Ирландия вярва в успеха на Клифтънвил

09:37
Ирландия вярва в успеха на Клифтънвил
Цяла Ирландия сяда пред телевизорите във вторник вечер, за да гледа историческия за клубния й футбол двубой между ЦСКА и Клифтънвил.

Феновете и пресата вярват, че най-сетне техен отбор може да направи нещо значимо в Европа. Надеждите са, че хората на Еди Патерсън са в състояние да излъжат българите, както направиха миналата седмица с Цибалия.

Рони Макфал, мениджър на другия представител на Северна Ирландия в Европа - Портадаун, заяви пред "Белфаст Телеграф", че никога друг път техните отбори не са играли толкова сполучливо в Европа. "Нямаме пари, бедни сме, но можем да направим и повече", казва той.

"Ето че Клифтънвил вече е пред исторически двубой с българския ЦСКА", твърди Макфал. Неговият Портадаун пък първо елиминира Сконто Рига и след това отстъпи трудно с 2:3 пред азерите от Карабах. През този сезон в Европа северняците са изиграли общо десет мача, от които загубиха само три. "Миналия сезон имахме седем загуби в осем мача, вкараха ни и 33 гола", припомня "Белфаст Телеграф".

"Доскоро участието ни в Европа се изчерпваше c две загуби и отпадане", добавя мениджърът на Портадаун. "Този сезон сме по-силни и по-горди откогато и да било друг път. Мисля, че ако се подготвяме по-добре и сменим манталитета си, ще имаме и повече успехи". Рони Макфал добавя, че липсата на пари е най-големият проблем пред отборите от страната. Повечето футболисти са с аматьорски статут.

"През лятото футболистите излизат в отпуск и отиват на почивка точно когато са мачовете в Европа", оплаква се ирландецът. "Нито можеш да ги събереш на лагер, нито нищо. Това е неприемливо!".

Макфал добавя, че ако Клифтънвил се справи и с ЦСКА, това ще даде страхотен импулс на футбола в страната.

"Нашите отбори вече гледат със задоволство на изявите си в Европа", обяснява още Макфал. "Още повече че приказката за Клифтънвил все още не е приключила".

Европейските клубове имат доста повече пари от тези в Северна Ирландия, затова е време да се сравним с тях по финансиране, добавя Макфал, който води Портадаун повече от 20 години.

"Ако се представите силно в Европа, УЕФА ще ви даде повече пари", твърди ирландецът. "С тях може да си доразвиете отбора или да ги вложите в стадиона си. С повече пари ще бъдем по-конкурентни".

В Ирландия завистливо отбелязаха, че Клифтънвил вече е заработил 180 хиляди евро в Лига Европа.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация