Камбуров: Направих име и 10 фенове не ми влияят

11:30
Камбуров: Направих име и 10 фенове не ми влияят
Нападателят Мартин Камбуров е име в българския футбол, което няма нужда от представяне. Голмайсторът на Локомотив София е сред най-добрите нападатели в "А" група. Печелил е три пъти приза за стрелец №1 на първенството, стана шампион на България с Локо Пловдив през 2004 г., а две години по-късно вдигна и титлата на ОАЕ с отбора на Ал Ахли. След неуспешен период в Гърция, Камбуров се върна у нас през 2009 г., за да облече фланелката на тима от Надежда и да се превърне в кошмар за Левски. Лидерът на Локомотив отдели внимание на читателите на "7 дни спорт".

- Г-н Камбуров, Локомотив победи в последната си контрола стойностен отбор като Макаби Хайфа. Мнението ви за мача и подготовката на тима?


- Няма как да не съм доволен от двубоя с израелците. Това беше най-стойностната ни проверка и направихме добър мач. Бихме само с 1:0, а реално можеше победата да бъде много по-изразителна. Подготовката върви по план. Вече мина първият лагер в Банско, остава още малко от втория в Правец. Най-важното е, че нямаме никакви контузени футболисти. Всички сме пределно мотивирани да започнем новия сезон по най-добрия начин.

- Как ви се виждат новите попълнения? Ще се впишат ли според вас в схемата на треньора Димитър Васев?


- Щом са привлечени в Локомотив, значи Васев е запознат с качествата им. Включиха се добре в контролите, тренират здраво, както всички. Атанас Атанасов и Боян Пейков са отлични футболисти. Искрен Писаров също. Другите нови са Лахчев и Романов. Вярвам, че ще помогнат на тима.

- Какви са целите пред клуба?


- Този път нямаме поставени цели. Важното е да показваме най-доброто, на което сме способни, във всеки мач и резултатите няма как да не дойдат. Имаме всички предпоставки да направим добър сезон и да завършим на по-горно място от четвъртата позиция, на която финиширахме през миналия шампионат.

- Каква беше причината от реален кандидат за титлата в края на последното първенство да не се класирате дори в евротурнирите?

- Всичко е много комплексно. Всеки трябва да поеме отговорност и да види собствените си грешки за този провал. Ние, футболистите, треньорите, ръководството, феновете - всеки трябва да си направи равносметка. Явно, за да не се класираме в Европа, са допуснати грешки на всички нива. Това е съвсем нормално. Направихме 5-6 слаби мача накрая и логично останахме четвърти. Аз вече съм наясно къде съм сгрешил. Наистина пропуснах някои положения, които и на тренировка няма да изтърва. Всеки футболист обаче има както силни, така и слаби двубои. Няма безгрешни. Не трябва да живееш с миналото, а да гледаш напред. Да се учиш от грешките си и да не ги повтаряш. Само така може да се развиваш и да постигаш още и още успехи.

- Оставате ли със сигурност в Локомотив? Пращаха ви къде ли не през този трансферен прозорец. Сега се заговори за оферта от китайския Далиен?

- Да, наистина цяло лято се спекулира с тази тема. Ако има нещо сигурно, вие първи ще го разберете. Засега обаче няма. На този етап продължавам да бъда футболист на Локомотив. Имам договор за още една година и си го изпълнявам. Аз вече казах, че ако има оферта, която устройва клуба и мен лично, ще си тръгна.

- Какви бяха реалните оферти към вас до момента? Имаше ли от Цървена звезда, от Омония?

- От чуждестранен отбор имаше само от полския Полония. Няколко отбора от Азербайджан също питаха за мен, но казах на ръководството, че не желая да играя в тази страна. Определено не ми е любима дестинация. Не исках да се отдалечавам толкова много от България. Сега ме викат и в националния отбор, а ако бях приел оферта от Азербайджан, щях да си затворя вратата за представителния ни тим.

- Защо се провали трансферът в Левски?

- Имаше неразбирателство между шефовете на двата клуба. От Локомотив са ми поставили трансферна сума и държат да я получат, ако си тръгна. Гонзо ми се обади и от моя страна нямаше никакви проблеми. Държа да съм ясен, защото пак се изговориха разни работи как Мартин Камбуров е отрязал за пореден път Левски. Това не е така, защото условията ме устройваха, но сумата, която са предложили сините, не се е харесала на шефовете ми в Локомотив. Това е.

- Имаше конфликт между вас и феновете на Локо в края на миналия сезон. Поведението им беше меко казано странно и учуди много хора. Вече всичко наред ли е и говорихте ли с тях?


- Не съм говорил с никой от тях и не виждам защо да го правя. Аз нямам конфликт с абсолютно никой. Те решиха да се държат по този начин. Ако искат да продължават да ме освиркват във всеки мач, тяхна работа. Всички, които ме познават, знаят, че се раздавам за отбора, в който играя. Няма лошо да ме плюят. Лошото е, че нищо не зависи от тези хора. Вече го казах - няма как 10 фенове да определят случващото се в клуб като Локомотив.
Ако могат да ми прекратят договора, нека го направят. Няма проблеми. Не виждам обаче как ще го сторят това нещо.

- Играхте в последните мачове на националния отбор. Очаквате ли да получите повиквателни и за предстоящите европейски квалификации?

- Всичко зависи само и единствено от самия мен. Продължавам да тренирам както до момента. Селекционерът Станимир Стоилов ме наблюдава и ще прецени мога ли да помогна или не. За всеки футболист е голяма чест да облече фланелката на националния отбор. Аз не правя изключение.

- Какви са шансовете да се класираме на финалите в Полша и Украйна през 2012 г. със съперници в групата като Англия и Швейцария?


- Винаги има шансове. Вече няма слаби отбори и няма да изненадам никого с това твърдение. Особено в Европа отборите са много силни. Видяхме на световното в ЮАР как се представиха тимовете на Словакия и Словения. Нападател като Димитър Бербатов ще липсва на отбора, но той вече взе своето решение да се откаже. Сега трябва да компенсираме липсата му с колективна игра. Вярвам, че ще се класираме на следващото европейско.

- Постигнахте много във футбола. Има ли нещо, за което съжалявате в кариерата си до момента?


- За нищо не съжалявам. Удовлетворен съм от развитието ми на футболист и постигнатите резултати. Искам да продължа да играя на високо ниво поне още 3 години. Малко ми е гадно, че изпуснах евротурнирите през този сезон, защото там са големите мачове. Постигнал съм много в България и за нашите стандарти съм се изградил като име.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация