Как ще се справят новаците в \"А\" група?

09:08
Как ще се справят новаците в \"А\" група?
Новаците в "А" група са известни отдавна, не се знае какво ще направят трите отбора сред най-добрите.

За първи път в историята си Калиакра Каварна влезе в "А" група. Академик София се връща след 28 години изгнание по долните дивизия. Същото стори и Видима Раковски, но само след два сезона.

"Студентите" имат славна история - гордеят се и с победа над Милан в Европа (4:3). Най-стабилен финансово е Калиакра, има модерен стадион и е от малкото в елита с осветление. Видима Раковски също лицензира стадиона си в Севлиево, докато Академик ще посреща гости на ст. "Славия".
Академик ще опита да презавери семестъра в "А" група с Владимир Манчев в атака и 13 студенти от НСА в отбора.

Бившият нападател на ЦСКА започна да реди гол след гол в подготовката, а в тима е и Едис Селемински, синът на треньора Самир. Наставникът ще се води формално спортно-технически директор, защото няма лиценз за "А" група.

"Студентите" се готвят за елита на базите на НСА. Групата е от общо 25 души, по-голямата част от които учат в спортната академия.

Академик има малко, но верни фенове.

"През миналия сезон започнахме с публика от 50 човека, а в края имаше по 500-600 на мач - казва Селимински. - Ако играем истински, ще дойдат и повече. Разчитаме на публика от млади хора и студенти."

Големият трансферен удар е Владимир Манчев. Звездата ще играе в Академик поне до края на есенния полусезон. Не случайно при първата тренировка останалите играчи се наредиха зад Манчев и го оставиха да поведе колоната...

"Още не е съвсем подготвен, но влиза във форма", смята Селимински.

Финансово клубът е обезпечен и засега няма проблеми. Феновете мечтаят един ден отново да гледат как Академик бие Милан, но първият изпит е оставане в елита...

Академик назначи турчина Айхан Бал да помага за трансферите и международните отношения. Чужденци сред играчите няма.

"Целта ни през новия сезон е да побеждаваме във всеки мач - декларира Селимински. - Можем да бием и ЦСКА, и Левски... Но поотделно, не заедно!"

"Студентите" дори си имат клубен химн с припев: "Осеяни със слава и рекорди са клубните ни сини знамена - в Академик уверени и горди, предвожда ни победно младостта."
В Калиакра чалгата е забранена

Рок отборът на Калиакра за първи път влиза в "А" група. В тима от Каварна чалгата логично не е на почит заради кмета на града Цонко Цонев.

За сметка на това градоначалникът не пропуска да почерпи отбора след победа в най-добрите рибни ресторанти край морето. Калиакра на два пъти бе близо до елита, но успя от третия опит.

Треньор на тима е бившият защитник на ЦСКА Филип Филипов, който води и Вихрен в елита. За разлика от бившия си тим, където работеше с десетки чужденци, този път Филипов ще разполага изцяло с българи. Треньорът заведе играчите на тежък подготвителен лагер в Трявна, но никой не проплака. Явно в Калиакра мързелът също не е на почит...

Отборът направи дълъг рейд за купата през миналия сезон и вече се кани на грандовете в елита. Тимът привлече опитния Светослав Петров от ЦСКА, вратаря Йордан Господинов и Николай Петров от Славия и талантливия Мартин Димов от Левски. Единствени от новаците каварненци се чувстват сигурни за оставането в елита. В града виждат дори като по-близко класирането в евротурнирите, отколкото връщането в "Б" група. Клубът обяви, че селекцията вече е приключена и с тези играчи ще води битки в "А" група.

Градският стадион също е повод за гордост - има 5000 седящи места, 2000 от които са покрити, сектор за гости с 500 места, електронно табло, ВИП ложа със 100 места, безжичен интернет. Морската арена е и една от малкото у нас с електрическо осветление от 1100 лукса.

Феновете в Каварна също обичат да подкрепят отбора. На някои от мачовете в "Б" група идваха по 3000 зрители, а за дербитата в елита се очаква стадионът да е препълнен.

Капитанът Иван Райчев се похвали, че атмосферата в състава е много добра.

"Имаме 10-ина нови момчета, които веднага паснаха. - каза Райчев. - Това е учудващо, очаквах да е проблем, но засега няма такова нещо."

Видима залага на българското

Видима Раковски ще залага само на българи при новия си опит за летене в елита. От миналогодишния отбор останаха 10 играчи и дойдоха 13 нови. Видима взе прокудения от ЦСКА Александър Бранеков и привлече Самет Ашимов от Миньор.

Да помогнат, в мисията дойдоха още Николай Цветков от Спортист и Анатоли Тодоров от Локо (Мз), а под наем от Литекс пристигна Цветомир Панов.

"Разчитаме много и на момчетата от школата - признава треньорът Димитър Тодоров. - С нашия бюджет нямаме възможност да привличаме класни чужденци."

Отборът се надява през новия шампионат да няма забавяния на заплатите подобно на миналия сезон в "Б" група.

"По-добре да получаваме по-малко, но да бъде редовно - пожелава си Тодоров. - Радвам се, че влязохме в "А" група по време на финансовата криза. Имаме уверението на ръководството, че всичко със заплатите ще бъде точно, за да можем да се концентрираме върху футбола."

Тодоров води отбора и при предишното му участие в "А" група.

Финансирането на клуба идва от заводите на "Идеал стандарт", Общината на Севлиево и акционери.

"Всеки помага с каквото може", заяви Тодоров.

През този сезон бюджетът е с около 50 процента по-висок.

"Целта на отбора звучи банално, но е такава - утвърждаване в елита - признава треньорът. - Няма да ни убият, ако се върнем в "Б" група, но искаме да оцелеем."

Видима се гордее с перфектно състояние на терена на стадион "Раковски". Трибуните са ремонтирани, създадени са 20 нови ВИП места за "скъпи гости".

Тимът от Севлиево се надява на сериозна подкрепа от феновете в мисията "оставане в елита". На последните двубои в "Б" група идваха около 2000 запалянковци. Капацитетът на стадиона е около 6500 места.

"Сега се надяваме на все повече фенове - каза Тодоров. - Все пак в региона сме само ние и Литекс, дано да ни подкрепят..."

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари