна, има по-малко приходи, а от друга- парите по договорите на играчите се увеличават.

- Гуардиола ли е точният човек за треньор на "Барса"?


- Той се вписа чудесно в колектива. Постигнаха се успехи. Целта е да работи по същия начин.

- Да, но през новия сезон насреща му се изправя Моуриньо!

- Битката "Барселона"-"Реал" ще бъде жестока, защото дълги години отборът от Мадрид няма успехи, купувайки постоянно скъпи футболисти. Сега се надяват, че с новия треньор нещата ще са по-различни.

- Кой ще е шампион на Испания?

- Естествено, че "Барселона". Дано няма контузии. Закупен беше Давид Вия, който е от голяма класа и ще вдигне нивото.

- А в Шампионската лига?

- Моите фаворити са "Барселона", "Реал" и "Манчестър Юн".

- Щастлив ли сте в момента, сеньор Мингея?

- Не съм се откъснал изцяло от работата си. Коментирам мачове по барселонско радио и телевизия. Нямам стреса на всекидневната работа. Добре се чувствам.

- В професионален план имате ли разочарования?

- Най-много ме боли, че много футболисти, на които съм помогнал и съм вкарал в големия футбол, са неблагодарници.

- А има ли изключения?


- Разбира се. С Христо Стоичков продължаваме постоянни семейни отношения. С Ромарио, Ривалдо, Гуардиола, Надал, Меси също сме близки.

- За какво мечтаете сега?


- Нямам кой знае какви извънземни мечти. Щастлив съм, че съм здрав. Живея добре със семейството си. Дано светът излезе по-бързо от кризата.

- Не искате ли да станете дядо?

- Е, имаме син и дъщеря, които са на възраст да ме зарадват.

- Може би ще се роди новият Хосе?

- Да, но не можем да го направим вместо тях. (Смее се.)

- Наистина последно. Можем ли да видим Хосе Мария Мингея с фланелка на "Реал"?

- Не, не, никога! Истината е, че през всичките години, в които съм работил, са се отнасяли много добре към мен. Но сърцето казва друго - винаги "Барселона".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ceco26
01.08.2010 14:40

Ех...да имах такъв роднина... Само футбол щеше да ми е в главата. *joking* А колкото до последния въпрос...те Реал М. ще пропаднат, покрай успехите на Барса. *devil*