Левски играе за 90 хиляди евро

11:17
Левски играе за 90 хиляди евро
Боят за място в Европа настана. Или иначе казано - битката за парите започва. Първи тръгва шампионът Литекс, втори - бронзовият медалист Левски. Съперниците Рудар и Дъндок уж изглеждат леки, ама никой не смее да им се зарадва.

Защото сенките на Тампере, БАТЕ Борисов, Жилина и Дебрецен тегнат над Герeна и Ловеч. Срещу тези "дребосъци" сините се осраха, Литекс, да не останe по-назад, също падна от БАТЕ Борисов. Така с лека ръка бяха пропилeни точките, заработени през 2005 г., когато три отбора влязоха в групите на УЕФА, а два излязоха. Само четози коефициент догодина ще иде по-дяволите и няма да важи. И ако сега Левски, Литекс, ЦСКА и Берое не направят нещо, догодина ще сме при най-големите слабаци.

Предстоящите мачове са не само за коефициенти, но и за пари. При това не лоши. Особено за българските отбори, които се радват на всяко спестено левче и вият при мисълта за намаляване на телевизионните права наполовина. Миналия сезон Левски участва в предварителните кръгове на Шампионската лига, не успя и игра в Лига Европа. Там спечели един мач.

И от цялата тази работи заработи 3 млн. евро, което както и да го погледнеш, си е половината годишен бюджет на клуба, че и отгоре.

Очаква се УЕФА да вдигне бонусите за мачовете в Лига Европа. Парите можело и да станат повече, ама още не и сигурно дали ще е този или от следващия сезон. Към момента се знае едно - който премине даден предварителен кръг в турнира, прибира 90 000 евро. Впоследствие парите могат да скочат до 150 000, ако в Нион вземат решение за увеличение.

Така, капка по капка, касата се пълни
- още 90 000 за прескачане на третия кръг, минеш ли и плейофите - печелиш 900 хил., защото вече си в групите. И ето ти ги минимум 1 млн. за някакви си 6 мача, а всяка точка в групите са плаща добре - за равен се дават 70 000 евро, а за победа - 140 000. Те могат да стигнат до 200 000 и 100 хил.
Чисто и просто казано - отстрани ли Дъндок, Левски ще прибере поне 90 000 евро. Оттам-нататък сумата може само да расте. За парите се облизват и в Ирландия, но са почти сигурни, че ще се разминат с тях.

"Никой не очаква от момчетата на треньора Йън Фостър да отстранят българския гигант Левски, но се надяваме поне на приличен мач в София, за да има някакви надежди за реванша", написа журналистът Сен Райън от ирландския "Индипендънт". Какво да направиш срещу примирил се със съдбата си отбор, освен да го биеш? Само дето не е много ясно дали и в Дъндок мислят като журналиста Райън. До отговора не остана време.

Шампионът Литекс пък ще играе за много повече пари, тъй като Лига Европа е бледа картинка в сравнение с Шампионската лига, където се разиграват милионите.

Оранжевите вече имат заработени едни 200 000 евро, които УЕФА раздава на участниците в турнира, които са шампиони на страната си. Ако отстранят Рудар, в Ловеч ще намажат още 130 000. Същите са парите и за успех в следващия трети кръг, където Литекс отново ще е поставен. Участие в четвъртия кръг вече доближада отбора до големите пари, защото при всички положения ще играе до зимата в Европа - било то в групите на Лига Европа, или в тези на Шампионската лига. В първия случай сумата е колосална - 7 млн. евро, във втория е 1 млн. плюс бонусите от предварителните кръгове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация