Румен Вълков за \"Аматьори срещат професионалисти\"

09:19
Румен Вълков за \"Аматьори срещат професионалисти\"
Разговаряме с президента на Аматьорската футболна лига Румен Вълков за завършилия през миналата седмица турнир "Аматьори срещат професионалисти", организиран от "Ариана" със съдействието на БФС и АФЛ.

- Г-н Вълков, каква е равносметката на Аматьорската футболна лига сред приключването на първия по рода си турнир "Аматьори срещу професионалисти", проведен от вашата организация и "Ариана"?

- На първо място бих искал да отбележа, че най-големият успех на този турнир, който бе отчетен както от спонсора и съорганизатор на събитието - "Ариана", така и от самите участници, беше перфектната спортна организация. Говоря за делегатски състав, съдийски апарат, обслужващ персонал на състезанията, материална база и медицинско обезпечаване, а да не подценяваме и охраната. Всички тези компоненти бяха осъществени благодарение на Българския футболен съюз и участниците в турнирите из цялата страна останаха възхитени, защото се докоснаха до иситнския професионализъм, въпреки че все пак ставаше дума за аматьорска надпревара.

- Какви бяха най-сериозните проблеми, докато вървяха турнирите?


- За радост нямаше никакви по-съществени инциденти. Извършихме огромен обем от работа, за да се стигне до финала на Националния стадион "Васил Левски", който трябваше да излъчи крайния победител и той да се изправи в мач срещу шампиона на България Литекс. Като че ли най-голямото предизвикателство пред нас си остана фактът, че желаещите да участват бяха повече от капацитета на базите. Вярвам, че коцнернът Ариана е останал доволен от нашето сътрудничество и догодина сигурно ще направим турнира отново, но този път ще търсим по-голяма масовост.

- Какви хора се записаха да участват в турнира?

Интересното е, че по изготвената от нас предварително наредба в отборите нямаха право да участват футболисти от "А", "Б" и "В" групите, което е логично, тъй като все пак състезанието е за аматьори. Но беше пълно с млади момчета на възраст между 20 и 25 г., които играят редовно футбол - дали в махалата или на терените с изкуствена трева, каквито има почти във всеки град вече. Установихме, че към минифутбола има огромен интерес.

- В кои градове отчетохте най-голям интерес?

- Естествено, в София. Оттук тръгнахме и беше нещо като пилотно издание преди турнирите в другите градове. Определено хората ни изненадаха и догодина ще трябва да го организираме с предварителни кръгове и пресявки, за да може всички желаещи отбори да получат шанс. Ще го разгърнем в два или три уикенда, тъй като само за едни петък, събота и неделя нямаше как да проведем всички мачове. В София имахме капацитет да запишем максимум 260 отбора, а имаше още доста желаещи, останали извън схемата. Това догодина не трябва да се повтаря. Иначе в Благоевград, Пловдив, Варна и Бургас също имаше огромен интерес, но там вече бяхме подготвени и успяхме да се справим с наплива.

- Как се справихте със скептицизма около участието на Литекс? Никой не вярваше първоначално, че шампионът на България ще се съгласи да се включи в подобен турнир.

- Тук заслугата е изцяло на Българския футболен съюз и на Литекс, разбира се. От клуба демонстрираха модерно мислене и подходиха изключително сериозно към събитието, като по-този начин го легитимираха на футболната карта на България. В крайна сметка всичко е в името на шоуто и популяризирането на играта. Идеята за такъв турнир е новаторска и интересна, но вече е била осъществявана на много места в Европа. Ето, че и ние се наредихме сред държавите, които са я реализирали.

- Каква е следващата стъпка в процеса по популяризиране на футбола в България, с която е свързана работата на Аматьорската футболна лига?

- На мен много ми се иска да се нагърбим и да успеем да организираме такъв турнир, само че на ниво юноши. Предстоят ми разговори с Министерството на образованието за възкресяването на ученическите игри - за мен там е истината във футбола. Навремето имаше изключително силни ученически футболни турнири, където се играеше много сериозно и имаше огромен заряд. Бих искал да стигнем поне до зонално ниво, а, живот и здраве, ако съберем средства, да организираме и републиканско първенство за училищни отбори. Така ще свържем отново футбола и училището. Това ми е мечтата.

- Големите предизвикателства пред аматьорския футбол през 2010 г.?


- Финансови, естествено. Отборите трябав да издържат някак си този сезон, който се задава. Аматьорският футбол е тясно обвързан с общините, не може без тях. Нашите клубове са 90 процента обищнски, оттам се финансират. И така трябва да бъде. На много места обаче приоритетът е мъжкият футбол, а това е грешка според мен, защото призванието на аматьорския футбол са децата и юношите. Там трябва да бъде акцентът.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

vladimir_vn
27.07.2010 10:23

Чест му прави поне,че признава за грешките в организацията- факт е,че не бяха подготвени за толкова много желаещи да участват в турнира отбори.
Иначе колкото до самия финал срешу Литекс,някак си мина мужду капките без да се акцентира от него в пресата.Някой знае ли при какъв резултат е завършил мача?