Борисов: Нормално е ЦСКА да е на голяма загуба

15:34
Борисов: Нормално е ЦСКА да е на голяма загуба
Единият от собствениците на ЦСКА - Димитър Борисов, даде вчера обширно интервю за "Тема Спорт", в което коментира всичка актуални въпроси около клуба.

- Г-н Борисов, справка в търговския регистър показва, че през 2009 година ЦСКА е на загуба от 11 милиона лева. Приходите са ви едва 2.75 милиона, а разходите 13.75 милиона. Защо се стигна до тези отчайващи финансови показатели?

- Не смятам, че това са отчайващи финансови резултати. По принцип, когато станахме собственици на ЦСКА, задълженията към трети лица възлизаха на над 30 млн. лв. Нормално е при погасяването на тези суми разходите да са много повече от приходите. Освен тези близо 14 млн. лв., които са вложени от "Титан", капиталът на ЦСКА е увеличен от 500 000 лв. на 6 млн. лв., така че парите, вложени в ЦСКА, са над 20 млн.лв. за 2009 година. През тази година също сме вложили доста пари. Станахме собственици на ЦСКА в един тежък период за клуба и сега имаме да наваксваме в 3 направления. Едно от тях е изчистване на старите задължения на клуба. Второто направление е изграждане на боеспособен отбор, което включва закупуването на нови футболисти. И трето - реновиране на морално остарялата материална база на футболния клуб. Работим паралелно в трите насоки и затова разходите ни са големи.

- Откъде идват парите, с които издържате клуба, и как ще си ги върнете?

- Парите идват от нашите структури, от структурите на "Титан Интернешънъл Холдинг" и от други наши търговски предприятия. Това са изцяло фирмени пари, които ние влагаме в ЦСКА. А това, дали и как ще се върнат, никой не може да прогнозира.

- Преди една година казахте, че намалявате заплатите, а се оказва, че харчите за месечни възнаграждения повече, отколкото Александър Томов?


- Качеството на футболистите, които заварихме в ЦСКА, и целите, които сме си поставили, ни принудиха да направим спешни покупки на нови футболисти и по този начин бройката на състезателите беше увеличена. Оттук дойде и увеличението на фонд "Работна заплата". Нашият стремеж е да изградим едно ядро от 7-8 основни състезатели и около тях да надграждаме с нови качествени попълнения.

- Като теглим чертата, се получава, че финансовите показатели на ЦСКА са трагични, а освен това отборът няма и резултати на терена... Клубът не е спечелил нито едно отличие под ваше ръководство, а в същото време останахте последни в групите на Лига Европа. Как ще промените този баланс през новия сезон?

- Финансовите резултати на ЦСКА при "Титан" не могат да се нарекат трагични, защото всеки отбор се издържа от своя собственик. Аз в България не знам клуб, който да се самофинансира чрез продажба на билети, фенартикули, телевизионни и рекламни права. Що се касае до отличията и резултатите на терена - те идват само когато има спокойствие около един клуб. За жалост ние все още не можем да обърнем негативната тенденция, с която се пише и говори за ЦСКА в медиите. Отделно в чисто спортно-техническо отношение ние като ръководство сме направили и някои кадрови грешки. Имам предвид привличането на треньори или футболисти, които не оправдаха нашите очаквания. Не забравяйте все пак, че за да останем последни в групите на Лига Европа, преди това влязохме в тях след победа в Русия над Динамо Москва.

- Защо не привлякохте централен нападател и вратар, а взимате някакви леви бекове от втора дивизия на Италия, които на всичкото отгоре са и контузени?

- Процесът по привличането на централен нападател и евентуално вратар стои отворен. Работим в тази насока, но не е никак лесно да се привлече нападател, който да е наистина класен и да сме сигурни, че ще ни свърши работа. Някои неща изискват повече време и търпение. Не искаме да прибързваме, защото после може да съжаляваме. Знаете, че доста често големите клубове правят трансфери в последния момент. А що се касае до привличането на чужди футболисти, било то от 1-ва или 2-ра дивизия, това е нашата преценка и ние смятаме, че те ще повишат класата на отбора. Видяхме, че на световното няколко играчи, които доскоро се състезаваха в Трета Бундеслига, бяха звездите в отбора на Германия. Не е важно в каква лига играеш, а какви качества притежаваш и какви перспективи имаш за развитие. В тази връзка Грило е само на 23 години и в негово лице виждаме футболист, който може да свърши добра работа на ЦСКА в дългосрочен план и дори на определен етап да ни донесе финансов дивидент. Същото се отнася и до Нелсън, който също е на добра възраст.

- В понеделник по обед от клуба излезе информация, че първият ви мач от Лига Европа остава на 29 юли, след като вече е било ясно, че е изтеглен с два дни по-рано. Защо се стигна до тази ситуация?

- Недоразумението, което се е получило при информацията, е поради факта, че Емил Костадинов от няколко дни е в отпуск и най- вероятно не е бил запознат с кореспонденцията на клуба, което ние приемаме за сериозен организационен пропуск. В никакъв случай обаче не сме крили информация. Такива твърдения са абсурдни. Това решение на УЕФА не е станало факт по молба на ЦСКА.

- Да преминем към конфликта ви с част от феновете и по-точно с Димитър Ангелов-Дучето. До преди година той често идваше в офиса ви и имахте много добри отношения. Само нахлуването на феновете в Мездра ли доведе до проблемите между вас?

- Държа да подчертая, че конфликт между ръководство и фенове няма. Има конфликт между ръководството и една малка част, навярно около стотина привърженици начело с Димитър Ангелов - Дучето. Ние като собственици не знаем от какво е породен този конфликт. Доводите, които се изтъкват - за ДЮШ, за слабата игра на отбора, за цените на билетите, не са повод за нахлуването и гоненето по терена на футболистите на ЦСКА. За първи път от 20 години извършваме капитален ремонт на базата в Панчарево. Нашето желание е цялата школа плюс първият отбор да тренират там. Идеята за ДЮШ е да бъдат изградени пет нови терена, да бъде направен подбор на треньори и не виждам повод за каквото и да било притеснение в тази насока. Така че изтъкваните аргументи явно не са тези, а има някакви други причини.

- Как гледате на предложението на Дучето феновете на ЦСКА, които са си закупили абонаментни карти, да могат да избират президента на клуба?


- В Европа има много малко клубове, в които е възприета тази схема. Не съм сигурен, че тази идея може да проработи в България и ще дам пример - в момента за сектор Г има закупени едва десетина карти. В тази връзка, ако приемем, че феновете решат да изберат Дучето за президент на ЦСКА, единственото нещо, което остава неясно, е кой ще дава пари за клуба. Нали не мислите, че с парите от десет карти може да се издържа ЦСКА? Това са несериозни предложения за нашата действителност. Не е възможно някой да дава пари, а друг да управлява и да ги харчи. Никой не е по-голям от ЦСКА.

- Преди години 4 години Васил Божков каза, че Димитър Ангелов-Дучето живее на гърба на футбола. Споделяте ли неговото мнение?

- Когато има конфликт, винаги е намесен един от трите фактора - любов, пари и власт. Като изключим любовта и властта, остават само парите. Като се заговори за пари, винаги изскачат няколко теми - фалшиви карти, фалшиви билети, организирано "нахлуване" в сектора без билети. Всичко това е бизнес и той се движи от някого. Така че дали споделям мнението на Васил Божков или не, вие сами можете да си отговорите.

- Не е ли твърде неразумно да вдигате цените на талоните в сектор "Г" от 2 на 10 лева само за една година? Никъде няма подобно увеличение само за 12 месеца...

- Идеята на ръководството за цените на билетите в сектор Г е да бъде стимулирано закупуването на абонаментни карти, както е навсякъде в Европа. Цените от 10 лв. са напълно разумни, но нашата грешка като ръководство е, че не ги увеличихме постепенно и много по-рано и затова сега се стигна до такъв голям скок. Още в началото на миналия сезон трябваше да предприемем действия в тази насока, но не го направихме, което го отчитаме като грешка. Обидно и срамно е за клуб като ЦСКА да продава талони на стойност 1 и 2 лева. Аз съм сигурен, че по-голямата част от феновете, да не кажа почти всички, осъзнават и разбират необходимостта от тази промяна и я приемат. Цените на билетите и абонаментните карти са напълно нормални и те не могат да са повод за конфликт с феновете. Аз съм сигурен, че привържениците ще подкрепят отбора. Нямам съмнения, че това ще се случи и в първия ни мач от Лига Европа на 27 юли и по време на вечното дерби с Левски на 1 август. Всичко останало са опити за провокации и манипулации.

- Какво ви накара да вземете сръбски треньори в школата на ЦСКА и да освободите българските?

- Ние смятаме , че в школата на ЦСКА трябва да работят професионалисти. Както в първия отбор има българи и чужденци, така е нормално и в школата да има чужденци. Погледнете големите европейски отбори. Там играят 17 - 18-годишни футболисти наравно с мъжете. Тук, в България, един футболист на 22 години го водим още за юноша. Да не забравяме още, че в школата на Реал Мадрид, пък и на други отбори също са работили и работят чужденци. Нас ни интересува в школата на ЦСКА да се въведат ред и методологии, които да дадат необходимите резултати. За целта беше променено ръководството на ДЮШ и част от треньорите. Паралелно с това създаваме необходимата база - 5 терена, съблекалня и всички необходими средства, за да може да се работи нормално.

- Защо не направихте ремонт на "Армията" и не останахте да играете там, вместо да се местите на "Васил Левски"?


- Направихме оценка на състоянието на стадион "Българска армия" . Резултатите от нея са такива, че на това съоръжение живота е свършил. Нашият стадион е строен върху насип и не е възможно реконструирането му и безопасното му ползване като такъв. Примерите за ремонт на стадиони, които се дават, са за такива, строени от бетон, които подлежат на ремонт. Дори един
козметичен ремонт би струвал между 8 и 10 млн. евро. Но дори и с този козметичен ремонт, през 2012 година "Армията" пак ще бъде неизползваема и няма да отговори на изискванията. Това означава, че тези пари ще бъдат хвърлени на вятъра.

- Ще има ли ЦСКА нов стадион и кога ще се случи това? Засега има само обещания и проекти.

- След 2012 г. България ще остане без действащи стадиони, с изключение може би на един или два. Ще бъде много жалко България като член на ЕС да усвои челния опит на Северна Корея - всички мачове от първенството да се играят на един стадион, започвайки от понеделник 10 часа сутринта и завършвайки късно в неделя. Всички ние и спортната общественост трябва да се обединим около идеята за изграждането на нови стадиони. Проблемът със стадиона не касае само ЦСКА. Той засяга повечето от клубовете в А и Б група. Разбира се, когато се строят такива съоръжения, те трябва да бъдат ефективни и да има възвръщаемост от тях. Тук не говорим за стадион и мол. Аз силно се надявам и вярвам, че ще успеем заедно с проектантите да убедим обществеността, че съоръжението, което искаме да изградим, няма да застраши Борисовата градина

- Какво се случва с Мишел Платини? Точно преди 11 месеца го привлякохте от Черноморец с договор за твърде сериозна сума. Защо не погасявате задълженията си по трансфера?

- Това са вътрешнофирмени отношения между двата клуба, които уточняваме. Имаме разминавания, но вярвам, че в крайна сметка ще стигнем до единомислие.

- Каква е оценката ви за работата на Емил Костадинов и Павел Дочев? Случихте ли най-после на точните хора, които биха могли да работят успешно в дългосрочен план?


- За оценки е рано да се говори, но и двамата се ползват с пълното ни доверие и се надявам да работим заедно в дългосрочен план. Аз ще съм много доволен, ако в следващите поне 3 години Костадинов и Дочев работят като екип в ЦСКА. Това ще означава, че се справят по най-добрия начин.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация