Червенков: Литекс е като братство

09:53
Червенков: Литекс е като братство
Утре шампионът на България Литекс започва участието си в Шампионската лига. Треньорът Ангел Червенков ще изведе отбора срещу черногорския Рудар в първи мач от втория квалификационен кръг на обновения градски стадион в Ловеч. Летвата пред Литекс се вдигна - групите на Шампионска лига и защита на титлата. За очакванията и реалността Ангел Червенков говори пред "7 дни спорт".

- Г-н Червенков, готов ли е Литекс за старта на сезона?

- Спокойно мога да кажа - да. Вече сме се настроили за пьрвия мач от Шампионската лига, чакаме Рудар. Всички се убедиха за колко кратко време успяхме да ремонтираме стадиона. Вече има модерен европейски вид, удоволствие за всеки футболен фен. Отборът също е добре подготвен, работихме много сериозно. Така че очакваме мача във вторник без никакви притеснения.

- Много вдигнахте летвата с представянето си от миналия сезон. Сега очакванията към Литекс са големи, отразява ли се това на вас и футболистите?

- Вижте, има очаквания, има и реалност. Това, че нашият екип завиши критериите, не е изненада. Въпросът бе самите футболисти да осъзнаят, че имат възможност да играят в Европа, да покажат добър футбол и да разкрият своя потенциал. Това обаче минава през задължителния професионализъм във всяко едно отношение - много лишения, концентрация, труд и постоянство. Надяваме се, че сме на прав път и ще се справим. Трудно обаче е да се гледа по-конкретно в бъдещето - докъде, как може да се развива отборът.

- Ще бъде ли провал за отбора, ако не успее да защити титлата си?


- В България лесно се залита по това какво и къде трябва да се получи нещо. Първо трябва да сме реалисти и след това да гледаме на нещата по-позитивно. А ние винаги даваме оценки на всичко и обикновено сме от едната крайност на другата.Моята идея е с треньорския екип да развиваме отбора, за да видим докъде ще стигне. Да видим на какво са готови футболистите за своя клуб. Искаме от тях максималното, а какви резултати ще донесе това, бъдещето ще покаже. На прага сме на Шампионската лига и на първенството, готови сме за сериозни мачове.

- Литекс отново бе скромен на трансферния пазар.

- За да се развива отборът, за да се вдига класата му, не е нужно да идват много футболисти. Аз искам конкуренцията сама да се засилва отвътре, а не с куп нови попълнения. Литекс разполага с много качествени футболисти - по двама на всеки пост. Колективът е най-силната страна на отбора. Всички момчета са като братя - разбират се перфектно, помагат си на терена и извън него. Важното за един отбор е да се гледа на коя позиция какъв тип футболист ще е по-полезен. Привлякохме Флорин Брату, защото преценихме, че има необходимите качества да ни помогне. Опитен е, с нюх пред гола и силен на скорост. Надявам се, че и Джамал Берберович ще ни свърши работа - той е универсален и се справя на различни постове. Освен това видяхте, че продължаваме да разчитаме много на младите футболисти. По време на контролите им давахме шанс и съм много доволен, защото до момента оправдават нашето доверие.

- Трудно ли бе да задържите най-добрите футболисти? Имаше сериозен интерес към Ивелин Попов и Нифлор.


- При добро предложение клубът може да се раздели с всеки един. Това го решава единствено г-н Ганчев. Струва ми се, че тепърва ще валят оферти към играчи на Литекс. Аз се радвам много, защото това ще e една оценка за техния труд - а те наистина дават много на клуба

- На пръв поглед изглежда, че има една дилема пред вас - Нифлор или Брату на върха на атаката?

- Не може да се каже 100% кой ще е титуляр, на кого ще разчитаме. В подготовката, която проведохме, опитахме различни варианти. В атака имаме няколко алтернативи, в зависимост от тактическия подход. Брату е още едно допълнително решение.

- От какво останахте най-доволен по време на лятната подготовка?

- Най-вече от отношението на футболистите към работата. Изключително професионално беше. Още повече че повишихме значително критериите. Имаше доста тежки моменти, но те показаха воля и характер. Това ми показа, че имаме право да бъдем оптимисти за бъдещето. Въпросът е този начин на работа да бъде постоянна величина.

- Сезонът може да се окаже доста дълъг за Литекс, ще успее ли да издържи отборът?

- Нямам никакви притеснения за това. Готови сме да се представим на ниво, независимо колко сгъстена ще е програмата.

- В какво израсна най-много Литекс в сравнение с миналия сезон?


- Едно от най-силните и положителни неща в нашата работа е, че отборът вече стои психологически много по-стабилно. Не се плашим от никой съперник, имаме достатъчно самочувствие и увереност в собствените сили. Няма да се влияем от външни фактори. И другото, за което вече споменах - самото отношение на футболистите към тяхната професия. Това е изключително важно за мен. Разбира се, все още има какво да се желае, докато стигнем високите европейски стандарти. Нека обаче да не сме чак такива максималисти в това отношение.

- Какво можете да кажете за Рудар?

- Шампионът на Черна гора, какво друго да кажа. Сериозен отбор, който ни задължава да сме максимално подготвени. Получихме необходимата информация и видеозаписи, разучили сме Рудар. Въпросът е на терена да покажем едно високо ниво и да сме 90 минути концентрирани.

- Изключвате всякаква възможност за подценяване?

- Кого да подценяваме? Рудар? (Смее се) Стига, това е смешно.
 
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация