Пенев: Дербито пак може да завърши 0:0, ако момчетата търсят равен за тотото

10:56
Пенев: Дербито пак може да завърши 0:0, ако момчетата търсят равен за тотото
В навечерието на поредното вечно дерби ед­ва ли има по-подходящ събеседник от Димитър Пенев. Почетният президент на ЦСКА е имал пряко участие в голяма част от двубоите меж­ду „сини" и „червени" в последните 20 години. Пенев и в момента е най-авторитетният специ­алист, който може да говори за дербито, а дру­гите само да се съгласяват с мнението му.

- Последното Вечно дерби завърши с пост­ното 0:0. Как ще бъ­де сега?


- Да не търсят пак равен за тотото (смее се). Очаквам да стане хубав мач.

- Наскоро казахте, че се гледат трудно български мачове след световното пър­венство.

- Така е. Но това дерби идва тъкмо нав­реме. Ще се извиним на световния футбол и ще си го играем (смее се). Все пак ще гледа­ме водещите ни отбо­ри. Нека не се сърдят Литекс, Берое, Славия иЛоко(Сф), но ЦСКА и Левски диктуват мо­дата. Най-важното е самите футболисти да осъзнаят каква отго­ворност носят. Те зависят от шефове и тре­ньори, но на терена няма кой да ги дубли­ра като направят грешка. Сигурно ще е интересно, защото и в двата отбора има мно­го играчи, които тряб­ва да се доказват. Дер­бито е и мерило за ка­чество. Ще се види кои са можещи, кои имат само претенции, кои са се сърдили, че не играят по време на подготовката, но ня­мат място в отбора. Тези момчета на тере­на трябва да дадат всичко от себе си, за да ги приеме публика­та. Това е.

- Вие сте врели и кипели в тези дерби­та, докато Павел До­чев и Ясен Петров ще направят дебют като треньори. Ка­къв съвет ще им да­дете?

- Тези мачове не се водят трудно, но им пожелавам футболис­тите да си изпълнят задачите. Иначе сами-
те срещи са специални - има напрежение, не­вероятни голове, про­пуски. Затова има и хубави, и грозни победи, но дербитата се помнят.

- Често обаче ста­ват и груби мачове...

- Не, аз очаквам сега да е коректен двубоят. И двата отбора играят в УЕФА и знаят как свирят съдиите там. Няма да се подведат.

- ЦСКА и Левски бият в Лига Европа, но съперниците са им твърде скромни.

- Да. Въпреки че съ­перниците не са крите­рии и нашите са по­добри с една класа, все пак не допуснаха голо­ве. Чест прави и на президентите на двата клуба, че не отложиха мача. Ето, сега Левски ще почива по-малко, но след това сигурно ще има повече дни за възстановяване. Ние пък вече трябва да се ориентираме към европейс­ките квалификации. След един месец почваме c Англия, а от дербито ще си проличи дали имаме сили за да играе доб­ре националният отбор.

- Другия петък е жребият за следващия кръг на Лига Европа. Ще пътувате ли отново до Швейцария, за да изтеглите лек про­тивник за ЦСКА?

- Не се безпокоя за момента, защото ЦСКА ще е поставен и този път и ще изтегли по-скромен отбор. При всички положения обаче съперникът ще е по-силен от сегашния и мачовете ще са неп­редвидими. Ще видим какво ще стане, никой няма гаранция. Вижте един Литекс - имат всичко - нов стадион, нов отбор, но идва ед
на Жилина и пак си жили. Не си променят характера.

- В ЦСКА се събра­ха много италианци, как ще се адаптират в отбора?

- Треньорът и ръко­водството в лицето на Емил Костадинов трябва да преценят как ще стане това. Аз от моя страна ще ги под­крепя, ако те бъдат достойни заместници на бившите ни големи футболисти.

- Всеобщо е мнението, че италианците са отлични защитни­ци...


- Дай Боже, да са добри, за да не ги пос­рещнат с недоволство още от първите мачо­ве. За мен е важно обаче и младите мом­чета да ги догонват. Те сега седят на пейката и гледат отстрани, но нека не се сърдят, а да работят много повече. Нищо добро не ги ча­ка, ако продължават да са активни най-вече по дискотеките. И по на­ше време имаше му­зика, вино и бира, но работехме повече не терена. Това е разлика­та.


- Свали ли ЦСКА напрежението, което се натрупа, след като отборът загуби при представянето си с 2:5?

- Напрежението в ЦСКА винаги си го има. На мача с кипър­ците се получи едно леко подценяване, ед­но изчистване, едно наместване - кой ще е титуляр, кой ще е из­вън състава. Това деб­нене го има навсякъде - и в Реал Мадрид, и в Ливърпул. Разликата е, че при тях са големи пари, големи проценти, при нас всичко е дребно.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация